Více
    6.3 C
    Czech
    Středa 24. dubna 2024

    Okouzlující příroda i pulzující noční život. To nejlepší z Kuby

    Kuba je známá svými rozmanitými přírodními krásami a ikonickou španělskou koloniální architekturou. Velká část historie země je dobře zachována. Za zchátralými exteriéry najdete kulturu překypující životem. Ponořte se do ní a vychutnávejte plnými doušky.

    Navštivte Remedios, autentické kubánské město

    Remedios je malé město plné španělské koloniální architektury, které na rozdíl od jiných oblastí Kuby není přeplněné turisty. Bylo založeno v roce 1513 a údajně má nejstarší bar na Kubě, El Louvre. Začínají se zde otevírat nové butikové hotely a koloniální casas konkrétníes, soukromá ubytování podobná bed and breakfasts, což z Remedios činí skvělou domovskou základnu pro objevování severních ostrůvků země.

    Prozkoumejte Valle de Viñales

    Toto velké údolí je vklíněno mezi pohoří Sierra de los Órganos a lze jej prozkoumat pěšky nebo na kole. V roce 1979 bylo uznáno národní památkou a v roce 1999 získalo titul světového dědictví UNESCO.

    Údolí plné vznešených borových lesů, vypouklých vápencových útesů a tabákových plantáží je domovem tradičních kubánských farem a vesnic. Můžete tu lézt po skalách, podnikat pěší túry, jezdit na koni nebo se jen tak toulat po poklidných městech. Valle de Viñales se nachází na západní straně ostrova nedaleko idylických pláží, jako je Cayo Jutias.

    Párty na Malecónu

    Malecón je typickým kubánským místem, kde najdete zábavu ve všech denních i nočních hodinách. Pětikilometrový pás eklektické architektury a výhledů na Atlantik je oblíbeným místem setkávání v Havaně. Ve dne oblast žije turisty a v noci vycházejí do ulic místní hudebníci a pouliční prodavači.

    Žasněte nad vodopády El Nicho

    Daleko od hlavní silnice mezi Cienfuegos a Trinidadem hučí vodopády El Nicho. Průsvitná voda obklopená hustou džunglí a divokou zvěří je po ruchu kubánských měst uklidňujícím pohledem. Pokud budete mít štěstí, můžete dokonce zahlédnout tocororo, kubánského národního ptáka s červeným, modrým a bílým peřím. Zaplavte si v chladných smaragdových vodách nedalekých lagun.

    Navštivte Trinidad

    Trinidad je turistické místo, které byste při návštěvě Kuby neměli minout. Dobře zachovalé bývalé španělské koloniální město je na seznamu světového dědictví UNESCO. Působí, jako by se tu zastavil čas. Prozkoumejte klikaté uličky a objevte městská muzea a galerie, prohlédněte si zářivé barvy koloniálních budov. Hudba pouličních umělců zaplňuje dlážděné ulice a je skvělou kulisou pro posezení v některé z místních okouzlujících restaurací.

    Ochutnávejte levné pouliční jídlo

    Dopřejte si karibskou kuchyni od kubánských pouličních prodavačů. Vyzkoušejte grilovanou vepřovou placičku s ananasovým kroužkem nebo smetanovým sýrem a jahodovou marmeládou. Dejte si oblíbené jídlo z jemného kozího masa podávané s bílou rýží a černými fazolemi. Mléčné koktejly z guavy jsou perfektním poledním osvěžením a čerstvě připravený kokosový koláč se nikdy neomrzí.

    Procházka parkem Guanayara v přírodním parku Gran Parque Topes de Collantes

    Park Guanayara se nachází asi hodinu od Trinidadu a je subtropickou říší divů bujného rostlinného života, klidných jezírek s průzračnou tyrkysovou vodou a rozmanité divoké zvěře. Nachází se v Gran Parque Natural Topes de Collantes. Vydejte se s průvodcem na průzkum zvlněných kopců a chladných, temných jeskyní, abyste se dozvěděli o původních rostlinách a zvířatech.

    Zúčastněte se kubánského festivalu

    Kuba je světově proslulá svými četnými festivaly během celého roku. Dorazte na Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano (desetidenní latinskoamerický filmový festival) nebo hlavní karneval. Koná se zde však také spousta menších akcí, které jsou stejně zábavné. Vyberte si mezi baletním festivalem, knižním veletrhem či oslavami afrokubánské kultury. Nenechte si ujít tyto zábavné akce plné dramatických průvodů, propracovaných kostýmů a živé hudby.

    Pozorujte lidi na Plaza Vieja

    Plaza Vieja, což v překladu znamená „staré náměstí“, je ve Staré Havaně oblastí, kterou musíte vidět. Náměstí se stalo otevřeným prostorem v roce 1559 a historicky se využívalo pro mnoho typů akcí od býčích zápasů přes fiesty až po popravy. Nyní je domovem muzeí, galerií, světlých pastelových budov a okouzlujících kaváren. Posaďte se v jedné z nich a vychutnejte si odpoledne při popíjení mojita.

    Podívejte se na západ slunce z Castillo de San Pedro de la Roca

    Castillo de San Pedro de la Roca je pevnost ze 17. století jihozápadně od centra Santiaga de Cuba. Mohutná stavba, postavená na ochranu důležitého přístavního města Santiago, má výhled na jiskřivou vodu na jižním pobřeží Kuby. Pevnost se stala památkou UNESCO v roce 1997, kdy byla uznána jako nejzachovalejší a nejúplnější příklad španělsko-americké vojenské architektury.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?