Více
    16.3 C
    Czech
    Čtvrtek 2. května 2024

    Jak ušetřit při cestě do Maroka

    Podzim je ideální období pro výlet do exotického Maroka. Láká cestovatele vůní dálek a dobrodružství. Přečtěte si tipy, jak během pobytu ušetřit pár korun, za které si pak můžete přivést pěkný suvenýr.

    Kdy jet do Maroka

    Nejlepší čas na návštěvu Maroka je v sezóně, která trvá od dubna do května a od září do listopadu. Teploty jsou v tuto dobu příjemné a turistů je méně. Nejvíce lidí potkáte při surfování na pobřeží či pěší turistice v pohoří Atlas.

    Léto trvá od června do srpna a v této době bývá v celé zemi poměrně vedro. Čím jižněji, tím tepleji. Mnoho lidí míří na pobřeží, aby si užili místa jako Tanger, Rabat a Essaouira. Očekávejte teploty nad 35 °C.

    Zimy (prosinec-únor) jsou mírné, ale večer se může docela ochladit. Teploty klesají až na -3 °C v Marrákeši a v pohoří Atlas silně sněží. Zimy na severu a podél pobřeží jsou velmi vlhké. Celkově vzato to není ideální čas na návštěvu Maroka.

    Nejlepší doba pro pěší turistiku v pohoří Atlas je od dubna do května (jaro) a od září do října (podzim). V těchto měsících je hezky a existuje jen malé riziko nepříznivého počasí.

    Tipy na úsporu peněz

    Cestování po Maroku nestojí mnoho peněz, i když pokud chcete utrácet, příležitosti se najdou. Zde je pár tipů, jak ušetřit nějaké peníze:

    Jezte u pouličních stánků

    V Maroku je extrémně snadné jíst levně. Zatímco jídla v restauracích obvykle stojí pouhých 30 MAD (Marocký dirham), pouliční jídlo je ještě levnější. Za pár korun si můžete dopřát lahodné kebaby, klobásy, grilovaný kukuřičný klas, pečené kuře, obrovské sendviče a další. Držte se jídla na místních trzích v medině, abyste za jídlo neutratili zbytečně moc peněz.

    Vyjednávání o jízdném za taxík

    Než nastoupíte do taxíku, nezapomeňte vyjednat cenu. Ceny nejsou stanovené pevně a je třeba tvrdě smlouvat. Požádejte personál svého hotelu/hostelu o odhad ceny, abyste nebyli ošizeni.

    Vyhněte se falešným průvodcům

    Falešní průvodci se většinou zdržují v medinách a nabízejí vám různé služby a zájezdy. Buďte důrazní a jasně řekněte, že nemáte zájem. Jsou vytrvalí, ale nakonec to vzdají, pokud budete pokračovat v chůzi.

    Dejte si pozor na zloděje

    V přeplněných medínách po celé zemi převládají drobné krádeže, většinou zahrnující peněženky, hodinky a fotoaparáty. Buďte ve střehu a mějte své cennosti bezpečně na dohled.

    Vyhněte se pití alkoholu

    I když je pití v zemi odsuzováno, stále můžete najít spoustu míst, kde vám alkohol nalejí. Drinky jsou tu však předražené (protože alkohol zde není běžný) a nápoje nejsou tak dobré. Pokud se vyhnete alkoholu, ušetříte a přiblížíte se místním normám.

    Ubytujte se u místního

    Pokud chcete ušetřit peníze a získat jiný pohled na město, použijte Couchsurfing. Ubytovat se u místních lidí je nejlepší způsob, jak získat cit pro tuto zemi a pár zasvěcených tipů.

    Vezměte si láhev na vodu

    Voda z kohoutku je zde obecně bezpečná k pití, ale pro každý případ byste si měli přinést znovu použitelnou láhev na vodu s filtrem. Pokud máte obavy z kohoutkové, nebudete tak muset neustále kupovat nové a nové lahve s vodou. Nejen že ušetříte, ale zároveň uděláte i něco pro životní prostředí.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.