Více
    1.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Maják Neist Point. Jedna z nejfotografovanějších skotských scenérií

    Neist Point je jedním z nejznámějších majáků ve Skotsku. Ne nadarmo je oblíbený mezi fotografy, výhledy jsou dechberoucí. Přečtěte si popis trasy a vydejte se na snadnou procházku, která patří mezi top 10 na ostrově Skye.

    Procházka k majáku je snadná, ovšem počítejte s tím, že betonová cesta je občas docela strmá. Z cesty uvidíte ohromující výhledy na vysoké útesy a samotný maják. Při západu slunce je výhled ještě velkolepější, díky čemuž je to oblíbená destinace pro krajinářské fotografy.

    Existuje pouze jedna bezpečná trasa, takže při procházce půjdete stejnou cestou tam i zpět. Vzdálenost je 2,2 km, přičemž průměrná doba, kterou budete potřebovat, je 45 minut. Záleží ovšem, jak moc si budete užívat výhledy a fotit. Na prozkoumání majáku si vyhraďte víc času.

    Kde najdete maják

    Neist Point se nachází na západním pobřeží Skye v oblasti známé jako Durinish. Začátek procházky je na samém konci úzké silnice poblíž Glendale.

    Tato procházka není vhodná za každého počasí. Vzhledem k tomu, že vás zavede do blízkosti vysokých útesů, nelze ji doporučit ve větrných podmínkách nebo pokud je mlha (nízká viditelnost).

    Parkoviště se nachází na samém konci úzké silnice necelých 17 km od Dunveganu. Jízda trvá přibližně 30 minut. Pokud cestujete z Portree, je to cca 50 km a cesta bude trvat asi 1 hodinu. Parkoviště není moc velké, takže se rychle plní, ale další místa můžete najít vzadu u silnice.

    Procházka k majáku

    Od samého začátku cesty z parkoviště budete mít působivé výhledy na okolní útesy. Samotný maják můžete spatřit, pokud se projdete zpět podél útesu napravo od parkoviště (vyplatí se to udělat, protože výhled i fotky z tohoto místa jsou skvělé). U cesty se budou pást ovce, psy mějte na krátkém vodítku.

    Na konci parkoviště je stará kůlna, která je poškozena vichřicí. Projděte kolem kůlny a hned uvidíte začátek betonové cesty.

    Po několika metrech zahněte doleva, pak před sebou uvidíte zábradlí, jak se cesta stáčí doprava a dolů po útesu.

    V místech, kde je betonová cesta z kopce, je po levé straně zábradlí, takže nemějte obavy. Stezka je velmi strmá a časem se promění ve schody. Pokračujte dolů.

    Ve spodní části těchto schodů si všimnete kůlny a drátěného systému, který se používal pro spouštění vybavení z útesu.

    Projděte kolem kůlny a pokračujte po cestě.

    Všimnete si vyježděných travnatých cest, které vedou vpravo od hlavní betonové cesty. Zavedou vás na velmi vysoký vrcholek útesu, dobrý na focení. Ale buďte opatrní, zvlášť když fouká vítr.

    Stoupání a maják

    Betonová cesta začne stoupat po další části útesu se zábradlím po levé straně. Když dosáhnete nejvyššího bodu, naskytne se vám první pohled na maják. Podívejte se nalevo dolů a uvidíte přistávací místo pro lodě, které sem dříve přivážely zásoby. Pokračujte po stezce, která klesá z kopce až k majáku.

    Maják Neist Point byl postaven v roce 1900 a dlouho měl lidskou posádku. Od té doby byl systém vnitřního osvětlení aktualizován na automatizovaný, takže již nevyžaduje každodenní údržbu. Světlo je 43 metrů nad mořem a je vidět až 16 námořních mil od pobřeží.

    Chaty správce, které obklopují hlavní věž, jsou nyní v soukromém vlastnictví. Několik let sloužily jako rekreační pronájmy, ale v poslední době nejsou využívány.

    Jakmile dorazíte k majáku, věnujte nějaký čas průzkumu. V blízkosti útesů buďte zvlášť opatrní. Vlevo je místo k přistání lodi, kam se dříve přivážely zásoby. Jeřáb můžete stále vidět na místě. Skály u majáku jsou zvláště dobré pro rybolov. V letních měsících jsou pravidelně k vidění velryby či žraloci.

    Po prozkoumání okolí majáku se vraťte stejnou cestou na parkoviště.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.