Více
    26.3 C
    Czech
    Neděle 13. července 2025

    Nová vlaková trasa spojí od roku 2026 Prahu, Berlín a Kodaň

    Od května 2026 se cestovatelé dostanou přímým vlakem z Prahy přes Berlín až do Kodaně. Poprvé po deseti letech. Společně na tom pracují České dráhy (ČD), německá Deutsche Bahn (DB) a dánská DSB.

    Klíčem k japonskému jídlu je Go-Kan – všech pět smyslů

    Co považujete u jídla za důležité? Většina lidí by odpověděla: „Je to chuť.“ To je pravda, ale v japonské kuchyni jsou kromě chuti velmi důležité i zvuk, vůně, textura a vzhled.

    Reklama

    Japonci si při přípravě jídla cení vjemů pěti smyslů, tj. chuti, sluchu, čichu, hmatu a zraku.

    Pět smyslů, známých jako „Go-Kan“

    Jednou z myšlenek, které si japonské jídlo cení, je pět smyslů (Go-Kan), tedy chuť, sluch, čich, hmat a zrak. Z tohoto důvodu japonští kuchaři myslí na lidi, kteří jejich jídlo jedí. Vymýšlejí menu, která si mohou vychutnat všemi pěti smysly.

    Slavný japonský šéfkuchař řekl: „Když vidíte a ochutnáte pokrm, můžete prostřednictvím představivosti překonat čas, prostor a vzdálenost. Kuchyně poskytuje tak vynikající sílu. Vychutnávání jídla všemi pěti smysly je podstatou japonské kuchyně.“

    Součástí japonské kultury „Omotenashi“ (pohostinství) je také vaření s ohledem na jedlíka.

    Chuť

    První je chuť. Chuť je nezbytnou součástí jídla. U nás je to samozřejmost, ale i v japonské kuchyni mají na paměti pokrmy, které uspokojí jazýčky strávníků.

    Sluch

    Někteří lidé si mohou myslet, že sluch není na první pohled relevantní, ale ve skutečnosti je to důležitý prvek. Jedli jste někdy například samosu? Co považujete za „chutné“ – křupavý zvuk, nebo vlhký zvuk? Většina lidí by odpověděla, že je to první.

    Nemalý vliv má i prostředí, ve kterém stolujete. Dobré jídlo může chutnat lépe s uklidňující hudbou v pozadí. Na druhou stranu neformálním restauracím může více vyhovovat lehká hudba, která podněcuje konverzaci. A v obou případech zvuk klaksonů aut v restauraci zkazí dobré jídlo.

    Vůně

    Zažili jste někdy následující? Nalákala vás například sladká vůně obchodu u silnice, a než jste se nadáli, objednávali jste si sladké pečivo, i když jste na něj předtím neměli chuť… K tomuto jevu došlo, protože vůně stimulovala vaši chuť k jídlu.

    Když jíte, můžete díky pikantní nebo bohaté vůni mít pocit, že jídlo chutná ještě lépe. A naopak, jsou chvíle, kdy jídlo vypadá lákavě, ale když k němu přivoníte, uvědomíte si, že už vás neláká ho sníst.

    Dotek

    Když slyšíte slovo „hmatový“, pravděpodobně si myslíte, že se týká pocitu dotyku s potravinami. I když je to jistě důležité, důležitější jsou hmatové vjemy v ústech. Pocit jídla na jazyku a textura pokrmu.

    Pokud je zelenina v dušeném pokrmu křupavá, zaujme vás, že? Na druhou stranu, pokud je zelenina v salátu scvrklá, chuť bude méně než poloviční. Pokrm chutná ještě lépe, protože cítíte texturu, která je pro pokrm vhodná.

    Pohled

    Konečně je tu otázka zraku, to je samozřejmé. I když má pokrm stejný recept a stejné koření, existuje velký rozdíl v míře lahodnosti mezi pokrmem podávaným neuspořádaným způsobem a pokrmem podávaným s působivým estetickým dojmem. Chuť pokrmu je také ovlivněna krásou nádobí.

    Zvláště důležitá je barva jídla. Chutnají vám modrá jídla? Většina lidí je považuje za méně chutná. Je to proto, že v přírodě neexistuje žádné přirozeně modré jídlo, ať už je to maso, ryby, zelenina, ovoce nebo obiloviny. Lidé jsou náchylní k váhání nad podivnými věcmi.

    Zkuste vařit jako Japonci a při přípravě pokrmu mít na paměti všech pět smyslů.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Zapomenuté letiště u Budapešti ožívá díky malým letadlům a velké vášni

    Na jihozápadním okraji Budapešti stojí letiště Budaörs. Architektonický klenot, kde jako by se zastavil čas. Provoz tu běží od roku 1937 a hlavní budova v čistém stylu Bauhaus dodnes připomíná doby, kdy Maďarsko snilo o místě na mapě světového letectví.

