Více
    5.8 C
    Czech
    Sobota 20. dubna 2024

    Velký bazar v Istanbulu: 10 tipů, co si přivézt – část 1

    Istanbulský Velký bazar (turecky Kapalıçarşı) je jednou z největších nákupních destinací. Má rozlohu 30 700 metrů čtverečních a je tak největším krytým trhem na celém světě.

    V 64 ulicích a menších uličkách se nachází asi 4 000 obchodů, stejně jako mešita bazaru, pošta, restaurace, banky a policejní stanice. To z něj dělá miniaturní město. Bazar existuje od roku 1461. Neustále se rozšiřoval a po staletí osmanské nadvlády pohlcoval okolní půdu.

    Návštěva zde není jen o nakupování suvenýrů. Se svými arkádovými hlavními ulicemi a úzkými uličkami je to jedno z nejlepších míst, kde můžete nasát atmosféru osmanského života.

    Není překvapením, že Velký bazar je jednou z hlavních turistických atrakcí na světě. Využijte naše tipy, co si odsud přivést na památku.

    Koberce

    Ruční tkaní koberců je jedním z nejslavnějších tureckých řemesel. Velký bazar je neoblíbenější místo v zemi, kde si můžete koupit tradiční koberec. Různé turecké regiony, města a vesnice po celé zemi jsou známé tím, že tradičně vytvářejí specifické styly a vzory. V obchodech na Velkém bazaru uvidíte mnoho typů a získáte tak představu o tom, co se vám líbí. Dobří prodejci koberců vás vždy rádi posadí k šálku čaje, promluví o svých zásobách a předvedou vám řadu různých druhů.

    Prodejci jsou známí tím, že o svých kobercích hodně vypráví, proto návštěvy jejich obchodů vnímejte jako zábavu a vyprávění jako součást zážitku.

    U starých tureckých a středoasijských koberců cena závisí na mnoha faktorech, včetně věku, uměleckého zpracování, kvality vlny a barviv a jejich vzácnosti na současném trhu.

    Dobrý prodejce na vás nikdy nebude tlačit, abyste hned nakoupili, a bude rád, když si některé koberce odložíte stranou. Můžete projít další obchody a srovnat ceny. Upozorňujeme, že pokud jste přišli na nákup s turistickým průvodcem, cena bude vyšší. Prodejce musí počítat s tím, že zaplatí provizi průvodci. Je mnohem lepší nakupovat samostatně.

    Dobrými místy na Velkém bazaru k zahájení nákupu koberců jsou Takkeciler Sokak a Zincirli Han.

    Lampy a lucerny

    Svítilny a lucerny se staly nesmírně populárním suvenýrem z Turecka. Na Velkém bazaru můžete vidět celou škálu moderních stylů a designů, od stolních lamp z mozaikového skla až po kovové filigránové lustry a typy stropních svítidel.

    Pokud hledáte na bazaru spíše starožitnosti než moderní lampy a lucerny, vydejte se na Iç Bedesten (Starý bazar) zhruba v centru bazaru, kde se můžete procházet ve specializovaných obchodech se starožitnostmi. Iç Bedesten je původní nejstarší budova Velkého bazaru. Pokud jde o moderní filigránové lampy a lucerny, lovte kolem Cebeci Han.

    Keramika

    Turecko má dlouhé a bohaté dědictví keramické výroby, přičemž nejslavnější keramické dílny v zemi se nacházejí v Izniku a Kütahyi. Dnes najdete v obchodech mnoho prací v moderním stylu, květinové (a především tulipánové) vzory však zůstali tradicí.

    Můžete obdivovat a vybírat mezi džbány a karafami ve stylu chetitů s kruhovou střední částí, které vycházejí z anatolských vzorů z doby bronzové. Pokud na svých cestách po Turecku míříte i do Kappadokie, nechte nákup keramiky až tam.

    Na hlavních ulicích Velkého bazaru najdete spoustu levné hromadně vyráběné keramiky. Pro ručně malované keramické zboží se musíte vydat do některého ze specializovaných keramických obchodů na trhu. Zkuste se kromě Velkého bazaru podívat také na bazar Arasta (za Modrou mešitou), který se na keramické výrobky specializuje.

    Turecké kovové zboží

    Některé z nejlepších moderních kovových výrobků v Turecku se vyrábějí na jihovýchodě země. Hodně z toho, co uvidíte na Velkém bazaru, pochází z míst jako Gaziantep, Şanlıurfa a Mardin. Pokud vás vaše cesty po Turecku zavedou do těchto měst, odložte nákup na tam, protože ceny budou zřejmě výhodnější přímo u zdroje.

    Složitě ryté kovové talíře a čajové či kávové servírovací soupravy využívající tradiční osmanské vzory jsou nejoblíbenějším zbožím. Pokud hledáte něco menšího, co se vám vejde do příručního zavazadla, kupte si rytou džezvu na kávu. Krásný i užitečný suvenýr.

    Vodní dýmky nargil

    Turecký nargil (vodní dýmka) vyrobený pro kouření tabáku s ovocnou příchutí je ikonickým suvenýrem z Turecka. Kouření nargilů je součástí kavárenské kultury v zemi a sahá až do osmanské éry. Nádoby na vodu do vodní dýmky mohou být překrásně zdobené a dekorativní. Vodní dýmky najdete ve všech velikostech i tvarech a často se nekupují vcelku, ale samostatně po jednotlivých komponentech.

    Pro starožitný nargil se vydejte do obchodů se starožitnostmi v Iç Bedesten. Moderní nargil najdete v různých obchodech po celém bazaru.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?