Více
    14.8 C
    Czech
    Čtvrtek 31. července 2025

    Víte, jak vypadá mořská kráva? Navštivte Bazaruto, nejkrásnější souostroví v Indickém oceánu

    Bazaruto, souostroví u mosambického pobřeží, si už dlouhá léta drží pověst jednoho z nejhezčích míst Indického oceánu. Pět ostrovů s jemným pískem, dunami a tyrkysovou vodou působí klidně a nedotčeně. Turisty sem však netáhnou jen pláže, to hlavní se odehrává pod hladinou.

    Zmrzlina k snídani? Tyto ledové tradice vás překvapí

    Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.

    Nejlepší italské dezerty: Od světoznámého Tiramisu po kultovní sicilské kremrole

    Tyto sladké dobroty jsou jen ukázkou bohaté nabídky Itálie. A rozhodně musíte ochutnat každý z nich alespoň jednou v životě. Snadno pak pochopíte lásku i tradici, která se za každým z těchto dezertů skrývá.

    Reklama

    V Itálii je každé sousto oslavou vášně, tradice a řemeslné zručnosti. Od dlážděných ulic Říma až po tiché uličky Neapole je Itálie plná sladkých pokladů připravených uhranout vaše smysly a přinést rozmanité požitky vašim chuťovým pohárkům. Zde představujeme výběr toho nejlepšího italského pečiva, od nadčasové klasiky až po místní výtvory.

    Sfogliatella

    Sfogliatella je italské pečivo z Kampánie v jižní Itálii. Jeho název v italštině doslova znamená „listové těsto“. Má charakteristický tvar skořápky z tenkých vrstev listového těsta. Vnitřek obvykle tvoří sladká náplň z ricotty, cukru a kandovaného ovoce, která vytváří spojení křupavé a krémové struktury. Toto pečivo se často konzumuje jako snídaně nebo dezert spolu s kávou či cappuccinem.

    Cannoli

    Cannoli jsou kultovním sicilským dezertem, ale jsou oblíbené v celé Itálii i mimo ni. Jedná se o křupavé smažené trubičky plněné sladkým krémem na bázi ricotty, často zdobené čokoládovými kousky, kandovaným ovocem nebo citrusovou kůrou. Kombinace křupavého korpusu a krémové náplně z nich dělá neodolatelnou pochoutku pro každého mlsouna.

    Rum baba

    Rum baba pochází z Neapole a je to lehké, nadýchané kynuté pečivo zalité rumovým sirupem. Tradičně se zdobí lehkou šlehačkou nebo se podává s kandovaným ovocem. Díky své vzdušné struktuře a lahodné rumové chuti je to ideální dezert pro milovníky bohatých a jemných chutí.

    Tiramisu

    Tiramisu je bezesporu jedním z nejznámějších italských dezertů na světě. Vyrábí se z vrstev sušenek namočených v kávě, krémového mascarpone a posypaných kakaovým práškem. Směs chutí kávy a mascarpone vytváří bohatý chuťový zážitek, díky němuž je Tiramisu dezertem, který musí vyzkoušet každý milovník italské kuchyně.

    Pasticciotto

    Pasticciotto je italský koláč původem z Apulie v jižní Itálii. Plní se cukrářským krémem nebo ricottou, někdy také kandovaným ovocem nebo čokoládovými kousky. Těsto má křehkou strukturu a náplň je měkká a krémová, což vytváří dokonalou rovnováhu chutí a nezapomenutelný pocit v ústech při každém soustu.

    Zeppole

    Zeppole jsou smažené koblihy, které se v Itálii tradičně jedí na svátek svatého Josefa, ale v pekárnách jsou k dostání i během roku. Obvykle se plní moučkovým cukrem nebo krémem s vanilkou nebo citronem. Díky své lehké struktuře a úžasně sladké chuti jsou neodolatelnou pochoutkou pro každého milovníka italského pečiva.

    Ciambellone

    Ciambellone je měkký koláč ve tvaru korunky, často s citronovou nebo vanilkovou příchutí. Hodí se ke kávě nebo čaji, ale můžete si ho vychutnat i jako lehký dezert na závěr jídla. Díky své měkké struktuře a jemné chuti je to zákusek vhodný pro všechny, malé i velké.

    Panna Cotta

    Panna cotta je elegantní a lahodně krémový italský dezert, jehož název doslova znamená „vařený krém“. Pochází z Piemontu v severní Itálii. Jde o bezvaječný krémový dezert ze smetany, cukru a želatiny, často ochucený vanilkou. Panna cotta se nalije do jednotlivých forem a chladí se, dokud nedosáhne pevné, ale jemné konzistence. Tradičně se podává s červenou ovocnou, karamelovou nebo čokoládovou omáčkou, která bílou sametovou sladkost doplňuje barvou a chutí. Díky hedvábné struktuře a jemné chuti je to velmi oblíbený dezert, který je elegantním a lahodným zakončením každého jídla.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Halfeti, turecké zaplavené město, kde kvetou černé růže

    Na břehu Eufratu v jihovýchodním Turecku leží město Halfeti. Z hluboké vody se tu vynořují minarety, růže kvetou temně rudě až černě a minulost se těžko odděluje od přítomnosti. Turisté sem přijíždějí kvůli romantickému příběhu, ale pod hladinou se skrývá mnohem složitější realita.

    Víte, jak vypadá mořská kráva? Navštivte Bazaruto, nejkrásnější souostroví v Indickém oceánu

    Bazaruto, souostroví u mosambického pobřeží, si už dlouhá léta drží pověst jednoho z nejhezčích míst Indického oceánu. Pět ostrovů s jemným pískem, dunami a tyrkysovou vodou působí klidně a nedotčeně. Turisty sem však netáhnou jen pláže, to hlavní se odehrává pod hladinou.

    Zmrzlina k snídani? Tyto ledové tradice vás překvapí

    Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.

    Americký cestovní pas se propadá. V žebříčku nejmocnějších pasů klesl na desáté místo

    Mít americký pas už dávno není takovou výhodou jako dřív. Spojené státy se v letošním žebříčku Henley Passport Index propadly na desáté místo, což je jejich historicky nejhorší umístění. Američané tak mohou cestovat bez víza do 182 zemí. Před deseti lety přitom sdíleli první příčku s Británií. Teď jsou na tom stejně jako Island nebo Litva.

    Podzemní město pod srdcem Říma se otevře návštěvníkům

    Přímo pod rušným italským kapitolem, jen pár kroků od římského fóra, se skrývá zapomenutý labyrint chodeb, jeskyní a sálů. Komplex známý jako Grottino del Campidoglio zabírá přes 3 900 m² a sahá až 75 stop pod zem. Stovky let sloužil jako lom, cisterna, skladiště i útočiště. Teď se chystá návrat na výsluní.

    Na výletní lodi do skrytých norských vesnic. Unikátní projekt platí přímo místním

    Norsko se snaží řešit přelidněnost ve známých turistických destinacích jako Lofoty či Tromsø. Jednou z odpovědí je projekt „Open Village“, který má přinést udržitelnější formu cestování. Výletní lodě známé společnosti vás nyní zavezou do malých norských vesniček. A profitují z toho přímo místní obyvatelé.

    Země Perského zálivu chystají jednotné vízum ve stylu Schengenu

    Cesty po zemích Perského zálivu se brzy výrazně zjednoduší. Šestice států, včetně Saúdské Arábie, Emirátů a Kataru, plánuje zavést společné turistické vízum, které otevře přístup do celého regionu bez nutnosti řešit povolení pro každou zemi zvlášť.

    Jak grilování sjednotilo Jihoafrickou republiku

    Když se v Jihoafrické republice roztopí oheň a začne vonět maso, nejde jen o jídlo. Jde o rituál, který spojuje lidi napříč rasami, třídami i generacemi. Braai je víc než jen grilování. Je pro Jihoafričany otázkou identity.

    Čínská restaurace terčem kritiky. Do menu zařadila mazlení se lvíčaty

    V čínském městě Tchaj-jüan si mohou hosté během čtyřchodového menu pohladit lvíče. Tato nabídka vzbudila pozornost na sociálních sítích i v řadách ochránců zvířat. Někteří návštěvníci zážitek sdíleli online, jiní varují před riziky pro lidi i zvířata.

    Halfeti, turecké zaplavené město, kde kvetou černé růže

    Na břehu Eufratu v jihovýchodním Turecku leží město Halfeti. Z hluboké vody se tu vynořují minarety, růže kvetou temně rudě až černě a minulost se těžko odděluje od přítomnosti. Turisté sem přijíždějí kvůli romantickému příběhu, ale pod hladinou se skrývá mnohem složitější realita.

    Víte, jak vypadá mořská kráva? Navštivte Bazaruto, nejkrásnější souostroví v Indickém oceánu

    Bazaruto, souostroví u mosambického pobřeží, si už dlouhá léta drží pověst jednoho z nejhezčích míst Indického oceánu. Pět ostrovů s jemným pískem, dunami a tyrkysovou vodou působí klidně a nedotčeně. Turisty sem však netáhnou jen pláže, to hlavní se odehrává pod hladinou.

    Zmrzlina k snídani? Tyto ledové tradice vás překvapí

    Nebaví vás cestovat po památkách? Vydejte se na letní tour po Evropě za sladkým ledovým potěšením. Tyto unikátní zmrzliny vás překvapí chutí, tvarem nebo i tím, jak a kdy se jedí.

    Americký cestovní pas se propadá. V žebříčku nejmocnějších pasů klesl na desáté místo

    Mít americký pas už dávno není takovou výhodou jako dřív. Spojené státy se v letošním žebříčku Henley Passport Index propadly na desáté místo, což je jejich historicky nejhorší umístění. Američané tak mohou cestovat bez víza do 182 zemí. Před deseti lety přitom sdíleli první příčku s Británií. Teď jsou na tom stejně jako Island nebo Litva.

    Podzemní město pod srdcem Říma se otevře návštěvníkům

    Přímo pod rušným italským kapitolem, jen pár kroků od římského fóra, se skrývá zapomenutý labyrint chodeb, jeskyní a sálů. Komplex známý jako Grottino del Campidoglio zabírá přes 3 900 m² a sahá až 75 stop pod zem. Stovky let sloužil jako lom, cisterna, skladiště i útočiště. Teď se chystá návrat na výsluní.

    Na výletní lodi do skrytých norských vesnic. Unikátní projekt platí přímo místním

    Norsko se snaží řešit přelidněnost ve známých turistických destinacích jako Lofoty či Tromsø. Jednou z odpovědí je projekt „Open Village“, který má přinést udržitelnější formu cestování. Výletní lodě známé společnosti vás nyní zavezou do malých norských vesniček. A profitují z toho přímo místní obyvatelé.

    Země Perského zálivu chystají jednotné vízum ve stylu Schengenu

    Cesty po zemích Perského zálivu se brzy výrazně zjednoduší. Šestice států, včetně Saúdské Arábie, Emirátů a Kataru, plánuje zavést společné turistické vízum, které otevře přístup do celého regionu bez nutnosti řešit povolení pro každou zemi zvlášť.

    Jak grilování sjednotilo Jihoafrickou republiku

    Když se v Jihoafrické republice roztopí oheň a začne vonět maso, nejde jen o jídlo. Jde o rituál, který spojuje lidi napříč rasami, třídami i generacemi. Braai je víc než jen grilování. Je pro Jihoafričany otázkou identity.

    Čínská restaurace terčem kritiky. Do menu zařadila mazlení se lvíčaty

    V čínském městě Tchaj-jüan si mohou hosté během čtyřchodového menu pohladit lvíče. Tato nabídka vzbudila pozornost na sociálních sítích i v řadách ochránců zvířat. Někteří návštěvníci zážitek sdíleli online, jiní varují před riziky pro lidi i zvířata.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama