Turecká Antalya, to nejsou jen plážová lehátka a all inclusive. Město pod Taury nabízí pozorným návštěvníkům římský přístav, osmanské domy a kavárny, kde se pod bougainvilleí jí mezze. Vše na dosah starého města Kaleiçi a zálivu, který nese jeho jméno.
Z pláží se rychle přesunete do historie. Projděte Hadriánovou branou a ulice se změní v labyrint pavlačí, minaretů a pekáren. Pod kopcem leží římský přístav, nad ním vyhlídky a tiché dvorky. Pokud vás zajímá archeologie, popojeďte do Perge nebo Aspendos. V okolí najdete i náhodou odkrytou nekropoli, sevřenou mezi novostavbami.
Aspendos Amphitheatre, Antalya pic.twitter.com/BBReymEZBE
— Ghost of Hellas (@ghostofhellas) August 9, 2025
Staré město, lodě a vodopády
Ráno si vyberte v přístavu jednu z tradičních tureckých dřevěných lodí a vyplujte podél pobřeží. Zátoky u ostrova Suluada lákají ke šnorchlování, na dohled duní Dolní Düden, vodopád padající přímo do moře. O dvacet minut výš po řece vás v zeleném parku čeká jeho horní stupeň a procházka po chodníku za oponou vody. Ideální místo na mezze a studené pivo Efes.
Za architekturou se vraťte do Kaleiçi, historického centra Antalye. Šehzade Korkut, známá jako Kesik Minare, sloužila v průběhu staletí jako chrám, kostel i mešita. Uvnitř vás nic neruší, vychutnejte si pohled na římský portál i středověké zdivo. Místní tempo života můžete nasát na promenádě v Konyaalti Beach Parku. Alej lemovaná palmami vede podél tyrkysového moře, mezi travnatými terasami a podniky, kde se po koupání můžete zastavit na oběd.
Za návštěvu určitě stojí i Antalya Museum s impozantními sochami. V Kaleiçi nevynechte Yivli Minaret a návštěvu tradičního hammamu. Sefa Hamam funguje od 15. století a zachovává si dodnes svou původní atmosféru.
Kam za jídlem a lokální atmosférou
Antalya chutná jednoduše a dobře. Ráno začíná simitem, pokračuje tureckými vejci a vrcholí grilovanou rybou z přístavu. Večer stojí za to zajít na meze v Ayar Meyhanesi nebo kuře v restauraci Parlak. Jako sladká tečka se hodí krabička baklavy z cukrárny Faruk Güllüoğlu.
Kdo chce nakupovat jako místní, zamíří v úterý na trh v Limanu. Koření a suvenýry nabízí Old Bazaar severně od Kaleiçi. Po setmění se město mění v barovou scénu – Filika v Kaleiçi láká živou muzikou, Off Bar v Laře originálními koktejly.
V létě panují v Antalyi vedra a nával turistů. Nejlepší období je květen–červen a září–říjen s příjemnými teplotami a menšími davy. Město je však ideálním únikem, pokud přemýšlíte, kam se v zimě vypravit za sluncem. I v lednu zde lze sedět na terase jen v tričku a vychutnat si rybu s výhledem na hory.