Více
    15.2 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Nádherné ornamenty Ben Youssef Medresy, největší islámské školy v Maroku

    Největší medresa v Maroku kdysi ve svých krásných zdech ubytovávala více než 900 studentů. Dnes si její zdobné ornamenty můžete zblízka prohlédnout při návštěvě Marrákeše i vy.

    Medresa Ben Youssefa je největší medresa v Maroku a jedna z největších a nejvýznamnějších v severní Africe. Byla založena ve 14. století a později rozšířena. V roce 1960 přestala fungovat jako islámská vysoká škola, ale zůstává jednou z nejkrásnějších budov v Marrákeši.

    Tato vysoká škola byla založena ve 14. století za vlády marinidského sultána Abu al-Hassana. Byla pojmenována podle sousední mešity Ben Youssef. Zpočátku to byla skromná medresa, později byla během Saadské dynastie rekonstruována Abdalláhem al-Ghálibem, druhým saadským sultánem Maroka.

    Po dokončení těchto prací v roce 1565 se Ben Youssef Medresa stala jednou z největších a nejskvělejších teologických škol v severní Africe. Po více než čtyři století v jejích zdech žilo až 900 studentů, což je působivé číslo vzhledem ke stísněnému charakteru 130 studentských kolejí v budově.

    Návštěvníci obdivují mozaiky i ornamenty

    Medresa přestala fungovat jako vysoká škola v roce 1960, ale byla zrekonstruována a otevřena pro veřejnost v roce 1982. Kromě historického významu přitahuje návštěvníky, kteří přijíždějí obdivovat její složité dekorace. Ty jsou přirovnávány k Alhambře ve španělské Granadě. Objevily se dokonce teorie, že umělci, kteří pracovali na medrese, byli přivezeni z Andalusie.

    Když jdete ulicí před medresou, mohli byste snadno projít kolem, aniž byste si všimli hlavního vchodu. Jsou to nenápadné dřevěné dveře, na nich nápis hlásá: „Ty, kdo vstupuješ do mých dveří, nechť jsou překonány tvé největší naděje.“

    Uvnitř najdete chladné centrální nádvoří s mramorovou terasou a vodní nádrží. Stěny a sloupy zdobí maurské dlaždice zellige tvořící geometricky vzorované mozaiky a sochy. Prohlédněte si štuky a cedrová okna s vyřezávanými liánami.

    Mimo hlavní nádvoří se nachází modlitebna, která obsahuje některé z nejpůsobivějších dekorací. Zde jsou tři lodě ohraničeny obloukovými mramorovými sloupy s ornamentálními motivy šišek a palem, stěny zdobené islámskou kaligrafií a dalšími zellige dlaždicemi. Podívejte se nahoru a uvidíte kupoli vyrobenou z cedrového dřeva s 24 malými mozaikovými okny.

    Zpátky na nádvoří můžete vidět malá okénka studentských kolejí s výhledem dolů z prvního patra. Můžete prozkoumat asi 130 cel medresy, z nichž některé jsou tak malé, že se musíte přikrčit, abyste mohli vstoupit. Pár z nich nabízí atmosférický výhled na nádvoří pod nimi.

    Medresa se nachází na Place Ben Youssef, vedle mešity Ben Youssef a poblíž muzea de Marrakech.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.