Herečka Eva Longoria má nový cestovatelsko-kulinární pořad Eva Longoria: Searching for Spain. Tentokrát neobjevuje Mexiko, ale kuchyně a příběhy napříč Španělskem, od Madridu přes sever až po Andalusii. Seriál navazuje na její předchozí show o Mexiku a opět propojuje jídlo s rodinnou historií i politikou.
Longoria se k projektu vrací jako „dlouholetá milovnice jídla“, která už vydala kuchařku a má za sebou úspěšnou sérii o mexické gastronomii. Teď přiznává, že se ve Španělsku cítila víc jako „ryba na suchu“ a musela se do nové země a její gastronomie opravdu zakousnout. Část roku žije v Marbelle na jihu, ale velkou část země dosud znala jen povrchně.
Od Asturie po Andalusii: kuchyně jako mapa země
Nová série ji vede přes Madrid, Katalánsko, Baskicko, Galicii, Asturii i Andalusii. Tvůrci z CNN vybírají místa podle toho, jestli v nich najdou silný „food story“ – příběh, který vysvětlí, jak jídlo formuje region i jeho obyvatele. Longoria tak sleduje cestu surovin od doby kolonizace přes diktaturu generála Franca až po dnešní špičkovou gastronomii.
Silné osobní téma přichází v Asturii, odkud pochází její předek Lorenzo Longoria. Eva navštíví vesnici Longoria, ve které stále stojí rodinný dům se starým rodovým erbem nad dveřmi. Region popisuje jako drsný, hornatý kraj plný krav, mléka a sýrů.
K Asturii patří i slavný cider. Herečka si pochvaluje rituál, kdy místní nalévají jablečné víno z výšky, aby se „probudily bublinky“, a pijí ho v malých dávkách jako společenský zážitek. Podobně v San Sebastiánu objevuje barové „pintxos“ – malé jednohubky, kvůli nimž lidé přeskakují z baru do baru a v každém si dají specialitu domu.
🇪🇸 On tonight's episode of Eva Longoria: Searching for Spain, Eva takes a pintxos tour of San Sebastian’s best bars and travels to a remote village where grilled peas bring a tear to her eye.
— Dragonfly (@DragonflyFilmTV) October 19, 2025
📺 Watch on BBC Two at 7:20pm or stream the whole series on iPlayer now pic.twitter.com/Mbht8Cofzw
Španělský způsob života a role žen
Série ukazuje i španělský rytmus dne. Longoria obdivuje, jak Španělé berou jídlo vážně, ale bez stresu: nikdo nehoní účet, u stolu téměř nikdo nekouká do telefonu a po jídle následuje dlouhá „sobremesa“, kdy se jen sedí a povídá. Když vám někdo napíše „jdeme na skleničku“, znamená to podle ní „teď hned“, ne schůzku v kalendáři za dva týdny.
Velkou roli mají v seriálu ženy. Nejen před kamerou, kde Longoria patří k málu ženských tváří v žánru cestovatelských food show, ale i za ní: produkční a režijní tým tvoří ženy. Longoria zmiňuje také příběhy žen, které opustily kanceláře v Barceloně a založily si sýrárnu v horách, nebo mužů, kteří vyměnili město za farmu s vepři na špičkové jamóny.
Díl věnovaný jamónu ibérico ukazuje, jak moc se ve Španělsku cení řemeslo i péče o zvířata. Jeden z farmářů vysvětluje, že jeho největší „tajemství“ není technologie, ale láska k práci i k prasatům, která žijí na žaluďové dietě a jejichž kýty se suší i sedm let. Hodnota jednoho stehna podle něj dosahuje několika tisíc dolarů.
Longoria už zároveň oznámila, že v kulinární cestě po Evropě bude pokračovat ve Francii. Série tak slouží nejen jako zdroj turistických tipů, ale i jako návod, jak přes jídlo číst historii jedné země.

