Více
    7.1 C
    Czech
    Čtvrtek 11. prosince 2025

    Nejlepší vánoční vlaky: polární záře, Alpy a svařené víno za oknem kupé

    Zimní Evropa vypadá z vlaku ještě lépe než na pohlednici. Adventní expresy a pomalé horské tratě vás zavedou od polárního kruhu přes norské náhorní plošiny až po švýcarské průsmyky a vánoční trhy v srdci Evropy. Kdo si chce užít světýlka, sníh a svařák bez stresu letišť, ať nastoupí do správného vagónu.

    Bormio v italských Alpách bude hostit zimní olympijské hry 2026. Navštivte ho i vy

    Bormio v italských Alpách se chystá na rok, který změní zdejší život. V únoru 2026 tu proběhnou mužské alpské disciplíny zimních olympijských her. Středisko, které kombinuje špičkové lyžování, středověkou atmosféru a legendární termální lázně, se tím globálně zviditelní. A kdo si chce užít jeho kouzlo bez davů, měl by dorazit ještě před tím.

    Klidné vesnice, úžasné pláže i luxusní hotely. Kdy a jak se nejlépe vypravit na Sardinii

    Slavná sardinská Costa Smeralda, 12 mil dlouhý úsek snového pobřeží podél severovýchodu, láká cestovatele, kteří se chtějí ponořit do la dolce vita. Kdy je nejlepší čas na její návštěvu a co na Sardinii nevynechat?

    Reklama

    Pláže s bílým pískem, tyrkysovými vodami, členitým pobřežím, starověkými archeologickými nalezišti, fascinující kulturou a tradicemi přitahují na Sardinii návštěvníky z celého světa.

    Sardinie je po Sicílii druhým největším ostrovem Itálie a nachází se uprostřed Středozemního moře. Leží přibližně stejně daleko od pobřeží pevninské Itálie a břehů severní Afriky. Se svými idylickými horami a klidnými vesnicemi, které ustupují rušným letoviskům podél jeho skalnatého pobřeží, nabízí množství aktivit pro všechny typy cestovatelů. Ať už se chcete vyhřívat na slunci, kochat se úchvatnými výhledy nebo ochutnat místní kulturu, ostrov ve vás zanechá trvalý dojem.

    Jak se dostat na Sardinii

    Návštěvníci mohou letět na jedno ze tří hlavních letišť na Sardinii (letiště Cagliari Elmas, letiště Olbia a letiště Alghero Fertilia) nebo se na ostrov vydat delší plavbou trajektem. Mezi hlavními italskými městy (včetně Říma a Milána) a ostrovem existuje několik letů denně a mnohé z nich provozují nízkonákladové letecké společnosti. Na ostrov můžete letět také z mnoha evropských měst, včetně Londýna, Frankfurtu, Mnichova, Paříže, Bruselu a dalších.

    Pokud pro vás není důležitý čas (nebo si chcete přivézt auto), jeďte trajektem z pevninské Itálie, Francie nebo Barcelony. Sardinie má pět trajektových přístavů.

    Nejlepší doba pro cestu na Sardinii

    Zatímco mnozí považují italský ostrov za letní místo, Sardinie nabízí spoustu aktivit po celý rok. Pokud toužíte po jeho sluncem zalitých plážích, nejlepší čas na návštěvu Sardinie je během hlavní sezóny mezi červnem a zářím, kdy teploty stoupají. Pokud vás přeplněné pláže nebaví, zvažte dovolenou na konci září nebo v říjnu, kdy je moře ještě teplé, ale většina turistů ostrov opustila.

    Sardinie je také krásná na jaře – mezi březnem a květnem – kdy jsou květiny a stromy v plném květu a počasí je ideální pro pěší turistiku. V květnu se také koná svátek Sant’efisio Cagliari. Je to vícedenní festival, kde tisíce účastníků doprovází sochu Sant’efisio na pouti z Cagliari do Nory a zpět.

