Více
    16.3 C
    Czech
    Sobota 27. července 2024

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben. Informoval o tom server Euronews.

    Studenti se liší věkem, úrovní vzdělání i profesními zkušenostmi. Všichni jsou muži. Afghánské ženy mají zakázáno studovat po šesté třídě základní školy. O cestovním ruchu nebo pohostinství nevědí nic. Všichni však touží propagovat jinou stránku Afghánistánu. A Tálibán jim v tom rád pomáhá.

    Afghánští vládci jsou na světové scéně vyvrheli, a to především kvůli omezením, která uplatňují vůči ženám a dívkám. Ekonomika se potýká s problémy, infrastruktura je špatná a chudoba je velmi rozšířená.

    Přesto do země přijíždějí cizinci, které povzbudil prudký pokles násilí a zvýšený počet leteckých spojení s centry, jako je Dubaj. Počet návštěvníků není velký. Nikdy nebyl.

    V roce 2021 přijelo 691 zahraničních turistů. V roce 2022 se toto číslo zvýšilo na 2 300. V loňském roce jich podle serveru Euronews bylo 7 000.

    Afghánský cestovní ruch se snaží překonávat překážky

    Mohammad Saeed, vedoucí ředitelství cestovního ruchu v Kábulu, říká, že největším trhem pro zahraniční návštěvníky je Čína. To kvůli její blízkosti a velkému počtu obyvatel. Afghánistán má také výhody oproti některým svým sousedům.

    „Říkali mi, že nechtějí jezdit do Pákistánu, protože je to nebezpečné a napadají je tam. Japonci mi to říkali také,“ říká Saeed. „To je pro nás dobré.“

    Ale jsou tu i nevýhody.

    Víza jsou obtížně dostupná a drahá. Mnoho zemí přerušilo styky s Afghánistánem poté, co se Taliban vrátil k moci. Žádná země hnutí neuznává jako legitimní vládu země.

    Afghánská velvyslanectví se buď zavřela, nebo pozastavila svou činnost. Mezi afghánskými velvyslanectvími a konzuláty, na nichž pracují lidé z bývalé administrativy podporované Západem, a těmi, které plně ovládá Taliban, probíhá boj o moc.

    Saíd připouští, že existují překážky, které brání rozvoji afghánského cestovního ruchu.  Tvrdí však, že spolupracuje s ministerstvy na jejich překonání.

    Jeho konečným cílem je zavést pro turisty víza při příjezdu. To může trvat ještě několik let. Problémy jsou se silniční sítí, která je v některých částech země jen z poloviny zpevněná nebo vůbec neexistuje. Také letecké společnosti se afghánskému vzdušnému prostoru většinou vyhýbají. Nejvíce mezinárodních letů létá do hlavního města Kábulu, ale žádné afghánské letiště nemá přímé linky na hlavní turistické trhy, jako je Čína, Evropa nebo Indie.

    Navzdory těmto problémům chce Saíd dosáhnout toho, aby se Afghánistán stal turistickou velmocí. A tuto ambici zřejmě podporují nejvyšší představitelé Talibanu.

    Studenti cestovního ruchu chtějí ukázat Afghánistán z jiné stránky

    Studenti mají také své ambice. Ahmed Massoud Talash, model, chce poznat malebná místa Afghánistánu, aby je mohl zvěřejňovat na Instagramu a jeho historii pro vystoupení v médiích.

    Absolvent obchodní školy Samir Ahmadzai si chce otevřít hotel. Myslí si, že by měl nejdříve vědět více o cestovním ruchu a pohostinství. „Slyšíte, že Afghánistán je zaostalý, chudý a samá válka,“ říká Ahmadzai. „Máme pět tisíc let historie. Měla by se objevit nová stránka Afghánistánu.“

    Neoficiálním předmětem je, jak komunikovat s cizinkami a jak by se jejich chování či zvyky mohly dostat do rozporu s místními zvyky a nařízeními. Příkladem může být kouření nebo jídlo žen na veřejnosti či volné míchání s muži, kteří s nimi nejsou pokrevně nebo manželsky spřízněni.

    Taliban zavedl pro ženy pravidla oblékání a požadavky, aby měly při cestování mužského opatrovníka neboli mahráma. Samotné stolování, cestování a komunikace s jinými ženami na veřejnosti se staly obtížnějšími. Tělocvičny jsou pro ženy uzavřeny a kosmetické salony zakázány. Je tudíž méně míst, kde se mohou scházet mimo domov.

    Na znamení toho, že se země připravuje na větší počet zahraničních návštěvníků, jediný pětihvězdičkový hotel Serena po několikaměsíčním uzavření znovu otevřel dámské lázně a salon pro cizinky.

    Musí se prokázat cestovním pasem, aby měly přístup ke službám. Ženy, které mají v průkazu totožnosti uvedeno „narozeny v Afghánistánu“, mají vstup zakázán.

    Zahraniční cestovní kanceláře zvažují zacházení se ženami v Afghánistánu

    Omezení týkající se afghánských žen a dívek tíží zahraniční cestovní společnosti, které tvrdí, že se snaží zaměřit na pozitivní stránku kulturních kontaktů. Poskytují dary, podporují místní projekty nebo navštěvují pouze rodinné podniky.

    Shane Horan, zakladatel cestovní kanceláře Rocky Road Travel, říká, že návštěva Afghánistánu by neměla být vnímána jako podpora určité vlády nebo politického režimu.

    „V konečném důsledku by mělo být cílem podporovat odpovědné postupy v cestovním ruchu, které pozitivně přispívají k místní ekonomice a podporují vzájemný respekt a porozumění. A zároveň si uvědomovat širší politické souvislosti v Afghánistánu.“

    Podle jeho slov do toho, co turistické skupiny vidí nebo dělají, nezasahují žádné úřady a společnost úzce spolupracuje s organizací na ochranu práv žen v Afghánistánu. Horan dodává, že určité procento z ceny zájezdu jde na podporu programů této organizace.

    Na Institutu cestovního ruchu a hotelnictví nepracují žádné ženy. Studenti se o tom nezmiňují. Ale úředník z ředitelství cestovního ruchu ano.

    „Je to srdcervoucí situace,“ říká úředník, který si ze strachu přeje zůstat v anonymitě. „Dokonce i rodinní příslušníci žen se ptají, zda zde mohou studovat. Ale se změnou vlády došlo ke změně politiky. Ženy, které studovaly před převzetím moci, se už nevrátily. Nikdy nedokončily studium.“

    Sledujte nás na sítích

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    Toužíte po dovolené u moře, ale nesnášíte horko? Unikněte do těchto destinací

    Chcete letní dovolenou na pláži, ale obáváte se vln veder v Evropě? S extrémními horky, které sužují oblíbené přímořské destinace u Středozemního moře i mimo něj, hledá mnoho lidí alternativy. Zde je pár nápadů.

    Výkaly na schránkách na klíče. Odpor proti turistům v Seville stoupá

    Protestující proti turistům ve Španělsku se údajně uchylují k novým technikám, aby odradili návštěvníky. Schránky na klíče od krátkodobých pronájmů nemovitostí někdo potírá výkaly.

    1 komentář

    1. Do této země bych jako žena nikdy nejela. Ač bych jako cizinka měla jiné zacházení. Je mi žen v této zemi upřímně líto a je s podivem, že se toto v dnešní době děje.

    Comments are closed.