Více
    0.8 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Jak minimalizovat riziko, že vám při cestě na dovolenou aerolinka ztratí kufr

    Existuje několik proaktivních kroků, které můžete podniknout, abyste se v vyhnuli ztrátě zavazadel. Zvažte níže uvedené rady, abyste minimalizovali riziko, že skončíte na dovolené bez svých věcí.

    Upřednostněte lety bez mezipřistání

    Pokud jste si ještě nezarezervovali let, upřednostněte lety bez mezipřistání. Nebo alespoň takové, které nemají příliš krátký čas na tranzit. Přestup je totiž bodem v systému, kde se zavazadla ztrácejí nejčastěji.

    Pokud je to možné, vyhněte se létání s více leteckými společnostmi. Někdy je levnější podstoupit více zastávek a přestupů, ale zvažte náklady ve srovnání s rizikem ztráty zavazadel.

    Přijďte na letiště s časovým předstihem

    Na letiště se snažte dorazit brzy – 90 minut nebo více před odletem, u mezinárodních letů i déle. Budete tak mít dostatek času na to, abyste se dostali na palubu. A s vámi i zavazadlo.

    I když zrovna neletíte s odbaveným zavazadlem, dostat se na letiště včas je v dnešní době důležité. Tím, že budete mít extra časovou rezervu, snížíte stres, když čekáte v dlouhých, pomalých frontách.

    Používejte sledovače

    Pokud máte GPS tracker, jako je například AirTag, přibalte ho. Budete tak mít přehled o tom, kde se právě nachází vaše zavazadlo. I to ztracené.

    Ujistěte se však, že tento produkt používáte pouze pro zamýšlený účel – sledování věcí, nikoli lidí.

    Vyfoťte si svůj kufr

    Než odevzdáte kufr nebo batoh, otevřete ho a vyfoťte. Pokud se pak ztratí, budete mít fotografický důkaz jakéhokoli důležitého obsahu, za který budete později požadovat náhradu.

    Vyfoťte i vnější podobu batohu. Ujistěte se, že štítek, který letecká společnost vytiskne, má správný kód letiště, jméno a číslo cestujícího. Vyfoťte si to. A nezapomeňte si ponechat všechny účtenky.

    Veškeré cennosti si zabalte do příručního zavazadla

    Cennosti a nezbytnosti by měly být zabaleny do příruční tašky. Jedná se například o hotovost, léky, elektroniku, šperky a cokoli pro vás důležitého. Měli byste to mít vždy u sebe. Většina leteckých společností za takové položky nepřebírá odpovědnost a neproplácí je. Takže se pro jistotu vyhněte jejich zabalení do odbaveného zavazadla.

    Nezapomeňte si do příruční tašky zabalit také toaletní potřeby a alespoň jedno oblečení a pár spodního prádla. Je lepší být připraven než skončit na dovolené s jedním párem ponožek.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.