Více
    21.3 C
    Czech
    Pondělí 29. dubna 2024

    Islandská noční můra: Kvůli počasí uvízly tisíce cestujících na letišti

    Ulice a dálnice zasypal sníh. Mnoho cestujících zůstalo uvězněno na islandském letišti v Keflavíku. Někteří se nedostali na své hotely, jiní nemohli odletět ze země. Zprávu přinesl server Independent, Business Insider a další.

    Mezinárodní letiště Keflavík, jihozápadně od islandského hlavního města Reykjavíku, bylo v sobotu téměř uzavřeno kvůli přívalům sněhu. Kvůli bouři byly zrušeny desítky letů a letiště pracuje na dohnání zpoždění, aby se cestující dostali do jejich konečných destinací.

    „Náš tým celou noc neúnavně pracoval na přebookování cestujících na nové lety a bude v tom pokračovat i dnes,“ uvedl Icelandair ve středu ráno v aktualizaci. „Naší absolutní prioritou je dostat cestující tam, kde mají být před Vánoci.“

    Letecké společnosti, včetně Icelandair a easyJet, nabízely ubytování v hotelu a náhrady pro své uvízlé zákazníky na letišti Keflavík. Kvůli záplavě sněhu na silnicích včetně dálnice, která spojuje letiště s hlavním městem Reykjavík, se cestující nemohli ani dostat na své hotely, uvedl Independent.

    Fotografie zveřejněné na Twitteru ukazují uvízlé cestovatele, kteří spí na pásech pro zavazadla a na zemi. Dálnice byla od úterka zprůjezdněna a lety z letiště byly obnoveny se zpožděním, uvádí se v prohlášení společnosti Icelandair.

    A zatímco easyJet uvedl, že od čtvrtka bude provozovat další lety mezi Keflavíkem a Spojeným královstvím, cestující vyjádřili své zklamání z podmínek na letišti po bouři. Letiště Keflavík, easyJet a Icelandair zatím neodpověděly na žádosti o vyjádření.

    Cestující frustrováni nedostatkem komunikace ze strany leteckých společností

    Cestující uváděli, že během dní, kdy uvízli na letišti, měli nedostatečný přístup k jídlu. Letecké společnosti s nimi téměř nekomunikovaly.

    Server Business Insider také píše, že podle jejich názoru se aerolinky zdály nedostatečně připravené. A to navzdory několika varováním od Islandského meteorologického úřadu, islandské vlády a ministerstva zahraničí.

    „Chápu, že povětrnostní faktory mohou věci ovlivnit, ale myslím si, že nedostatečná příprava a předvídavost… Nikdy jste neměli nechat lidi, aby při takové předpovědi počasí přijeli na letiště,“ říká Tom Stirling (43), který uvízl na letišti s manželkou a dvěma dětmi.

    „Dostal jsem obecný e-mail, ve kterém bylo v podstatě uvedeno: Pracujeme na tom. Pokusil jsem se zavolat. Všechny telefony jsou stále vypnuté. Chat je offline. Jsem ve stresu, protože co mám dělat s ubytováním?“ říká další cestující Ryan Stevens. Tomu byly zrušeny dva lety z Islandu do Londýna.

    Nakonec si zarezervoval let na Štědrý den – „nejbližší let, který mohl dostat.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.