Více
    5.8 C
    Czech
    Pondělí 13. října 2025

    Luxusní vlak Al Andalus zavede cestující z Madridu do Sevilly a zpět

    Nová linka ikonického vlaku Al Andalus nabídne sedmidenní cestu napříč jižním a středním Španělskem. Vlak se vydá na trasu mezi Sevillou a Madridem v dubnu 2026. Cestující čeká výběr z nejkrásnějších měst, památek a gurmánských zážitků, to vše v prostředí připomínajícím zlatou éru železnice.

    10 lahodných kulinářských specialit, které byste měli ochutnat při cestě do Brazílie

    Brazilská kuchyně od Ro de Janeira po Salvador de Bahia je neuvěřitelným dobrodružstvím pro chuťové pohárky. Zde je přehled kulinářských specialit, které musíte na své cestě do Brazílie vyzkoušet.

    Reklama

    Feijoada, brazilské národní jídlo

    Nelze mluvit o brazilské kuchyni, aniž byste zmínili feijoadu, dušené černé fazole vařené s kousky vepřového masa, brazilské národní jídlo. Tento pokrm se tradičně podává ve středu nebo v sobotu s bílou rýží, nakrájeným zelím, čerstvými pomeranči a opečenou maniokovou moukou, známou jako farofa. V Riu se feijoada jí v typických tavernách se slavnostní atmosférou, často za doprovodu samby.

    Acarajé, pouliční jídlo s příchutí Bahie

    V Salvadoru de Bahia, hlavním městě státu Bahia, nemůžete minout acarajé. Tyto malé fazolové kuličky plněné krevetami a smažené v palmovém oleji jsou v Bahii oblíbeným občerstvením. Zvenku křupavé a uvnitř měkké kuličky se dají koupit u baianas de acarajé, žen v tradičních bílých šatech, které je prodávají snad na každém rohu.

    Moqueca, poklad brazilských rybářů

    Ve státech Espírito Santo a Bahia je moqueca nezbytnou pochoutkou. Tato dušená ryba se vaří v kokosovém mléce s rajčaty, cibulí, paprikou a koriandrem. Existují dvě hlavní verze. Moqueca capixaba, která je lehká a jednoduchá, nebo moqueca baiana, což je bohatší verze díky přidanému palmovému oleji. Tento pokrm se obvykle podává v panela de barro, hliněném hrnci, který uchovává teplo a chuť surovin.

    Coxinha, lahodná svačinka s sebou

    Ikona brazilského pouličního jídla, coxinha, je prostě neodolatelná! Zvenku křupavá, uvnitř dokonale rozplývající se kroketa plněná drceným kuřecím masem, obalená ve strouhance a dokonale osmažená, je mezi Brazilci oblíbenou svačinkou. Existuje také celá řada variant. Některé coxinhas jsou plněné taveným sýrem nebo krevetami. Vychutnejte si je na cestách, na trhu nebo na pláži.

    Sarapatel, pikantní a krémové maso

    Sarapatel pochází z brazilského regionu Nordeste a je to odvážný pokrm s intenzivní chutí, který si možná budete muset nejprve osvojit. Připravuje se z vnitřností, které se marinují v octu a poté se vaří s krví. Podává se s farofou (maniokovou moukou) nebo bílou rýží. Toto pikantní dušené maso s bohatou krémovou konzistencí je specialitou států Pernambuco a Sergipe, kde se konzumuje při oblíbených slavnostech a rodinných setkáních.

    Tutu mineiro, kultovní pokrm z Minas Gerais

    V horách státu Minas Gerais je tutu mineiro základním pokrmem místních restaurací. Tento rustikální pokrm z fazolové kaše, maniokové mouky a slaniny je nedílnou součástí historie zemědělců a horníků v regionu, kteří hledali výživný pokrm pro každodenní dřinu. Někdy se k němu přidává sázené vejce nebo klobásky. Podává se s bohatou přílohou rýže a portugalského zelí, jemně nakrájeného a osmaženého.

