Více
    9.1 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Potkali se na promenádě v Nice. Nyní se živí cestováním ve světě zvuků

    Potkali se náhodou. Zamilovali se do sebe a do světa zvuků. Nyní cestují po světě a nahrávají okolní zvuky. Je to vášeň i zdroj příjmů. Jejich příběh přineslo CNN.

    Před sedmi lety cestovala Američanka Libby Green se svou matkou po Itálii a Francii. Výlet zakončily návštěvou jihofrancouzského středomořského letoviska Nice. Marcel Gnauk z Německa byl v tu dobu s kamarádem také v Nice, kde se zúčastnili Crossover Festivalu, oslavy eklektické hudby.

    Při procházce po městské plážové promenádě Promenade des Anglais si Marcel všiml Libby, jak třímá Hasselblad, tradiční středoformátovou filmovou kameru. A oslovil ji. O měsíc později přicestovala Libby zpět do Evropy a setkali se v Itálii. Poté opět v Kalifornii. To už věděli, že chtějí být spolu a cestovat po světě.

    Vše opustili

    Koupili si obytný vůz a v lednu 2015 se setkali na letišti v Curychu. „Za méně než rok jsme opustili práci a prodali jsme v podstatě vše, co jsme vlastnili,“ říká Libby. Poté strávili čtyři měsíce cestováním po Evropě. Následoval výlet karavanem do Japonska, pak Bali, Tchaj-wan, Kambodža a Malajsie.

    Během té doby vzrostla jejich vášeň nejen jeden pro druhého, ale i pro svět zvuků, zaznamenaných špičkovými mikrofony a sdílených na sociálních sítích.

    Pár proměnil praktický problém nahrávání zvuku pro cestovatelské video, které natáčeli v Kambodži, v podnikání na plný úvazek.

    „Všechno ožilo“

    V prvních letech jejich vztahu se online sdílení zážitků z cestování stalo součástí jejich rutiny. Ale snažili se najít hlubší smysl, užší zaměření. Pokusili se být foodblogery. „Byla to katastrofa,“ vzpomíná Marcel.

    Poté v kambodžském hlavním městě Phnom Penh natočila Libby létající holuby, které chtěla použít ve filmu. Ale nedokázala zachytit zvuk úderů jejich křídel.

    Hledali na internetu, prohledali zvukové knihovny, nic. Marcel tedy vzal audiorekordér za 100 dolarů a šel hledat chybějící zvuk, který by mohl nahrát.

    Žádné holuby nenašel, ale podařilo se mu změnit směr budoucnosti páru. Zapnul diktafon v malé stavební zóně, kde ženy odhazovaly štěrk a poslouchaly hudbu přes laciná sluchátka.

    Byl ohromen nejen zvuky stavby, ale i modlícími se mnichy a troubícími motocykly v pozadí. „Bylo to, jako by mi ten zvuk padal do hlavy ze všech stran,“ říká Marcel. „Všechno ožilo a od toho dne až doteď jsem nikdy nepřestal nahrávat.“

    Vášeň pro zvuk

    Během šesti let od této první nahrávky zachytili Libby a Marcel zvuk ve více než 25 zemích, většinou v Asii, Evropě a Severní Americe. V každé zemi strávili měsíce. Vyvinuli sofistikovanější nastavení nahrávání, aby zahrnovalo stereo, Ambisonic a binaurální techniky.

    Investovali do špičkových mikrofonů a rekordérů, aby naplnili svou trvalou vášeň sdílení autentických zvukových kulis z každého místa.

    „Dokumentujeme svět prostřednictvím zvuků,“ říká Libby. „Snažíme se být také zdrojem inspirace pro ostatní, aby se na zvuky dívali jiným způsobem.“

    Vítr, kroupy a praskání kovu

    Může to být drahá vášeň. Vysoce věrné záznamové zařízení se obvykle pohybuje v tisících dolarů za jednotlivé mikrofony a audio rekordéry. Například jedna z jejich stereofonních nahrávacích souprav obsahujících německé mikrofony stojí kolem 8 000 dolarů.

    Pro Libby a Marcela to ale není jen o vybavení. Jejich cílem je skutečně zažít místo prostřednictvím zvuku.

    Například jim trvalo dva dny, než nahráli dnes známou islandskou pláž s černým pískem Solheimasandur. Zdolali dvouhodinovou túru tam a zpět s vybavením a každý den strávili až 10 hodin nahráváním ve větru a krupobití.

    Záznam zvuků kolem ikonických trosek letadla amerického námořnictva Douglas, které v roce 1973 přistálo na pláži, je oblíbenou vzpomínkou. „Bylo to úžasné, jak to zní, jak ten kov praská ve větru,“ říká Marcel.

    Dvě stě metrů od opuštěného letadla narážely vlny na černou písečnou pláž. „Teror z vody. To je něco, co musíte zažít,“ dodává Marcel. „Pokud tam prostě půjdete, vyfotíte se a pak odejdete, přicházíte o tolik!“

    Sdílení zvuků se světem

    Libby a Marcel sdílejí tyto zkušenosti na Instagramu a svém kanálu YouTube Free To Use Sounds. Prostřednictvím svých příspěvků nabízejí nejen svou vášeň a zkušenosti s nahráváním zvuků, ale také podrobnosti o vybavení a technikách, které používají.

    NA svých webových stránkách nabízejí 500 bezplatných zvukových knihoven. Z toho je 145 volně ke stažení.

    Z vášně se stává byznys

    Marcel říká, že jejich „a-ha“ moment nastal, když seděl v roce 2017 před počítačem.

    Libby přidala na své webové stránky tlačítko pro darování a hollywoodský postprodukční kreativec přispěl pár babek.

    „Říkám si: ‚Ach! Právě jsme vydělali tři dolary!‘“ vzpomíná Marcel na jejich první dar.

    Tehdy si uvědomil, že ostatní sdílejí vášeň pro zvuk. A jsou ochotni za to zaplatit.

    „Chtěli jsme být zdrojem ke stažení zvuků, který je dostupný pro všechny typy lidí,“ říká Libby. Od toho okamžiku Libby a Marcel vyvinuli sadu prémiových zvukových knihoven k zakoupení i ke stažení zdarma. A stále jsou nadšení, že mohou cestovat na nová místa a nahrávat nové zvuky. „Nepřipadá mi to jako práce, protože prostě milujeme to, co děláme,“ říká Marcel.

    Kam dál

    Libby a Marcel nedávno opustili Jižní Koreu, aby pokračovali ve svých cestách po Malajsii. Jejich dalším velkým plánem je cestovat po Panamerické dálnici z Aljašky do Ushuaia, směrem k jižnímu cípu Jižní Ameriky.

    „Myslím, že jet do Antarktidy nahrávat zvuky by byl sen. ‚Páni, odlomil se ledovec‘,“ říká s úsměvem Marcel.

    Ale ať už se jedná o transkontinentální roadtrip, nebo o zamrzlé pustiny nejjižnějšího kontinentu Země, vášeň Libby a Marcela k sobě navzájem a zvuky, které nahrávají, budou vždy s nimi.

    A jak říká Marcel: „Sbalit věci a být na dalším letišti nám trvá 45 minut.“

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.