Více
    22.4 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Do turecké Antalye za kulturou, relaxem i výlety do přírody

    S lesy a horami posetými starověkými řeckými a římskými ruinami, vodopády a turistickými stezkami je Antalya cestovatelským snem.

    Město, které je domovem romantické staré čtvrti plné skvělého jídla, hudby, butikových hotelů a nejznámější pláže v zemi, musí vidět každý cestovatel přijíždějící do Turecka.

    „Antalya je bezpochyby nejkrásnější město na světě,“ řekl zakladatel moderní Turecké republiky Mustafa Kemal Atatürk. A každý, kdo zde byl, by s ním pravděpodobně souhlasil. Město je obklopeno majestátním pohořím Taurus a blankytným Středozemním mořem.

    Antalya nabízí dovolenou na pláži, seznámení s historií, pěší turistiku i lázeňské radovánky. Přinášíme tipy, co v tomto nádherném městě a jeho okolí podniknout.

    Zamilujte se do staré čtvrti Kaleiçi

    Kaleiçi je romantickou starou čtvrtí města, kde se nachází jedny z nejlepších restaurací a bohatý noční život. Dlážděné ulice vás vedou kolem zrenovovaných osmanských sídel a dalších budov, které byly vkusně přeměněny na restaurace, hudební podniky a útulné butikové hotely. Mnoho ulic nabízí letmý výhled na Středozemní moře a pohoří Taurus.

    Udržujte tempo s uměleckou scénou v Antalyi

    Stejně jako okolí Antalye obsahuje množství historických a uměleckých pokladů, centrum města se může pochlubit vzkvétající kulturní scénou. 251 Soul je skvělým místem k poslechu jazzových, funkových a soulových umělců v luxusní atmosféře. Pokud hledáte výstavy a divadelní představení, Kulturní centrum Haşim İşcan a Státní divadlo Antalya nabízejí živá divadelní představení, umělecké galerie a další.

    Užijte si výhled z parku Karaalioğlu

    Tento přímořský park je jedním z nejlepších míst v centru města, kde se můžete kochat působivými výhledy na Středozemní moře. Posaďte se na lavičce nebo zachyťte západ slunce z věže Hıdırlık, která se nachází na severovýchodním okraji parku a nabízí vynikající výhledy na město.

    Archeologické muzeum Antalya

    Nachází se asi dva kilometry západně od staré čtvrti a pyšní se jednou z nejbohatších sbírek v Turecku. Ukrývá nádherné sochy a artefakty, které pocházejí z civilizací Lýcie, Perge, Říma, Byzance a dalších. Najdete tu 13 výstavních prostor. Nejznámější sbírkou muzea je expozice „Síň bohů“, která představuje sochy a busty řeckých bohů a bohyní jako jsou Zeus, Athéna a Afrodita.

    Relax v místním hammamu (tureckých lázních)

    Odpočiňte si po dni stráveném prohlídkou města a vydejte se do hammamu. Nenápadný Demirhan Hamamm, který se nachází kousek od Kaleiçi, je oblíbený mezi obyvateli Antalye. Uvolněte se v sauně a parní lázni, poté zajděte na pěnovou a olejovou masáž či jílovou masku.

    Užijte si piknik na revitalizované pláži Konyaaltı

    Pláž Konyaaltı, dlouhá téměř sedm kilometrů a zasazená do pohoří Taurus, je skvělým místem, kde se můžete setkat s místními obyvateli a užít si koupání v srdci města. Velké části pláže získaly ocenění Modrá vlajka za čistotu své vody a písku. Občerstvením se můžete zásobit v mnoha obchůdcích.

    Vyhněte se davům a vydejte se k vodopádům Kurşunlu

    Krásné vodopády Kurşunlu se nacházejí hned za městem ve velkém přírodním parku. Vodopád tvoří přírodní jezírko, které je domovem různých sladkovodních živočichů. Sbalte si s sebou věci na piknik. Tyto vodopády jsou sice hůře dostupné než populárnější vodopády Düden v centru města, ale na oplátku vás odmění klidem a pohodou.

    Túra v národním parku Köprülü Canyon

    Tento národní park, který se nachází dvě hodiny jízdy z centra Antalye na severovýchod, obsahuje nejen největší cedrový les v Malé Asii, ale také úchvatný kaňon, který se táhne po řece Köprüçay v délce 14 kilometrů. S útesy dosahujícími výšky až 400 metrů je kaňon jedním z nejlepších míst pro pěší turistiku a kempování v zemi.

    Starověké divadlo Termessos

    Zhruba hodinu jízdy od centra města se uprostřed národního parku Güllük nachází ohromující ruiny starověkého pisidského naleziště Termessos. V nadmořské výšce 1 000 metrů toto neobnovené město ukrývá četné kamenné stavby a impozantní zdi. S nádherným pohořím Taurus v pozadí nabízí starobylé divadlo města jeden z nejlepších výhledů.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.