Více
    4.7 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Jak minimalizovat riziko covid-19 při cestování

    Léto máme v plném proudu. Mnoho lidí je zvyklých cestovat za příbuznými nebo na dovolenou. Letos ovšem naše plány a cesty ovlivňuje pandemie covid-19. Jak tedy minimalizovat riziko při rodinném cestování? Přinášíme 10 praktických rad.

    Průzkum situace

    Zjistěte si, jaká je situace kolem pandemie, počty nakažených a nařízená preventivní opatření. A to jak v místě, kde se právě nacházíte, tak v místě, kam se chystáte cestovat. Podle toho naplánujte trasu, případně se rozhodněte, zda vůbec vyrazit.

    Nechte se otestovat

    Pokud se chystáte trávit dovolenou s lidmi mimo vaši domácnost, zvažte možnost nechat se otestovat na covid-19. Tím spíš chcete-li navštívit babičky a dědečky. Nechte si udělat testy minimálně 5 dní před plánovaným odjezdem a poté až do odjezdu zůstaňte v dobrovolné „karanténě“.

    Navykněte své děti na roušku

    Jsou vaše děti připraveny nosit roušku častěji než obvykle? Pokud jsou už delší dobu doma, možná to pro ně bude nezvyk. Trénujte s nimi. Děti by měly pravidlům pro nošení roušek rozumět a chápat jejich význam. Vše s nimi proberte.

    Sbalte si lékárničku a správné návyky

    Kromě nošení roušek se doporučuje časté mytí rukou a rozestupy. Děti mají tendenci se novým pravidlům bránit, proto s nimi trénujte už před odjezdem. Upozorňujte je a vysvětlujte. Přibalte na cestu dezinfekční gely. Do lékárničky přidejte teploměr, gumové rukavice a léky na horečku odpovídající věku vašich rodinných příslušníků.

    Zarezervujte si ubytování

    Pokud se chystáte navštívit prarodiče, zvažte, jestli si nezamluvit ubytování místo toho, abyste nocovali u nich. Přeci jen jsou v rizikovém věku. Při rezervaci ubytování věnujte pozornost storno podmínkám. Ať máte nárok na vrácení peněz, kdyby vám náhodou před cestou vyšly pozitivní testy, nebo jste změnili plány.

    Cestujte letadlem bezpečně

    Většina letadel je vybavena HEPA filtry, které zajišťují během letu mnohem čistší vzduch, než je ve většině ostatních vnitřních prostorech. Nicméně i tak se snažte strávit na cestě co nejméně času. Volte non-stop lety, případně co nejkratší přestupy, abyste se vyhnuli hodinám stráveným na letištích. Pohybuje se zde mnoho lidí z celého světa a někteří si samozřejmě sundávají roušky, aby se mohli najíst nebo napít.

    Jeďte raději autem

    Některé nedávné studie ukazují, že při dodržení správných opatření je let letadlem z hlediska rizika nakažení bezpečnější než návštěva supermarketu. Každopádně pokud pojedete autem, minimalizujete kontakt s ostatními lidmi. Pokud chcete na dovolenou, zkuste si půjčit obytný vůz. Ten má vlastní toaletu i koupelnu a budete tedy schopni se izolovat od cizích lidí téměř úplně.

    Jídlo a hygiena na cestě

    Chcete opravdu kontakt s vnějším světem omezit na minimum? Vezměte si vše potřebné z domova. Připravte si na cestu svačiny, pokud možno takové, po kterých si vaše děti nebudou chtít olizovat prsty. Využijte přenosný chladicí box. Pro malé děti sbalte cestovní nočník, pro ty ještě menší jednorázové plenky a přebalovací podložku. Nezapomeňte na vlhčené ubrousky, ty se hodí vždy.

    Velké rodinné sešlosti

    Pokud jste zvyklí pořádat o prázdninách setkání i s bratranci ze třetího kolene, přemýšlejte, co lze změnit. Opravdu je nezbytná večeře formou bufetu a sdílení nádobí? Pokud počasí dovolí a nezmrznete, co takhle najíst se na zahradě? A po večeři můžete jít na rodinnou procházku do parku. Minimalizujete tak čas společně strávený v uzavřených prostorách.

    Ještě jednou se zamyslete, zda je to nutné

    Ano, prázdniny jsou pro hodně lidí i o velkých rodinných setkáních. Vezměte ale v úvahu věk vašich blízkých i počet lidí. Nevěřte tomu, že uhlídáte, aby na sebe vaše dítě s bratrancem neprskali. Proto zvažte, zda opravdu chcete podstoupit toto riziko. Pokud ne, zkuste to vysvětlit svým blízkým s důrazem na jejich vlastní zdraví. Rádi byste je viděli, ale nechcete je ohrozit. Raději setkání ještě chvíli odložíte…

    Těšili jste se na dovolenou v teple v nějaké exotické destinaci? Zamyslete se, zda se bez toho letos neobejdete. Na dovolenou můžete jet i za půl roku a pro jednou byste mohli strávit prázdniny v ČR. Naše země nabízí mnoho krásných míst, kam můžete vyrazit s celou svou rodinou, či jako pár.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.