Více
    17.6 C
    Czech
    Středa 30. července 2025

    Víte, jak vypadá mořská kráva? Navštivte Bazaruto, nejkrásnější souostroví v Indickém oceánu

    Bazaruto, souostroví u mosambického pobřeží, si už dlouhá léta drží pověst jednoho z nejhezčích míst Indického oceánu. Pět ostrovů s jemným pískem, dunami a tyrkysovou vodou působí klidně a nedotčeně. Turisty sem však netáhnou jen pláže, to hlavní se odehrává pod hladinou.

    Zmrzlina k snídani? Tyto ledové tradice vás překvapí

    Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.

    Nejlepší gastronomická destinace pro rok 2025? Navštivte toto italské město

    Řím byl nedávno podle Tripadvisoru vyhlášen nejlepší gastronomickou destinací. Zjistěte, co dělá z italského hlavního města nejoblíbenější cíl pro milovníky dobrého jídla.

    Reklama

    Řím se může pochlubit bohatým kulinářským dědictvím, které je hluboce spjato s tradicí, komunitou a místními surovinami. Je rodištěm oblíbených pokrmů, jako je Carbonara a Cacio e pepe, které vznikly ve 14. století. Kulinářský vliv Říma najdete dnes v kuchyních po celém světě.

    Kam chodí místní

    Římské trhy jsou mimo turistické trasy a umožňují nahlédnout do základů kulinářského dědictví města. Náměstí Campo de Fiori, které se nachází v centru, se denně (kromě neděle) od časného rána do 14:00 proměňuje v pulzující trh. Najdete zde širokou nabídku čerstvých produktů včetně sezónních plodin, voňavých bylinek a čerstvých květin. Návštěvníci také ocení stánky s nejrůznějšími místními sýry, jako je pecorino romano a mozzarella di bufala, které pocházejí přímo z místních farem.

    Dalším místem, které podle serveru EnVols stojí za to navštívit, je Mercato Testaccio v římské čtvrti Testaccio. Chodí sem především kuchaři a restauratéři. Tržnice se může pochlubit rozsáhlým výběrem prvotřídních produktů, čerstvých mořských plodů pocházejících přímo od místních rybářů, kvalitního masa od prověřených dodavatelů a širokou škálou regionálních specialit. Mezi ně patří řemeslné těstoviny od místních výrobců, extra panenský olivový olej z vyhlášených italských regionů a vybraná regionální vína.

    Nachází se zde také několik stánků, kde si můžete zakoupit hotová jídla, například sendviče a pizzu. Vezměte si číslo a počkejte, až na vás přijde řada na vynikající pizzu al taglio v Casa Manco. Požádejte o několik malých kousků, abyste mohli ochutnat více druhů.

    Na sendviče si zajděte do Mordi e Vai, stánku, kde se podávají sendviče z odřezků, které jsou základem římské kuchyně. Tradice římské kuchyně quinto quarto se podle U.S.News zrodila právě zde v Testacciu. V této čtvrti se kdysi nacházela městská jatka a dělnické rodiny, které zde žily, vytvářely recepty z méně ceněných kusů masa, včetně orgánů, které byly levnější. Mnoho restaurací ve čtvrti je tímto typem kuchyně proslulých a jejich charakteristickými pokrmy jsou například trippa alla romana (dršťky na římský způsob s rajčatovou omáčkou, pecorinem a mátou) a coda alla vaccinara (dušené volské oko).

    Římská kulinářská klasika

    Řím nabízí nepřeberné množství možností pro ty, kdo hledají tradiční a vydatnou italskou kuchyni. Vyhlášeným favoritem zůstává pizzerie Emma, která je všeobecně oblíbená pro své výjimečné pizzy připravované tradičními ručními technikami v krbu. Alternativou je Armando al Pantheon, historická trattoria provozovaná rodinou Gargioli od roku 1961. Zde se podávají autentické rodinné recepty, včetně bestsellerů Cacao e pepe a Amatriciana.