    Quindim, pochoutka ze severovýchodu

    Quindim je pečivo s měkkou krémovou konzistencí, které si obyvatelé Nordeste velmi oblíbili. Tento malý žlutý pudink, který pochází z oblasti Recife, je velmi sladký a chutná po kokosu. Najdete ho v každé pekárně a kavárně v Nordeste. Je to neodolatelná pochoutka.

    Tacacá, amazonský vývar s výraznou chutí

    Tacacá ze srdce Amazonie je skutečnou kuriozitou. Tento vývar z manioku se připravuje ze sušených krevet, jambú (rostliny s lehce znecitlivujícím pocitem na jazyku) a fermentované omáčky tucupi, která má velmi intenzivní chuť. Podává se v miskách calabash a konzumuje se horký v pozdním odpoledni, aby rozproudil smysly a probudil mysl.

    Pão de queijo, lahodný sýr z Minas Gerais

    Stačí jedno sousto sýra pão de queijo a dostane vás. Tyto kulaté sýrové bulky, typické pro stát Minas Gerais, mají křupavou vnější kůrku a lahodně měkký vnitřek. Vyrábějí se z tapiokové mouky, vajec a místního sýra. Jsou lehké a skvěle se hodí jako svačina, kterou podávají teplou téměř v každé kavárně v zemi.

    Beiju, typická manioková palačinka

    Na závěr tohoto gastronomického výletu musíte ochutnat beiju, tenkou palačinku z maniokové mouky, typickou pro domorodé komunity. Beiju, oslazená kondenzovaným mlékem nebo osolená se sýrem či sušeným masem, je univerzální, lehká a jednoduše vynikající.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Asie oslavila Svátek středu podzimu. Roli hrál úplněk, lampiony a měsíční koláče

    Svátek středu podzimu patří k nejoblíbenějším rodinným událostem východní a jihovýchodní Asie. Lidé se scházejí pod úplňkem, zapalují lampiony a sdílejí měsíční koláče. Letos připadl na 6. října a opět potvrdil, že jde o „největší světovou párty za úplňku“.

    Luxusní vlak Al Andalus zavede cestující z Madridu do Sevilly a zpět

    Nová linka ikonického vlaku Al Andalus nabídne sedmidenní cestu napříč jižním a středním Španělskem. Vlak se vydá na trasu mezi Sevillou a Madridem v dubnu 2026. Cestující čeká výběr z nejkrásnějších měst, památek a gurmánských zážitků, to vše v prostředí připomínajícím zlatou éru železnice.

    Nejdelší let světa teď provozuje čínská Xiamen Air

    Xiamen Air překonala rekord nejdelšího nepřetržitého komerčního letu. Spoj mezi New Yorkem a čínským Fuzhou trvá více než 19 hodin. Do hry vstoupila nejen letecká technologie, ale i geopolitika.

    Zarovnané kopce a přesměrované řeky. Bombaj otevírá nové mezinárodní letiště

    Po letech průtahů a odvážných zásahů do krajiny má Bombaj konečně druhé letiště. Výstavba trvala téměř dvacet let. Teď Navi Mumbai International Airport slibuje kratší fronty, více letů a plynulejší odbavení pro miliony cestujících.

    Voluntourismus na vzestupu. Láká nové generace cestovatelů

    Voluntourismus kombinuje cestování s dobrovolnickou prací. Účastníci se zapojují do projektů v komunitách nebo v přírodě a zároveň poznávají nová místa. Výzkumy ho popisují jako mezinárodní dobrovolnictví zabalené do turistiky, často krátkodobé a spojené i s odpočinkem.

    Létání s miminkem? Náročné, ne však nemožné

    Cestování s kojencem může být stresující, ale rozhodně jde zvládnout. Následující tipy vám pomohou lépe se připravit a zvládnout cestu co nejpohodlněji. Pamatujte, že letíte vstříc společným dobrodružstvím a novým zážitkům.