    Každý podzim se koná Autunno in Barbagia. Trvá neuvěřitelné tři měsíce. Návštěvníci se mohou o víkendech těšit na kulturní akce věnované místnímu umění a řemeslům. A každou zimu se na ostrově slaví karneval Mamoiada, jeden z nejstarších a nejtajemnějších sardinských festivalů, který se datuje tisíce let do minulosti.

    Co vidět na Sardinii

    Castello, Cagliari

    Historická čtvrť Castello, která se nachází na kopci v hlavním městě Sardinie, je jednou z nejstarších čtvrtí v Cagliari a ukrývá mnoho významných městských památek. Úzké uličky lemované starobylými budovami, historickými paláci a kostely vás přenesou zpět v čase. Mezi památky, které musíte vidět, patří pevnost Bastione di Saint Remy s panoramatickými výhledy a krásnou klasickou architekturou, katedrála Cagliari a její zvonice a Archeologické muzeum.

    Su Nuraxi Nuraghe

    Centrální Sardinie je domovem jediné místní památky na seznamu světového dědictví UNESCO. Jedná se o pozoruhodný příklad prehistorické architektury. Nuraghe je obranná kamenná stavba, která vznikla na Sardinii v době bronzové. Komplex se skládá z centrální kamenné věže, která kdysi dosahovala téměř 61 stop na výšku, a čtyř menších věží spojených obvodovou zdí.

    Porto Flavia

    Porto Flavia se nachází poblíž Nebidy na jihozápadě a vypadá jako scéna z „Hry o trůny“. Tento přístav, přímo vestavěný do útesu a s výhledem na moře, je považován za mistrovské dílo důlního inženýrství, které sloužilo jako nakládací rampa. Dva tunely spojují přístav s dolem, který kdysi umožňoval pracovníkům rychle nakládat nerosty na lodě. Dnes si mohou návštěvníci lokalitu z bezpečnostních důvodů prohlédnout pouze po domluvě a s průvodcem. Hodinová prohlídka zahrnuje procházku horním tunelem, který končí na terase, jež nabízí úchvatný výhled na moře a pobřeží.

    Neptunova jeskyně

    Tato dva miliony let stará jeskyně v Capo Caccia, Alghero, je jedním z nejnavštěvovanějších přírodních divů Sardinie. Příjezd k jejímu vchodu je buď lodí nebo budete muset jít po schodišti postaveným na straně skalnatého útesu s výhledem na moře. Jakmile budete uvnitř, překvapí vás svět úžasných přírodních soch známých jako stalaktity a stalagmity. Jeskyně je také domovem jednoho z největších jezer se slanou vodou v Evropě, Lago Lamarmora.

    Castelsardo

    Castelsardo, často označované jako jedna z nejpůvabnějších italských vesnic, se rozkládá na kopci na severozápadě ostrova. Se svou krajinou, které dominuje dokonale zachovalý středověký hrad Doria, barevné domy rozlévající se po stranách útesů a lesknoucí se vody Středozemního moře, vypadá tato vesnička jako z pohádky.

    Porto Cervo

    Korunním klenotem proslulé sardinské Costa Smeralda je toto malé letovisko, které se v létě stává nablýskaným hřištěm bohatých turistů. Jeho malebný přístav se plní luxusními (mega)jachtami a ulice jsou plné celebrit, prominentů a politických hodnostářů, kteří nasávají sardinské slunce a životní styl dolce vita.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Portugalsko čeká celodenní chaos. Generální stávka paralyzuje dopravu v zemi

    Portugalsko se připravuje na největší výluku za posledních dvanáct let. Generální stávka plánovaná na 11. prosince zasáhne dopravu, školy, nemocnice i letiště a může paralyzovat cestování po celé zemi.

