Více
    6.1 C
    Czech
    Pondělí 8. prosince 2025

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

    Oudong je tiché srdce kambodžské historie

    Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

    Průvodce po Stockholmském souostroví

    S více než 30 000 ostrovy sahajícími daleko do Baltského moře nabízí stockholmské souostroví vše od rušného nočního života po vzdálenou samotu. Skvělý systém trajektového spojení dává návštěvníkům příležitost k průzkumu. Některé ostrovy překypují životem, na jiných najdete pouze neobydlenou divočinu.

    Reklama

    Právo veřejného užívání

    Kempovat můžete skoro na jakémkoli místě. Jediné, co musíte respektovat, je soukromý majetek. Jinak vám švédské „právo veřejného užívání“ umožňuje postavit si stan na jednu noc v podstatě kdekoliv. Musíte být 150 metrů daleko od domů a mimo zemědělskou půdu. Pokud byste chtěli zůstat déle, je potřeba mít souhlas majitele pozemku. Švédi vás obecně docela rádi nechají zůstat, pokud nikoho neobtěžujete. Je to skvělý způsob, jak ušetřit peníze a setkat se s místními obyvateli.

    Ostrov Sandhamn

    Nejvíce okouzlujícím ostrovem je pravděpodobně Sandhamn. Technicky vzato, Sandhamn je název hlavního města na ostrově, který se ve skutečnosti nazývá Sandön (Písečný ostrov), ale každý jej nazývá Sandhamn. Cesta trajektem trvá něco málo přes dvě hodiny.

    Jakmile tam budete, můžete si půjčit kola, kajak nebo si jít zaplavat. Ostrov je také domovem Švédského královského jachtařského klubu, takže na seznam aktivit klidně přidejte projížďku na jachtě. Na ostrově existuje spousta malých chatek k pronájmu, ubytovny i možnost kempování.

    Ostrov Möja

    Tento rustikální ostrov se nachází tři hodiny jízdy trajektem ze Stockholmu. Pobyt na něm je o návratu k přírodě: můžete sbírat bobule, jezdit na kole, na mořském kajaku či provozovat turistiku. Místní obyvatelstvo je tvořeno rybáři, řemeslníky a těmi, kdo provozují místní obchody, restaurace a ubytování. Möja je domovem jedné z nejslavnějších švédských rybích restaurací, Wikström’s Fisk, která má zaslouženou pověst a podává nejčerstvější úlovky v okolí. Oslavy letního slunovratu jsou zde legendární. Nenechte si ujít návštěvu historického dřevěného kostela u přístaviště trajektů.

    Ostrov Grinda

    Jen jednu hodinu trajektem z centra Stockholmu, leží ostrov Grinda. Osídlen je již od středověku a je známý díky Grinda Wärdshus, nádhernému secesnímu sídlu postavenému v roce 1906 Henrym Santessonem. Tento muž byl prvním ředitelem Nobelovy nadace. Dnes je z budovy hostinec a ubytování. Části ostrova jsou přírodní rezervací a koupání je jednou z hlavních aktivit. Pokud rádi kempujete, vezměte si s sebou stan. Můžete přenocovat přímo u moře a rezervace není třeba.

    Ostrov Utö

    Jedná se o nejjižnější ostrov souostroví. Můžete si vzít trajekt ze Strömkajanu a po třech hodinách plavby ohromující scenérií se ocitnete na tomto kouzelném ostrůvku. Prohlédněte si starý mlýn (Utö kvarn) postavený v roce 1791, malou hornickou vesnici Gruvbryggan a pláže na jižní straně ostrova.

    Chcete-li se vydat na jednodenní výlet, vydejte se do půvabného Vaxholmu nebo Fjäderholmarna. Samotná pevnost Vaxholm na ostrově jen tři minuty jízdy lodí od hlavního města stojí za výlet. Můžete strávit celý den zkoumáním této mohutné stavby, která je v podstatě obrovským muzeem. Fjäderholmarna, pouhých 20 minut lodí od Stockholmu, je vlastně čtyřmi ostrovy s prosperující uměleckou komunitou a dvěma velmi oblíbenými restauracemi Fjäderholmarnas Krog a Rökeriet. Těší se vynikající poloze v přístavu.

