Více
    22.4 C
    Czech
    Neděle 28. dubna 2024

    Proč smíme létat pouze se 100 mililitry tekutin

    Od roku 2006 mohou cestující leteckých společností po celém světě přepravovat v příručních zavazadlech pouze tekutiny o objemu maximálně 100 mililitrů. Jaký to má důvod?

    Toto pravidlo bylo zavedeno poté, co britská policie odhalila teroristické spiknutí, jehož cílem bylo odpálit na několika transatlantických letech tekuté výbušniny maskované jako nealkoholické nápoje.

    Teroristé měli v úmyslu sestavit a odpálit zařízení uprostřed letu pomocí peroxidu vodíku a dalších látek vstříknutých do 500 mililitrových lahví od limonády. Uzávěry měly zůstat zapečetěné. Pokud se běžný bělicí prostředek smíchá s dalšími složkami v určitém poměru, může se stát výbušným.

    Pokud by čin vydařil, mohl být smrtelnější než útoky z 11. září. Jeho cílem by bylo několik letů směřujících z Velké Británie na nejméně pět amerických a dvě kanadská letiště.

    Zákaz příručních zavazadel zmírněn na omezení tekutin

    Ihned po odhalení byla v letadlech z preventivních důvodů zcela zakázána příruční zavazadla. Později byl tento požadavek zmírněn poté, co byly provedeny testy, které měly určit, jaké množství tekutiny je bezpečné přepravovat. Tak byl zaveden limit 100 mililitrů.

    Odborníci zjistili, že smíchání menších nádobek do větších a vytvoření vysoce výbušného zařízení na palubě letadla není reálné. Zjistili, že by buď selhalo, nebo by předčasně explodovalo. To by zranilo pachatele, ale letadlo by poškodilo jen málo nebo vůbec.

    Cestující si nyní mohou přes bezpečnostní kontrolu vzít maximálně jeden litr tekutin v nádobách o objemu maximálně 100 mililitrů. Ty musí být umístěny do průhledného uzavíratelného sáčku a při průchodu bezpečnostními skenery vyjmuty z příručního zavazadla.

    To se má však brzy změnit.

    Nové 3D scannery

    Evropská letiště se chystají uvést do provozu nové špičkové 3D scannery. Informoval o tom server Euronews. S jejich používáním odpadne nejen nutnost vyndávat tekutiny ze zavazadel při bezpečnostní kontrole, ale i omezení jejich objemu na 100 mililitrů.

    Jaký vliv budou mít 3D letištní skenery na elektrické předměty?

    Tablety a notebooky musí být v současné době před průchodem bezpečnostními skenery na většině letišť vyjmuty z kabinových zavazadel. CT skenery tuto nutnost odstraní, protože umožňují detailně prozkoumat elektrické předměty ještě uvnitř zavazadla.

    Příznivci filmových fotoaparátů však upozornili, že zvýšené záření vyzařované novými skenery by mohlo poškodit analogový film, což by vedlo k jeho zamlžení a zhoršení barevnosti.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    5 KOMENTÁŘE

    1. Vždyť napdpis není pravdivý ! V příručním zavazdle je možné mít až 10 x 100 ml.

      • V článku je to hasně napsáno 1litr rozdělen do 10x100ml v průhledném sáčku.
        Příště čti pořádně a ne jen nadpis.

    2. Tak 10 láhví po 100 ml dá dohromady litr…Proč člověk nemůže mít litrovou vodu? Obyčejná minerálka, limonáda, voda z kohoutku není ani trochu nebezpečná. Odborníkům hrabe. Takže kvůli jednomu teroristovi, který si vzal 11. září do letadla bombu, zas nějaký islámista, tak jsou lidé šikanovaní…Není lepší zákaz vstupu do letadel všech lidí islámistického vzhledu?

    3. Chápu to tak že autor chtěl napsat a si to neví že 1lt na 1000ml. A tudíž si sníte vzít 1lt v litrové lahví ne ve 2lt. Kde můžete přimíchat další výbušné látky

    Comments are closed.