Více
    16.9 C
    Czech
    Pátek 26. dubna 2024

    Co se vám vybaví, když se řekne Bolívie

    Každá země je něčím známá. Ať už to je děrovaný sýr ve Švýcarsku či sklon Kanaďanů ke zdvořilosti za každých okolností, každý národ má své jedinečné vlastnosti. A i když Bolívie možná není pro cestovatele tak známá, existuje několik typických rysů, které ji zosobňují.

    Množství hor

    Slovo Bolívie vyvolává obrazy epických And, tyčícího se pohoří, které se vyznačuje nespočtem zasněžených vrcholků.

    Závratné výšky

    Nejsou to jen Andy, které se táhnou k nebi. Bolívie má nejvýše položené solné pláně, jezero, administrativní hlavní město, golfové hřiště, irskou hospodu, silnici a lanovku na světě. Výšková nemoc je pro turisty samozřejmostí.

    Spousta roztomilých chlupatých stvoření

    S takovou nadmořskou výškou přichází množství chlupatých alpak, které lze vidět, jak putují horským terénem s jejich tradičně oblečenými pastýři v závěsu. Neméně známé jsou barevné svetry z vlny alpaky, které slouží jako dokonalý andský suvenýr.

    Kokain

    Bolivijci to nebudou chtít slyšet, ale je nepopiratelné, že mnoho lidí zvenčí spojuje zemi s obchodem s kokainem. Bolívie produkuje třetí největší úrodu listů koky na světě (po Peru a Kolumbii).

    Politické nepokoje

    Jižní Amerika má svůj slušný podíl diktátorů a Bolívie rozhodně není výjimkou. Během své pohnuté historie země zažila revoluce, povstání, nepokoje a rychle se střídající prezidenty.

    Spousta protestů

    Reakcí na tento politický zmatek je záliba lidí v protestech. Blokády a pochody se staly typickou bolivijskou zábavou a téměř každý týden v legislativním epicentru La Paz na nějaký narazíte.

    Buřinky a nabírané šaty

    V Bolívii, kde je převážná většina obyvatel domorodého původu, tradiční kultura stále žije. I dnes lze na každém kroku obdivovat buřinky a nadýchané šaty domorodých žen cholita.

    Obrovské solné pláně

    Bolívie se může pochlubit mnoha úchvatnými místy, i když nejznámější jsou bezpochyby její solné pláně připomínající jinou planetu. Nejvelkolepější je bílá plocha známá jako Salar de Uyuni. Je největší a nejvýše položenou solnou plání na světě.

    Nejnebezpečnější cesta světa

    Každý druhý batůžkář v Jižní Americe bude vyprávět dobrodružné příběhy o tom, jak přežil jízdu na kole po Death Road. Navzdory tomu, že se tato smrtonosná trasa stala turistickou atrakcí již před více než deseti lety, největší popularitu získala, když se v roce 2009 objevila v seriálu Top Gear.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.