    Pro prozkoumání Stockholmského souostroví prostě naskočte na kterýkoli trajekt a vydejte se na cestu. Můžete navštívit bližší či vzdálenější ostrovy, podniknout jednodenní výlet, nebo strávit několik dní přeskakováním z ostrova na ostrov. Ať už si vyberete kterýkoliv, nebudete litovat. V létě se můžete neomezeně koupat i kempovat, v zimě je zas Stockholmské souostroví místem, kde můžete vyzkoušet severské bruslení na zamrzlém Baltském moři.

    Opravdoví dobrodruzi si mohou v létě přivézt nebo zapůjčit mořský kajak a vydat se objevovat některé z tisíců malých neobydlených ostrůvků. Koho by nelákalo strávit den či noc na vlastním opuštěném ostrově?

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Adrenalin na Chua-šanu. Tisíce schodů a prkenná stezka nad propastí

    Chua-šan leží asi 120 kilometrů od Si-anu a patří mezi nejznámější hory Číny. Nabízí nekonečné schody, ostré hřebeny a slavnou prkennou stezku nad dvoukilometrovou propastí. Nemusíte být horolezec, ale připravte se na poctivý celodenní výšlap.

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

    Oudong je tiché srdce kambodžské historie

    Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

    Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

    Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

    Rodiště světoznámého čaje. Lipton’s Seat patří k nejlepším vyhlídkám Srí Lanky

    Lipton’s Seat patří k ikonickým místům srílanské vysočiny. Východ slunce nad nekonečnými plantážemi, jednoduchá čajovna na vrcholu a továrna v Dambatenne pod kopcem z něj dělají výlet, kvůli kterému se vyplatí vstávat za tmy.

    Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

    Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

    Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

    Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

    Malaga je ideální základnou pro výlety do bílých vesnic, hor i k moři

    Španělská Malaga leží uprostřed pobřeží Costa del Sol a v jejím okolí se dá podniknout překvapivé množství zajímavých výletů. Za hodinu jízdy se dostanete k dramatickým soutěskám, horským vesnicím, jeskyním i k méně známým plážím. Stačí auto, trochu času a chuť sjíždět vedlejší silnice místo dálnice.

    Airbus musel kvůli chybě uzemnit 6000 letadel. Většina už je zpátky v provozu

    Airbus během pár dní stáhl tisíce letadel A320 na mimořádnou softwarovou opravu. Globální grounding kvůli chybě v softwaru způsobil zpoždění a rušení letů, ale výrobce tvrdí, že velkou část flotily už technici znovu zprovoznili.

    Adrenalin na Chua-šanu. Tisíce schodů a prkenná stezka nad propastí

    Chua-šan leží asi 120 kilometrů od Si-anu a patří mezi nejznámější hory Číny. Nabízí nekonečné schody, ostré hřebeny a slavnou prkennou stezku nad dvoukilometrovou propastí. Nemusíte být horolezec, ale připravte se na poctivý celodenní výšlap.