    Nejlepší vánoční vlaky: polární záře, Alpy a svařené víno za oknem kupé

    Zimní Evropa vypadá z vlaku ještě lépe než na pohlednici. Adventní expresy a pomalé horské tratě vás zavedou od polárního kruhu přes norské náhorní plošiny až po švýcarské průsmyky a vánoční trhy v srdci Evropy. Kdo si chce užít světýlka, sníh a svařák bez stresu letišť, ať nastoupí do správného vagónu.

    Bormio v italských Alpách bude hostit zimní olympijské hry 2026. Navštivte ho i vy

    Bormio v italských Alpách se chystá na rok, který změní zdejší život. V únoru 2026 tu proběhnou mužské alpské disciplíny zimních olympijských her. Středisko, které kombinuje špičkové lyžování, středověkou atmosféru a legendární termální lázně, se tím globálně zviditelní. A kdo si chce užít jeho kouzlo bez davů, měl by dorazit ještě před tím.

    Adrenalin na Chua-šanu. Tisíce schodů a prkenná stezka nad propastí

    Chua-šan leží asi 120 kilometrů od Si-anu a patří mezi nejznámější hory Číny. Nabízí nekonečné schody, ostré hřebeny a slavnou prkennou stezku nad dvoukilometrovou propastí. Nemusíte být horolezec, ale připravte se na poctivý celodenní výšlap.

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

    Oudong je tiché srdce kambodžské historie

    Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

    Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

    Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

    Rodiště světoznámého čaje. Lipton’s Seat patří k nejlepším vyhlídkám Srí Lanky

    Lipton’s Seat patří k ikonickým místům srílanské vysočiny. Východ slunce nad nekonečnými plantážemi, jednoduchá čajovna na vrcholu a továrna v Dambatenne pod kopcem z něj dělají výlet, kvůli kterému se vyplatí vstávat za tmy.

    Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

    Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

    Portugalsko čeká celodenní chaos. Generální stávka paralyzuje dopravu v zemi

    Portugalsko se připravuje na největší výluku za posledních dvanáct let. Generální stávka plánovaná na 11. prosince zasáhne dopravu, školy, nemocnice i letiště a může paralyzovat cestování po celé zemi.

    Nejlepší vánoční vlaky: polární záře, Alpy a svařené víno za oknem kupé

    Zimní Evropa vypadá z vlaku ještě lépe než na pohlednici. Adventní expresy a pomalé horské tratě vás zavedou od polárního kruhu přes norské náhorní plošiny až po švýcarské průsmyky a vánoční trhy v srdci Evropy. Kdo si chce užít světýlka, sníh a svařák bez stresu letišť, ať nastoupí do správného vagónu.

    Bormio v italských Alpách bude hostit zimní olympijské hry 2026. Navštivte ho i vy

    Bormio v italských Alpách se chystá na rok, který změní zdejší život. V únoru 2026 tu proběhnou mužské alpské disciplíny zimních olympijských her. Středisko, které kombinuje špičkové lyžování, středověkou atmosféru a legendární termální lázně, se tím globálně zviditelní. A kdo si chce užít jeho kouzlo bez davů, měl by dorazit ještě před tím.

    Adrenalin na Chua-šanu. Tisíce schodů a prkenná stezka nad propastí

    Chua-šan leží asi 120 kilometrů od Si-anu a patří mezi nejznámější hory Číny. Nabízí nekonečné schody, ostré hřebeny a slavnou prkennou stezku nad dvoukilometrovou propastí. Nemusíte být horolezec, ale připravte se na poctivý celodenní výšlap.

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

    Oudong je tiché srdce kambodžské historie

    Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

    Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

    Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

    Rodiště světoznámého čaje. Lipton’s Seat patří k nejlepším vyhlídkám Srí Lanky

    Lipton’s Seat patří k ikonickým místům srílanské vysočiny. Východ slunce nad nekonečnými plantážemi, jednoduchá čajovna na vrcholu a továrna v Dambatenne pod kopcem z něj dělají výlet, kvůli kterému se vyplatí vstávat za tmy.

    Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

    Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama