Více
    16.2 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Jak můžete pomoci zachránit indickou divočinu

    Indická divoká zvěř je ve vážném nebezpečí. Zdá se, že vládní iniciativy ještě nejsou dostatečně rozvinuty, aby se postaraly o bezpečnost ohrožených druhů. Jak může jednotlivec pomoci zachránit indickou divočinu?

    Život těchto zvířat je v zásadě v rukou nevládních organizací a dalších jednotlivců, kteří se snaží podat pomocnou ruku, kde je to možné. Čím více lidí se zapojí, tím více zvládnou udělat pro záchranu nejzranitelnějších populací zvířat v Indii.

    Věnujte svůj čas

    Dobrovolnictví může být jedním z nejdůležitějších způsobů, jak změnit status quo u ohrožených druhů. V Bangalore existují zařízení, jako je Centrum pro studium divoké zvěře, kde můžete trénovat na dobrovolníka. Dalším místem, které přijímá dobrovolníky s otevřenou náručí, je Agumbe Rainforest Research Station (ARRS), jediné trvalé výzkumné středisko pro deštné pralesy v Indii. Jednoduše se zaregistrujte k účasti na jeho výzkumných programech.

    Udělejte si domácí úkoly

    Přečtěte si více o divočině a současných problémech s ohroženými druhy v různých oblastech. Zabíjení tygrů, slonů nebo dokonce včel může být obrovským rizikem pro náš ekologický systém a je smutné, že školy to dostatečně nezdůrazňují. Pokud jde o fakta a čísla, ujistěte se, že čerpáte z relevantních zdrojů. Pouze jakmile si uvědomíte problémy, pocítíte naléhavost usilovat o změnu.

    Nakupujte zodpovědně

    Zdá se, že genitálie ještěrky jsou přesnou, i když podvodnou, náhradou za poptávanou rostlinu hatha jodi, která se vyskytuje v Indii a Nepálu. Kořen se stal populárním díky tomu, že vypadá jako dvě ruce propletené v modlitbě a nyní je vyhledávaným talismanem pro štěstí. Obchodníci loví ještěrky ve velkém a prodávají je dokonce online. Toto je jen příklad, ale pokud nakupujete online, ujistěte se, že víte přesně, kam plynou vaše peníze. Každá platforma elektronického obchodování musí zobrazovat podrobnosti o prodejci.

    Buďte ohleduplní k životnímu prostředí

    Nejjednodušší způsob, jak pomoci v ochraně přírody, je začít u sebe. Zamyslete se nad tím, kolik spotřebováváte plastu a jak se chovat zodpovědněji a udržitelným způsobem.

    Buďte slyšet

    Indický ministr životního prostředí Prakash Javadekar zrušil jen v roce 2014 240 projektů během tří měsíců. Ačkoli řekl, že žádný z těchto projektů neohrozil ochranu životního prostředí, dodatečně schválil kácení 325 hektarů lesa kvůli stavbě přehrady a stavbu železnice přes rezervace tygrů Kanha a Pench. Pokud máte námitky proti tomu, jak věci řeší vlády nebo jiné organizace, promluvte. Zahajte kampaň, ať už na papíře nebo na sociálních sítích – na tom nezáleží. Buďte slyšet a zvyšte povědomí společnosti o těchto problémech.

    Zamyslete se, za co utrácíte na dovolené

    Existuje mnoho nevládních organizací, které se snaží pracovat na zachování divoké zvěře v Indii a vždy potřebují dary na financování svých projektů a výzkumu. Proč byste o příští dovolené nemohli navštívit přírodní rezervaci nebo ochranářské centrum? Můžete cestovat a zároveň přispět k ochraně přírody tím, že do organizace přinesete část svých peněz, které utratíte o dovolené. Pomůžete tak zachránit ohroženou indickou divočinu.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.