Více
    21.3 C
    Czech
    Pondělí 6. května 2024

    Laponsko: Ochutnejte speciality nomádů za severním polárním kruhem

    Laponsko se rozprostírá na severu Evropy, převážně za polárním kruhem. Je domovem posledních evropských nomádů, Sámů. Divoká příroda a stáda sobů přitahují dobrodruhy. Jaká tradiční jídla v Laponsku ochutnat?

    Poronkäristys (restované sobí maso)

    Poronkäristys je finské národní jídlo připravované restováním sobího masa. Pokrm pochází z arktického Laponska, kde domorodí lidé zvaní Sámové pasou svá stáda sobů od nepaměti.

    Tenké plátky sobího masa se obvykle orestují na másle, s cibulí nebo bez ní. Pomalu se dusí v pivu nebo vývaru, dokud se nevytvoří jemná a šťavnatá struktura. Mezi nejčastější a tradiční přílohy pokrmu patří smetanová bramborová kaše a brusinkový džem, ale mohou být doplněny i těstovinami či rýží.

    Pokrm lze často nalézt v restauracích po celém Finsku, mražené maso můžete také zakoupit ve většině supermarketů. Sobí maso je nejen chutné, ale i velmi zdravé díky vysokému obsahu B-12, omega-3 a omega-6, což je možný důvod, proč se poronkäristys ve Finsku konzumuje po celý rok.

    Lappi

    Lappi je poloměkký finský sýr pojmenovaný podle provincie svého původu – Laponska. Tento sýr bez kůry se vyrábí z částečně odstředěného kravského mléka. Má hladkou, krémovou a pevnou texturu s mnoha malými otvory rozptýlenými po celém sýru.

    Lappi má jemnou, sladkou chuť a snadno taje. Doporučuje se používat do fondue a spárovat se sklenkou dezertního vína.

    Lapin Poron kuivaliha

    Lapin Poron kuivaliha je sušené sobí maso vyrobené ze svaloviny zvířat narozených, chovaných a poražených ve finské oblasti chovu sobů, kde se volně pasou na přírodních pastvinách. Filety, svrchní strana, plece, hřbet, boky a břicho soba se nasolí a částečně dozrávají, než se od února do dubna tradičně po dobu tří až šesti týdnů zavěšují na vzduch.

    Aby byly zachovány vlastnosti masa, je zásadní určit správný okamžik pro ukončení sušení vzduchem, k čemuž jsou vyžadovány specifické znalosti a dovednosti. Pokud je ponecháno příliš dlouho, maso zešedne a je bez chuti.

    Sušením na vzduchu je maso křehčí a má výraznější chuť. Textura Lapin Poron kuivaliha je jemnozrnná, hustá a má velmi vysoký obsah bílkovin. Má výrazné aroma sobího masa a mírně slanou chuť. Jeho barva se liší, od tmavě červené a hnědé až po téměř černou.

    Maso je uvnitř měkké a při žvýkání se snadno odděluje. Lapin Poron kuivaliha je vysoce kvalitní produkt, který milují místní i návštěvníci Laponska.

    Blodpalt

    Blodpalt, tradičně spojovaný se severními částmi Švédska a finským Laponskem, jsou výživné, tmavě hnědé knedlíky připravené z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve. Přestože byly tradičně vyráběny ze sobí krve, dnes se objevují v mnoha krajových odrůdách, které využívají krev různých zvířat, různé koření a příležitostně bramborovou kaši.

    Někdy se plní směsí restované cibule a na kostičky nakrájené slaniny a běžně se vaří v chutných masových vývarech. Blodpalt knedlíky se obvykle podávají jako příloha spolu s opečenou slaninou nebo vepřovým masem, máslem a brusinkovým džemem.

    Sledujte nás na sítích

    Čtyři země, čtyři klasické pouliční lahůdky. Jaký je nejznámější asijský street food?

    Vydejte se na cestu po rušných ulicích a exotických tržištích Asie, kde pouliční jídlo bezkonkurenčně kraluje. Autentické chutě, odvážné kombinace a kulinářské tradice jsou předávané z generace na generaci. Na každém rohu vás tu čeká nové gastronomické dobrodružství.

    Můžete si svůj Ploom vzít do letadla? Kam patří zařízení na zahřívání tabáku během letu?

    „Připoutejte se, prosím, za chvíli odlétáme. Upozorňujeme, že tento let je nekuřácký.“ S podobnými upozorněními se pasažéři na palubách letadel setkávají již od devadesátých let 20. století. Jak je to ale se zařízením na zahřívaný tabák?

    5 nejkrásnějších hradů v Portugalsku

    Portugalské hrady rozeseté po zelených loukách a skalnatých kopcích tvoří malou, ale důležitou součást rozsáhlého historického dědictví země. Toto jsou nejkrásnější a nejkouzelnější hrady v Portugalsku.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Čtyři země, čtyři klasické pouliční lahůdky. Jaký je nejznámější asijský street food?

    Vydejte se na cestu po rušných ulicích a exotických tržištích Asie, kde pouliční jídlo bezkonkurenčně kraluje. Autentické chutě, odvážné kombinace a kulinářské tradice jsou předávané z generace na generaci. Na každém rohu vás tu čeká nové gastronomické dobrodružství.

    Můžete si svůj Ploom vzít do letadla? Kam patří zařízení na zahřívání tabáku během letu?

    „Připoutejte se, prosím, za chvíli odlétáme. Upozorňujeme, že tento let je nekuřácký.“ S podobnými upozorněními se pasažéři na palubách letadel setkávají již od devadesátých let 20. století. Jak je to ale se zařízením na zahřívaný tabák?

    5 nejkrásnějších hradů v Portugalsku

    Portugalské hrady rozeseté po zelených loukách a skalnatých kopcích tvoří malou, ale důležitou součást rozsáhlého historického dědictví země. Toto jsou nejkrásnější a nejkouzelnější hrady v Portugalsku.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.