Více
    26.3 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Cancún vs. Tulum: Kterému městu dát přednost, pokud máte nízký rozpočet

    Cancún a Tulum jsou nejoblíbenější destinace na mexickém poloostrově Yucatan. Obě disponují nádhernými plážemi omývanými Karibským mořem. Kterou z nich zvolit pro svou dovolenou?

    Cancún je pulsující a temperamentní, hotely se tyčí do nebe a extravagantní letoviska lemují bílý písek, zatímco ve vnitrozemí se to hemží místními trhy. Tulum je naopak sexy a subtilní. Nenápadné chatrče palapa stojí vedle boho elegantních butikových hotelů a uměleckých galerií, které hladce splývají s okolní tropickou džunglí.

    Kam s nižším rozpočtem

    Riviera Maya není nejlevnější částí Mexika a v Cancúnu i Tulumu není nouze o prvotřídní letoviska, funky hostely a restaurace nabízející skvělé jídlo.

    Letoviska v Cancúnu jsou drahá, ale je tu vynikající systém veřejné autobusové dopravy. Cancúnská Zona Hotelera překypuje all inclusive resorty, které zaujímají místa v první řadě na nablýskaném 19 km dlouhém úseku majestátních karibských pláží. Blvd Kukulcán, hlavní tah, který prochází Zona Hotelera, je lemován americkými restauracemi a nablýskanými nákupními centry.

    Pouhých 20 minut jízdy odtud je Cancún Centro, kde najdete místní chutě na barevných trzích a autentické taquerias, které podávají výborné tacos za směšný 1 USD. Centro také hostí řadu levných hotelů a cenově dostupných apartmánů, ale výběr je omezený.

    Obě oblasti spojuje efektivní systém městských autobusů. Je také snadné chytit Uber, což je bezpečnější a levnější varianta než taxi.

    Tulum: Půjčte si kolo a ušetříte

    Tulum je příběhem dvou měst – pláž a pueblo (město) jsou od sebe vzdáleny asi 6 km. Naštěstí je Tulum přátelský k cyklistům a ve městě lze levně půjčit kolo. Pueblo je kompaktní a procházkové, přetékající levnými taqueriami a uvolněnými hostely, kde se baťůžkáři potkávají u piva a reggae hudby.

    Hlavní tah, Avenida Tulum, může být prašný a ucpaný provozem – ale vykoupí se řadou cenově dostupných veganských kaváren, rodinných restaurací s mořskými plody a skvělých barů. Najdete zde také rozsáhlou nabídku cenově dostupných bytů ke krátkodobému pronájmu v nových rezidenčních čtvrtích La Veleta a Aldea Zama, jen pár bloků od hlavního tahu.

    Pokud sníte o tom, že se probudíte s výhledem na moře, buďte připraveni zaplatit. Tulum má celou řadu butikových hotelů, které sahají od cabañas ve stylu palapa až po luxusní vily. Ale rostoucí popularita Tulumu způsobila v posledních letech raketový růst cen a ubytování na pláži je dražší než dříve.

    Vítěz: Tulum má v této věci stále náskok před Cancúnem kvůli rozpočtovým možnostem v pueblu. To by se však mohlo během několika let změnit, pokud ceny v Tulumu nadále porostou.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.