    Chcete-li najít místo, kam si místní obyvatelé chodí odpočinout u skleničky, oblíbenou restaurací zůstává L’Angolo Divino Enoteca Wine. Tato vyhlášená vinárna se může pochlubit rozsáhlým vinným lístkem s nabídkou italských odrůd. Nebo vyzkoušejte podnik La Terrazza v hotelu Eden, kde si můžete vychutnat sofistikované prostředí a zároveň jeden z nejlepších panoramatických výhledů na město.

    Restaurace oceněná michelinskou hvězdou

    Hledáte vrchol římské kuchyně? V restauraci oceněné michelinskou hvězdou ho najdete. Restaurace Aroma zároveň nabízí jeden z nejlepších výhledů ve městě. Menu inspirované Středomořím představuje živé chutě tohoto regionu. Mezi jeho hlavní prvky patří křupavé sole, sýr robiola, kapary a květák, těstoviny mesa francesca, topinambur „alla giudia“, kozí maso a máta peprná. To vše si vychutnáte na pozadí dramatické scenérie osvětleného Kolosea.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Halfeti, turecké zaplavené město, kde kvetou černé růže

    Na břehu Eufratu v jihovýchodním Turecku leží město Halfeti. Z hluboké vody se tu vynořují minarety, růže kvetou temně rudě až černě a minulost se těžko odděluje od přítomnosti. Turisté sem přijíždějí kvůli romantickému příběhu, ale pod hladinou se skrývá mnohem složitější realita.

    Víte, jak vypadá mořská kráva? Navštivte Bazaruto, nejkrásnější souostroví v Indickém oceánu

    Bazaruto, souostroví u mosambického pobřeží, si už dlouhá léta drží pověst jednoho z nejhezčích míst Indického oceánu. Pět ostrovů s jemným pískem, dunami a tyrkysovou vodou působí klidně a nedotčeně. Turisty sem však netáhnou jen pláže, to hlavní se odehrává pod hladinou.

    Zmrzlina k snídani? Tyto ledové tradice vás překvapí

    Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.

    Americký cestovní pas se propadá. V žebříčku nejmocnějších pasů klesl na desáté místo

    Mít americký pas už dávno není takovou výhodou jako dřív. Spojené státy se v letošním žebříčku Henley Passport Index propadly na desáté místo, což je jejich historicky nejhorší umístění. Američané tak mohou cestovat bez víza do 182 zemí. Před deseti lety přitom sdíleli první příčku s Británií. Teď jsou na tom stejně jako Island nebo Litva.

    Podzemní město pod srdcem Říma se otevře návštěvníkům

    Přímo pod rušným italským kapitolem, jen pár kroků od římského fóra, se skrývá zapomenutý labyrint chodeb, jeskyní a sálů. Komplex známý jako Grottino del Campidoglio zabírá přes 3 900 m² a sahá až 75 stop pod zem. Stovky let sloužil jako lom, cisterna, skladiště i útočiště. Teď se chystá návrat na výsluní.

    Na výletní lodi do skrytých norských vesnic. Unikátní projekt platí přímo místním

    Norsko se snaží řešit přelidněnost ve známých turistických destinacích jako Lofoty či Tromsø. Jednou z odpovědí je projekt „Open Village“, který má přinést udržitelnější formu cestování. Výletní lodě známé společnosti vás nyní zavezou do malých norských vesniček. A profitují z toho přímo místní obyvatelé.

    Země Perského zálivu chystají jednotné vízum ve stylu Schengenu

    Cesty po zemích Perského zálivu se brzy výrazně zjednoduší. Šestice států, včetně Saúdské Arábie, Emirátů a Kataru, plánuje zavést společné turistické vízum, které otevře přístup do celého regionu bez nutnosti řešit povolení pro každou zemi zvlášť.

    Jak grilování sjednotilo Jihoafrickou republiku

    Když se v Jihoafrické republice roztopí oheň a začne vonět maso, nejde jen o jídlo. Jde o rituál, který spojuje lidi napříč rasami, třídami i generacemi. Braai je víc než jen grilování. Je pro Jihoafričany otázkou identity.

