Více
    12.7 C
    Czech
    Úterý 30. dubna 2024

    Turistické pasti v Paříži a jak se jim vyhnout

    V hlavní sezóně jsou některé čtvrti v Paříži tak přeplněné, že se jim místní obyvatelé vyhýbají za každou cenu. Možná si však tato nejznámější místa nebudete chtít nechat ujít úplně. Které jsou ty největší turistické pasti v Paříži? Použijte našeho průvodce, abyste se některým místům vyhnuli a zároveň viděli to nejlepší.

    Montmartre a Pigalle

    Nenastupujte na turistický vlak na Montmartre: bílo-zlaté vozidlo, které si za 40 minut nepohodlí účtuje 6 EUR. Raději objevujte okolí pěšky.

    Sacré-Coeur je vždy krásné místo z dálky, během léta však zblízka není tím nejromantičtějším. Mění se totiž v bar pod širým nebem. Zuří tu permanentní bitva mezi turisty, kteří nerespektují značky se zákazem focení a strážníky, kteří jim marně domlouvají. Raději si prohlédněte kostel Saint-Jean de Montmartre u stanice metra Abbesses, který byl dokončen deset let před bazilikou. Má své kouzlo a davy tu většinou nepotkáte.

    Kavárny na náměstí Place du Tertre a Musée de Montmartre

    Další na černé listině Montmartru je Place du Tertre, kdysi centrum bohémské komunity, kam se umělci a hudebníci chodili napít a povzbudit tak své múzy. Nyní je toto místo rájem pro karikaturisty a kavárny po jeho obvodu jsou neskutečně drahé. Navíc si tu kávu nedáte v lidu, protože vás budou neustále obtěžovat pouliční prodavači.

    Musée de Montmartre naštěstí stále nabízí zásadní pohled do umělecké historie čtvrti. Muzeum, dříve rezidence umělců včetně Pierra-Auguste Renoira a Suzanne Valadonové, je dostatečně daleko od centra dění, jen pár okamžiků od místní vinice.

    Místní obyvatelé se drží restaurací na západ od čtvrti – zkuste ty v ulici Caulaincourt nebo Lepic. Dvě ulice s neúměrně vysokým počtem vynikajících restaurací jsou rue des Martyrs a rue Henry Monnier. Pozornost věnujte zejména Buvette a Les Affranchis.

    Moulin Rouge

    Moulin Rouge býval centrem noční zábavy pařížské společnosti, dokud v roce 1915 nevyhořel. Současný kabaret však nejen že nemá žádnou podobnost s tím původním, ale není ani skutečnou relikvií Belle Époque. Udělejte si rychlou selfie před větrným mlýnem a ušetřete si několik hodin a stovek Eur vynecháním kankánu. To si raději zajděte na koncert do La Cigale a Le Trianon, které mají také své vlastní živé restaurace a bary.

    Louvre

    Louvre obsahuje příliš mnoho fascinujících a cenných předmětů, než abyste ho vyškrtli ze svého seznamu. Nicméně se alespoň připravte. Chcete vidět Monu Lisu? Zapomeňte na to. Davy kolem obrazu budou příliš velké na to, abyste si ho opravdu prohlédli a ocenili. Pokud nemáte žádný jiný důvod k návštěvě Louvru, zvažte, zda opravdu chcete stát několik hodin na slunci ve frontě.

    Místo Louvru můžete vyrazit do Musée des Arts Décoratifs, samostatného muzea v Palais du Louvre. Specializuje se na módu, reklamu a grafiku a jeho dárkový obchod je jedním z nejlepších designových obchodů ve městě.

    Obchody na Champs-Élysées

    Nakupování na Champs-Élysées je skoro pojmem. Ve skutečnosti se budete pohybovat šnečí rychlostí v davu dalších zákazníků a zážitek to bude hlavně pro vaše nervy. Pokud se tomu chcete vyhnout, vyzkoušejte čtvrti Saint-Lazare nebo Montparnasse, kde najdete stejné značky, ale méně lidí. A pokud jde o pocit z pařížského světa módy, který hledáte, projděte se kolem luxusních butiků na ulici George V, Avenue Montaigne nebo na ulici Saint-Honoré.

    Trocadéro a Eiffelova věž

    Selfie s Eiffelovou věží se stala nezbytnou součástí pařížského prázdninového zážitku. Pro většinu lidí to znamená trapné pózování mezi mořem dalších pózujících na Trocadéro nebo na Champs de Mars. Chcete-li získat lepší výhled a fotografii, kterou nezničí cizí loket, vydejte se k mostu Pont de Bir-Hakeim na Île aux Cygnes.

    Výstup na Eiffelovu věž

    Čekání na výstup na Eiffelovu věž během hlavní sezóny vás připraví o drahocenný čas, který by jinak bylo možné strávit zkoumáním jiných částí města. Možná zkuste raději výhled z věže Montparnasse. Je téměř stejně vysoká a nabízí úžasné panoramatické výhledy na Paříž.

    Seina

    Další z pařížských turistických pastí je Seina, nebo alespoň lodě, které na ní operují. Hodinová plavba vás bude stát kolem 14 EUR a v závislosti na ročním období bude mít za následek úpal nebo omrzliny. Z vody také není vidět nic, na co byste neměli lepší výhled z břehů.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.