Více
    7.4 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Obdivuhodné památky španělské Córdoby

    Andaluské město Córdoba se může pochlubit některými z nejvýznamnějších historických památek v jižním Španělsku a také každoročním festivalem chráněným organizací UNESCO. Zde je výběr toho nejlepšího, co můžete v Córdobě vidět.

    Od prohlídky květinami zaplněných ulic nejstarších čtvrtí až po návštěvu kdysi jedné z největších mešit na Západě, Córdoba aspiruje na nejkrásnější město Španělska. Která místa nevynechat?

    Mešita a katedrála

    Po dobytí Córdoby Maury v roce 711 byl vizigótský kostel ve městě rozdělen na poloviny a využíván křesťany i muslimy až do roku 784. Tehdy Abd al-Rahman I. nařídil jeho zničení. Velká mešita postavená na jeho místě byla nakonec dokončena v roce 987. Renesanční loď v jejím středu přistavěl Karel V. v 16. století. Mešita-katedrála (Mezquita-Catedral) se nachází v centru města a je snadno dostupná pěšky. Vstupenky lze zakoupit online nebo na místě, kde ale musíte počítat s čekáním ve frontě.

    Římský most

    Přímo naproti mešitě-katedrále se nad zelenými vodami Guadalquiviru rozprostírá cordóbský Římský most (Puente Romano). Mohutná kamenná stavba původně pocházející z 1. století byla v 10. století rozsáhle přestavěna Maury. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 2006. Na jižním konci mostu se nachází Torre de la Calahorra, maurská obranná věž, kterou koncem 14. století rozšířil kastilský král Enrique II.

    Medina Azahara

    Výstavba „zářícího města“, správního hlavního města středověkého maurského Španělska, začala v roce 936 na příkaz umajjovského chalífy z Córdoby. Místo bylo rozvíjeno až do roku 1010, poté bylo vypleněno a opuštěno. Přestože to, co je zde dnes k vidění, představuje jen asi 10 procent původního města, dává to skutečně tušit jeho někdejší nádheru. Zříceniny Medina Azahara se nacházejí 8 kilometrů západně od Córdoby a jsou dosažitelné autem. Alternativně můžete využít zpáteční autobus z Avenida del Alcazar v centru města. Vstup je pro občany EU zdarma.

    Staré město a historické čtvrti

    Centrum Córdoby tvoří nejstarší a nejatraktivnější čtvrti města. Určitě navštivte květinami zaplněnou Calleja de las Flores v San Basilio, římský chrám v San Andrés-San Pablo a synagogu ze 14. století v Judería, bývalé židovské čtvrti. Na drinky a tapas zajděte do módních barů, které lemují ulici Calle San Fernando. Staré město Córdoby lze prozkoumat během jediného dne a pěšky. Mnohé z jeho dlážděných, klikatých uliček jsou dokonce určeny pouze pro pěší. Ale pozor, toto město patří k nejteplejším ve Španělsku, takže se vyhněte návštěvě v červenci nebo srpnu. Nejlepší dobou je jaro či podzim.

    Římský chrám

    Na severním konci bary lemované ulice Calle San Fernando se nacházejí pozůstatky cordóbského římského chrámu (Templo Romano), které byly objeveny při stavbě sousední radnice v 50. letech 20. století. Jedenáct dochovaných sloupů patřilo k chrámu postavenému v prvním století za vlády císaře Claudia. Ve druhém století byly renovovány. Nejlépe je můžete obdivovat z terasy oblíbené restaurace La Cuarta, která se nachází přes silnici.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.