    Čínská restaurace terčem kritiky. Do menu zařadila mazlení se lvíčaty

    V čínském městě Tchaj-jüan si mohou hosté během čtyřchodového menu pohladit lvíče. Tato nabídka vzbudila pozornost na sociálních sítích i v řadách ochránců zvířat. Někteří návštěvníci zážitek sdíleli online, jiní varují před riziky pro lidi i zvířata.

    Halfeti, turecké zaplavené město, kde kvetou černé růže

    Na břehu Eufratu v jihovýchodním Turecku leží město Halfeti. Z hluboké vody se tu vynořují minarety, růže kvetou temně rudě až černě a minulost se těžko odděluje od přítomnosti. Turisté sem přijíždějí kvůli romantickému příběhu, ale pod hladinou se skrývá mnohem složitější realita.

    Víte, jak vypadá mořská kráva? Navštivte Bazaruto, nejkrásnější souostroví v Indickém oceánu

    Bazaruto, souostroví u mosambického pobřeží, si už dlouhá léta drží pověst jednoho z nejhezčích míst Indického oceánu. Pět ostrovů s jemným pískem, dunami a tyrkysovou vodou působí klidně a nedotčeně. Turisty sem však netáhnou jen pláže, to hlavní se odehrává pod hladinou.

    Zmrzlina k snídani? Tyto ledové tradice vás překvapí

    Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.

    Americký cestovní pas se propadá. V žebříčku nejmocnějších pasů klesl na desáté místo

    Mít americký pas už dávno není takovou výhodou jako dřív. Spojené státy se v letošním žebříčku Henley Passport Index propadly na desáté místo, což je jejich historicky nejhorší umístění. Američané tak mohou cestovat bez víza do 182 zemí. Před deseti lety přitom sdíleli první příčku s Británií. Teď jsou na tom stejně jako Island nebo Litva.

    Podzemní město pod srdcem Říma se otevře návštěvníkům

    Přímo pod rušným italským kapitolem, jen pár kroků od římského fóra, se skrývá zapomenutý labyrint chodeb, jeskyní a sálů. Komplex známý jako Grottino del Campidoglio zabírá přes 3 900 m² a sahá až 75 stop pod zem. Stovky let sloužil jako lom, cisterna, skladiště i útočiště. Teď se chystá návrat na výsluní.

    Na výletní lodi do skrytých norských vesnic. Unikátní projekt platí přímo místním

    Norsko se snaží řešit přelidněnost ve známých turistických destinacích jako Lofoty či Tromsø. Jednou z odpovědí je projekt „Open Village“, který má přinést udržitelnější formu cestování. Výletní lodě známé společnosti vás nyní zavezou do malých norských vesniček. A profitují z toho přímo místní obyvatelé.

    Země Perského zálivu chystají jednotné vízum ve stylu Schengenu

    Cesty po zemích Perského zálivu se brzy výrazně zjednoduší. Šestice států, včetně Saúdské Arábie, Emirátů a Kataru, plánuje zavést společné turistické vízum, které otevře přístup do celého regionu bez nutnosti řešit povolení pro každou zemi zvlášť.

    Jak grilování sjednotilo Jihoafrickou republiku

    Když se v Jihoafrické republice roztopí oheň a začne vonět maso, nejde jen o jídlo. Jde o rituál, který spojuje lidi napříč rasami, třídami i generacemi. Braai je víc než jen grilování. Je pro Jihoafričany otázkou identity.

    Čínská restaurace terčem kritiky. Do menu zařadila mazlení se lvíčaty

    V čínském městě Tchaj-jüan si mohou hosté během čtyřchodového menu pohladit lvíče. Tato nabídka vzbudila pozornost na sociálních sítích i v řadách ochránců zvířat. Někteří návštěvníci zážitek sdíleli online, jiní varují před riziky pro lidi i zvířata.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama