Více
    13.8 C
    Czech
    Pondělí 6. května 2024

    Klíčem k japonskému jídlu je Go-Kan – všech pět smyslů

    Co považujete u jídla za důležité? Většina lidí by odpověděla: „Je to chuť.“ To je pravda, ale v japonské kuchyni jsou kromě chuti velmi důležité i zvuk, vůně, textura a vzhled.

    Japonci si při přípravě jídla cení vjemů pěti smyslů, tj. chuti, sluchu, čichu, hmatu a zraku.

    Pět smyslů, známých jako „Go-Kan“

    Jednou z myšlenek, které si japonské jídlo cení, je pět smyslů (Go-Kan), tedy chuť, sluch, čich, hmat a zrak. Z tohoto důvodu japonští kuchaři myslí na lidi, kteří jejich jídlo jedí. Vymýšlejí menu, která si mohou vychutnat všemi pěti smysly.

    Slavný japonský šéfkuchař řekl: „Když vidíte a ochutnáte pokrm, můžete prostřednictvím představivosti překonat čas, prostor a vzdálenost. Kuchyně poskytuje tak vynikající sílu. Vychutnávání jídla všemi pěti smysly je podstatou japonské kuchyně.“

    Součástí japonské kultury „Omotenashi“ (pohostinství) je také vaření s ohledem na jedlíka.

    Chuť

    První je chuť. Chuť je nezbytnou součástí jídla. U nás je to samozřejmost, ale i v japonské kuchyni mají na paměti pokrmy, které uspokojí jazýčky strávníků.

    Sluch

    Někteří lidé si mohou myslet, že sluch není na první pohled relevantní, ale ve skutečnosti je to důležitý prvek. Jedli jste někdy například samosu? Co považujete za „chutné“ – křupavý zvuk, nebo vlhký zvuk? Většina lidí by odpověděla, že je to první.

    Nemalý vliv má i prostředí, ve kterém stolujete. Dobré jídlo může chutnat lépe s uklidňující hudbou v pozadí. Na druhou stranu neformálním restauracím může více vyhovovat lehká hudba, která podněcuje konverzaci. A v obou případech zvuk klaksonů aut v restauraci zkazí dobré jídlo.

    Vůně

    Zažili jste někdy následující? Nalákala vás například sladká vůně obchodu u silnice, a než jste se nadáli, objednávali jste si sladké pečivo, i když jste na něj předtím neměli chuť… K tomuto jevu došlo, protože vůně stimulovala vaši chuť k jídlu.

    Když jíte, můžete díky pikantní nebo bohaté vůni mít pocit, že jídlo chutná ještě lépe. A naopak, jsou chvíle, kdy jídlo vypadá lákavě, ale když k němu přivoníte, uvědomíte si, že už vás neláká ho sníst.

    Dotek

    Když slyšíte slovo „hmatový“, pravděpodobně si myslíte, že se týká pocitu dotyku s potravinami. I když je to jistě důležité, důležitější jsou hmatové vjemy v ústech. Pocit jídla na jazyku a textura pokrmu.

    Pokud je zelenina v dušeném pokrmu křupavá, zaujme vás, že? Na druhou stranu, pokud je zelenina v salátu scvrklá, chuť bude méně než poloviční. Pokrm chutná ještě lépe, protože cítíte texturu, která je pro pokrm vhodná.

    Pohled

    Konečně je tu otázka zraku, to je samozřejmé. I když má pokrm stejný recept a stejné koření, existuje velký rozdíl v míře lahodnosti mezi pokrmem podávaným neuspořádaným způsobem a pokrmem podávaným s působivým estetickým dojmem. Chuť pokrmu je také ovlivněna krásou nádobí.

    Zvláště důležitá je barva jídla. Chutnají vám modrá jídla? Většina lidí je považuje za méně chutná. Je to proto, že v přírodě neexistuje žádné přirozeně modré jídlo, ať už je to maso, ryby, zelenina, ovoce nebo obiloviny. Lidé jsou náchylní k váhání nad podivnými věcmi.

    Zkuste vařit jako Japonci a při přípravě pokrmu mít na paměti všech pět smyslů.

    Sledujte nás na sítích

    Čtyři země, čtyři klasické pouliční lahůdky. Jaký je nejznámější asijský street food?

    Vydejte se na cestu po rušných ulicích a exotických tržištích Asie, kde pouliční jídlo bezkonkurenčně kraluje. Autentické chutě, odvážné kombinace a kulinářské tradice jsou předávané z generace na generaci. Na každém rohu vás tu čeká nové gastronomické dobrodružství.

    Můžete si svůj Ploom vzít do letadla? Kam patří zařízení na zahřívání tabáku během letu?

    „Připoutejte se, prosím, za chvíli odlétáme. Upozorňujeme, že tento let je nekuřácký.“ S podobnými upozorněními se pasažéři na palubách letadel setkávají již od devadesátých let 20. století. Jak je to ale se zařízením na zahřívaný tabák?

    5 nejkrásnějších hradů v Portugalsku

    Portugalské hrady rozeseté po zelených loukách a skalnatých kopcích tvoří malou, ale důležitou součást rozsáhlého historického dědictví země. Toto jsou nejkrásnější a nejkouzelnější hrady v Portugalsku.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Čtyři země, čtyři klasické pouliční lahůdky. Jaký je nejznámější asijský street food?

    Vydejte se na cestu po rušných ulicích a exotických tržištích Asie, kde pouliční jídlo bezkonkurenčně kraluje. Autentické chutě, odvážné kombinace a kulinářské tradice jsou předávané z generace na generaci. Na každém rohu vás tu čeká nové gastronomické dobrodružství.

    Můžete si svůj Ploom vzít do letadla? Kam patří zařízení na zahřívání tabáku během letu?

    „Připoutejte se, prosím, za chvíli odlétáme. Upozorňujeme, že tento let je nekuřácký.“ S podobnými upozorněními se pasažéři na palubách letadel setkávají již od devadesátých let 20. století. Jak je to ale se zařízením na zahřívaný tabák?

    5 nejkrásnějších hradů v Portugalsku

    Portugalské hrady rozeseté po zelených loukách a skalnatých kopcích tvoří malou, ale důležitou součást rozsáhlého historického dědictví země. Toto jsou nejkrásnější a nejkouzelnější hrady v Portugalsku.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.