    Kanárský ostrov tisíce tváří je potěšením pro všechny smysly

    Tenerife se přezdívá ostrov tisíce tváří. Mezi oceánem, lesy a sopkou se tu odráží celé Kanárské ostrovy v jediné krajině. Místo, kde se člověk nadechne vůně vavřínů, projde po černé lávě a ochutná ryby se slanou chutí moře.

    Coyoacán je bohémskou duší Mexico City, kterou milovala Frida Kahlo

    Jen pár kilometrů od centra Mexico City leží čtvrť, která působí jako jiný svět. Křivolaké uličky, barevné fasády, buganvílie na zdech a pomalý rytmus života. To je Coyoacán, „místo kojotů“. Už dávno si ho oblíbili umělci a intelektuálové, dnes sem míří i návštěvníci z celého světa.

    Asie oslavila Svátek středu podzimu. Roli hrál úplněk, lampiony a měsíční koláče

    Svátek středu podzimu patří k nejoblíbenějším rodinným událostem východní a jihovýchodní Asie. Lidé se scházejí pod úplňkem, zapalují lampiony a sdílejí měsíční koláče. Letos připadl na 6. října a opět potvrdil, že jde o „největší světovou párty za úplňku“.

    Luxusní vlak Al Andalus zavede cestující z Madridu do Sevilly a zpět

    Nová linka ikonického vlaku Al Andalus nabídne sedmidenní cestu napříč jižním a středním Španělskem. Vlak se vydá na trasu mezi Sevillou a Madridem v dubnu 2026. Cestující čeká výběr z nejkrásnějších měst, památek a gurmánských zážitků, to vše v prostředí připomínajícím zlatou éru železnice.

    Nejdelší let světa teď provozuje čínská Xiamen Air

    Xiamen Air překonala rekord nejdelšího nepřetržitého komerčního letu. Spoj mezi New Yorkem a čínským Fuzhou trvá více než 19 hodin. Do hry vstoupila nejen letecká technologie, ale i geopolitika.

    Zarovnané kopce a přesměrované řeky. Bombaj otevírá nové mezinárodní letiště

    Po letech průtahů a odvážných zásahů do krajiny má Bombaj konečně druhé letiště. Výstavba trvala téměř dvacet let. Teď Navi Mumbai International Airport slibuje kratší fronty, více letů a plynulejší odbavení pro miliony cestujících.

    Voluntourismus na vzestupu. Láká nové generace cestovatelů

    Voluntourismus kombinuje cestování s dobrovolnickou prací. Účastníci se zapojují do projektů v komunitách nebo v přírodě a zároveň poznávají nová místa. Výzkumy ho popisují jako mezinárodní dobrovolnictví zabalené do turistiky, často krátkodobé a spojené i s odpočinkem.

    Létání s miminkem? Náročné, ne však nemožné

    Cestování s kojencem může být stresující, ale rozhodně jde zvládnout. Následující tipy vám pomohou lépe se připravit a zvládnout cestu co nejpohodlněji. Pamatujte, že letíte vstříc společným dobrodružstvím a novým zážitkům.

    Kanárský ostrov tisíce tváří je potěšením pro všechny smysly

    Tenerife se přezdívá ostrov tisíce tváří. Mezi oceánem, lesy a sopkou se tu odráží celé Kanárské ostrovy v jediné krajině. Místo, kde se člověk nadechne vůně vavřínů, projde po černé lávě a ochutná ryby se slanou chutí moře.

    Coyoacán je bohémskou duší Mexico City, kterou milovala Frida Kahlo

    Jen pár kilometrů od centra Mexico City leží čtvrť, která působí jako jiný svět. Křivolaké uličky, barevné fasády, buganvílie na zdech a pomalý rytmus života. To je Coyoacán, „místo kojotů“. Už dávno si ho oblíbili umělci a intelektuálové, dnes sem míří i návštěvníci z celého světa.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama