Více
    0.8 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Jezero medúz na Filipínách: unikátní zážitek pro milovníky šnorchlování

    Na jihovýchodě Filipín existuje místo zapomenuté časem. Ostrov Palau, obklopený stovkami kilometrů Tichého oceánu, je kouskem ráje na Zemi. V bludišti malých skalnatých výchozů leží ostrůvek Mecherchar (Eil Malk), kde se nachází unikát – Jezero medúz. Můžete tu bez úhony plavat s miliony mořských medúz!

    Pro každého, kdo je fascinován podmořským životem, je návštěva Palau nutností. Ostrov je domovem některých nejlepších šnorchlovacích a potápěčských destinací na světě. Najdete tu útočiště žraloků, potopený vrak a tisíce let staré mořské jezero, které je domovem zlatých medúz. Palau rozhodně patří mezi nejkrásnější tichomořské ostrovy.

    20 milionů medúz ztratilo schopnost žahat

    Každý, koho někdy požahala medúza potvrdí, že to není dvakrát příjemný zážitek. Nicméně krása tohoto místa s příhodným názvem Jellyfish Lake (Jezero medúz) spočívá v tom, že žádná z jeho 20 milionů medúz nežahá!

    Jezero vzniklo přibližně před 12 000 lety, během poslední doby ledové. Bylo odříznuto od zbytku mořského světa. Bez přirozených predátorů se medúzy po generace rozmnožovaly a ztrácely žahavé buňky.

    Dnes mohou dobrodruzi a milovníci šnorchlování plavat s těmito jinak mírně děsivými tvory beze strachu. Je to zkušenost nesrovnatelná s jinými. Potápění v jezeře je však bohužel zakázáno. Prvním důvodem je ochrana medúz, protože bubliny vypouštěné potápěči medúzám škodí. Navíc asi 15 metrů pod hladinou jsou vysoké koncentrace smrtícího sirovodíku, který může být absorbován lidskou kůží.

    Jak zde šnorchlovat

    Jezero medúz je spojeno s oceánem puklinami a tunely ve vápenci starověkého miocenního útesu. Je ale dostatečně izolované na to, abys se zlaté medúzy (a možná i další druhy, které se v jezeře vyvinuly) podstatně lišily od svých příbuzných v nedalekém oceánu. K jezeru se lze dostat pouze pěšky nenáročnou dvacetiminutovou túrou lesem.

    Šnorchlování v jezeře medúz je oblíbenou aktivitou turistů a nachází se zde mnoho agentur, které ho zajišťují. Turisté potřebují povolení, aby se k jezeru dostali. Permanentka stojí 35 USD a je platná 10 dní. S těmito tvory budete moci plavat celé hodiny a sledovat jejich migraci z jedné strany jezera na druhou. Ačkoli Palau není jednou z nejžádanějších destinací na Filipínách, toto jezero je rozhodně tou nejhlavnější na ostrově. Proto počítejte s tím, že zde rozhodně nebudete sami.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.