    Švýcarský Bern hostil soutěž o nejlepší sýr světa

    Švýcarský gruyère se stal nejlepším sýrem světa Perex: Bern hostil letošní World Cheese Awards a porota mezi více než pěti tisíci vzorky vybrala vítěze, který ukázal, jak pestrý a někdy až dramatický svět sýrů může být. Soutěž nabídla nečekané vůně, odvážné chutě i atmosféru, která lákala nejen gurmány, ale i cestovatele hledající autentické zážitky. Švýcarský gruyère Vorderfultigen Spezial uspěl mezi 5 244 sýry ze 46 zemí. Zrál osmnáct měsíců v horské sýrárně v oblasti Gantrisch nedaleko Bernu. Podle porotce Perryho Wakemana jde o sýr, který dokáže „rozeznít emoce“. V chuti se podle něj objevují tóny karamelu, ovoce i jemné kouřovosti. Vítězství má pro místní sýraře velký význam, soutěž se totiž ve Švýcarsku konala poprvé. Hodnocení probíhalo ve Festhalle, kde 265 expertů v žlutých zástěrách procházelo nekonečné řady stolů pokrytých bílými ubrusy. Jednotlivé porce se řezaly, krájely, sbíraly lžící i rozpadaly v prstech. Porotci hodnotili vzhled, vůni i chuť. Polský sýrař Kuba Maziarczyk popsal postup prostě: nejdřív se dívá, pak přičichne a nakonec ochutná. Šílené vůně i jemné oblaky chuti Porota se dostala k tvrdým i mazlavým sýrům, některé byly pokryté květy, jiné obarvené spirulinou. Objevily se sýry v nálevu, sýry připomínající dezert a dokonce i takové, které podle britské porotkyně Emmy Young skončily v kategorii „no swallow“. Mnohé další však patřily mezi nejlepší, které kdy ochutnala. U jednoho z nich prý „jako by člověk kousl do oblaku“. Mezi finalisty se probojovaly sýry z Japonska, Velké Británie, USA a samozřejmě několik dalších švýcarských. Vliv domácího prostředí byl znát. Sýry špatně snášejí dlouhé cesty a právě místní výrobky dorazily v nejlepší kondici. Přesto však vítězství nikdy není jisté a v minulosti uspěly i sýry ze vzdálenějších zemí. Festival chutí, vůní a cestovatelských zážitků Soutěž přilákala dva tisíce návštěvníků, kteří sledovali finální hodnocení jako napínavou show. Pro cestovatele jde o jedinečný zážitek. V jednom sále se potkají vůně Alp, britských pastvin, japonských ostrovů i amerických farem. Bern tak na jeden den proměnil obyčejnou expozici v globální mapu chutí. Soutěž vznikla v osmdesátých letech s cílem podpořit malé výrobce. Organizátoři chtěli připomenout propojení krajiny, mléka a lidské práce. Právě to je vidět v tomto ročníku. Vítězný gruyère pochází z malé horské sýrárny a jeho autor Pius Hitz odmítá navýšit produkci, aby neohrozil tradici a rovnováhu chráněného označení. Na konci dne zůstaly stoly pokryté zbytky sýrů, které podle pravidel nemohou ochutnat ani diváci. Organizátoři je proto nechávají zrecyklovat a využít jako energii. I to připomnělo, že svět sýrů je nejen chutný, ale i praktický. A že cesta za poznáním místních specialit může být stejně dobrodružná jako výlet do hor nad Bernem.

    Oudong je tiché srdce kambodžské historie

    Jen 40 kilometrů severně od Phnompenhu se zvedá kopec Phnom Oudong, lemovaný zlatými stúpami a výhledy, které berou dech. Málokteré místo v Kambodži tak výmluvně vypráví o slávě dávné královské minulosti. Oudong býval hlavním městem země více než dvě století a dodnes si uchoval duchovní a historický význam, který v zemi nemá obdoby.

    Jak si užít návštěvu Viktoriiných vodopádů na maximum? Navštivte je ze Zambie i Zimbabwe

    Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe patří k nejpůsobivějším místům Afriky. Jeden kilometr šířky, padající Zambezi a vodní tříšť tvořící „kouř, který hřmí“. Základní rozhodnutí při plánování je jednoduché: kde se ubytovat a z které strany začít jejich objevování.

    Rodiště světoznámého čaje. Lipton’s Seat patří k nejlepším vyhlídkám Srí Lanky

    Lipton’s Seat patří k ikonickým místům srílanské vysočiny. Východ slunce nad nekonečnými plantážemi, jednoduchá čajovna na vrcholu a továrna v Dambatenne pod kopcem z něj dělají výlet, kvůli kterému se vyplatí vstávat za tmy.

    Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

    Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

    Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

    Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

    Malaga je ideální základnou pro výlety do bílých vesnic, hor i k moři

    Španělská Malaga leží uprostřed pobřeží Costa del Sol a v jejím okolí se dá podniknout překvapivé množství zajímavých výletů. Za hodinu jízdy se dostanete k dramatickým soutěskám, horským vesnicím, jeskyním i k méně známým plážím. Stačí auto, trochu času a chuť sjíždět vedlejší silnice místo dálnice.

    Airbus musel kvůli chybě uzemnit 6000 letadel. Většina už je zpátky v provozu

    Airbus během pár dní stáhl tisíce letadel A320 na mimořádnou softwarovou opravu. Globální grounding kvůli chybě v softwaru způsobil zpoždění a rušení letů, ale výrobce tvrdí, že velkou část flotily už technici znovu zprovoznili.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama