Více
    16.2 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Degustujte víno a hledejte lanýže. Co podniknout při návštěvě Toskánska

    Toskánsko se svou malebnou krajinou, vinicemi i městy plnými historických památek láká cestovatele z celého světa. Pokud jste milovníci vína a dobrého jídla, je tou pravou destinací i pro vás. Co můžete zažít v Toskánsku?

    Vystopujte lanýže

    Je to gastronomické zlato. Po celém světě se prodávají za neuvěřitelné ceny. A Toskánsko je jedním z nejlepších míst k nalezení lanýžů. Vydejte se na lov do lesa s odborným stopařem (v doprovodu věrného psa) a poté ochutnejte své nálezy s miskou místních těstovin.

    Odpolední degustace vína

    Čichejte, popíjejte a s krouživými pohyby si vychutnejte některá z nejznámějších italských vín. Toskánská vinařství zahrnují nejen moderní podniky, ale i zrekonstruované hrady z 12. století. Než vyzkoušíte své chuťové pohárky, ponoříte se do historie výroby vína.

    Zažijte místní festival

    Pravděpodobně jste slyšeli o velkolepém Palio v Sieně, koňském dostihu bez sedla, jehož historie sahá až do středověku. Toskánsko ale nabízí i mnoho méně známých festivalů. Vyzkoušejte Pienzu se sýrovou soutěží Pecorino nebo Montepulciano Bravio delle Botti se závodem vinných sudů.

    Ochutnávejte místní kuchyni

    Nenápadná, ale chutná toskánská kuchyně je o skromných, sezónních pokrmech z těch nejkvalitnějších surovin. Zvlněné kopce poskytují přírodní spíž s divokou zvěří, krmnými lanýži a některými z nejsladších italských rajčat používaných k přípravě vydatných jídel. Vyzkoušejte fagioli con salsiccia (fazole s klobásou) nebo bistecca alla fiorentina, slavný tlustý T-bone steak.

    Něco sladkého na zub? Dejte si cantuccini, sušenky s mandlovou příchutí máčené ve sklenici Vin Santo, dezertního vína jantarové barvy.

    Jak se po Toskánsku pohybovat

    Cestování vlakem je efektivní a levné. Železnice spojuje všechna velká města – mezi Florencií, Pisou, Sienou a Luccou se snadno dostanete, aniž byste potřebovali auto.

    Ale pokud chcete mít skutečný pocit z toskánského venkova, vyplatí se navštívit půjčovnu aut a prozkoumat některé z krásných zapadlých silniček a vesnic.

    Silnice jsou obecně dobře udržované a po cestě se budete moci zastavit a zachytit výhledy. Vyhněte se však jízdě do Florencie – centrum města je pro nerezidenty zakázáno a parkování je velmi drahé.

    Ve větších městech si dávejte pozor na skútry. Je to oblíbený dopravní prostředek místních, ale při rychlé jízdě mohou být nebezpečné.

    Italové jsou přívětiví a pohodoví, takže pro vás nebude těžké najít si přátele a zapadnout. Mějte však na paměti, že při návštěvě kostelů byste měli mít zakrytá ramena a kolena. Lehký šátek nebo šála přes ramena vám budou stačit.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.