    Nová vlaková trasa spojí od roku 2026 Prahu, Berlín a Kodaň

    Od května 2026 se cestovatelé dostanou přímým vlakem z Prahy přes Berlín až do Kodaně. Poprvé po deseti letech. Společně na tom pracují České dráhy (ČD), německá Deutsche Bahn (DB) a dánská DSB.

    Plavba po Nilu je nejpohodlnější cestou k egyptským pokladům

    Pro první návštěvu Egypta může být plavba po Nilu překvapivě ideální volba. Místo chaosu horkých autobusů nebo riskantních pokusů o samostatné cestování nabízí říční loď klid, pohodlí i dávku dobrodružství. A především, odemyká poklady starověkého Egypta bez zbytečného stresu.

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Thajsko znovu kriminalizuje konopí. Miliardový byznys se otřásá v základech

    Thajsko výrazně mění kurz. Tři roky po dekriminalizaci konopí vláda přistupuje k ostrému zpřísnění pravidel a míří zpět k jeho zařazení mezi zakázané látky. Nad miliardovým byznysem, který měl ambici změnit podobu thajského zemědělství i turismu, se stahují mračna.

    Chystáte se do Turecka či Řecka? Jak se připravit na letní požáry

    Lesní požáry na jihu Evropy jsou bohužel realitou každého léta. Tentokrát jsou však mimořádně silné. Vedra lámou rekordy, vítr sílí a půda je vyprahlá na troud. Plameny se valí Tureckem, Řeckem i částmi Francie, evakuace zasáhla tisíce lidí. Co čeká turisty, mířící do těchto zemí na dovolenou?

    Severní Korea otevřela luxusní letovisko pro 20 000 lidí. Kdo sem však bude jezdit?

    Severní Korea slavnostně otevřela nové plážové letovisko Wonsan-Kalma, které má pojmout až 20 000 lidí. Státní média hovoří o „národní chloubě“ a úspěchu Kim Čong-una. Zatím ale není jasné, kdo sem vlastně bude jezdit.

    Objevte 5 málo známých francouzských ostrovů ve Středozemním moři

    Francouzské středomořské pobřeží nabízí víc než jen známá letoviska. Kousek od pevniny čekají malé ostrovy s křišťálově čistou vodou, borovicemi a prázdnými plážemi. Bez davů, zato s atmosférou jako z pohlednice.

    Zapomenuté letiště u Budapešti ožívá díky malým letadlům a velké vášni

    Na jihozápadním okraji Budapešti stojí letiště Budaörs. Architektonický klenot, kde jako by se zastavil čas. Provoz tu běží od roku 1937 a hlavní budova v čistém stylu Bauhaus dodnes připomíná doby, kdy Maďarsko snilo o místě na mapě světového letectví.

    Nová vlaková trasa spojí od roku 2026 Prahu, Berlín a Kodaň

    Od května 2026 se cestovatelé dostanou přímým vlakem z Prahy přes Berlín až do Kodaně. Poprvé po deseti letech. Společně na tom pracují České dráhy (ČD), německá Deutsche Bahn (DB) a dánská DSB.

    Plavba po Nilu je nejpohodlnější cestou k egyptským pokladům

    Pro první návštěvu Egypta může být plavba po Nilu překvapivě ideální volba. Místo chaosu horkých autobusů nebo riskantních pokusů o samostatné cestování nabízí říční loď klid, pohodlí i dávku dobrodružství. A především, odemyká poklady starověkého Egypta bez zbytečného stresu.

    Nejlepší gruzínská jídla a místa, kde si je dát v Tbilisi

    Gruzínská metropole Tbilisi zažívá gastronomický boom. Jídlo tu není jen potěšením, ale také způsobem, jak uchovávat svou identitu. A vzdorovat minulosti. Kombinace vůní, chutí a tradic tu tvoří kulisu pro příběhy.

    V Kodani můžete platit dobrými skutky

    V dánské metropoli si letos přes léto opět můžete „zaplatit“ za zážitek tím, že uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Kodaňský program CopenPay odměňuje návštěvníky, kteří se chovají udržitelně. Třeba jezdí na kole, sbírají odpadky nebo přijeli vlakem místo letadla.

    Thajsko znovu kriminalizuje konopí. Miliardový byznys se otřásá v základech

    Thajsko výrazně mění kurz. Tři roky po dekriminalizaci konopí vláda přistupuje k ostrému zpřísnění pravidel a míří zpět k jeho zařazení mezi zakázané látky. Nad miliardovým byznysem, který měl ambici změnit podobu thajského zemědělství i turismu, se stahují mračna.

    Chystáte se do Turecka či Řecka? Jak se připravit na letní požáry

    Lesní požáry na jihu Evropy jsou bohužel realitou každého léta. Tentokrát jsou však mimořádně silné. Vedra lámou rekordy, vítr sílí a půda je vyprahlá na troud. Plameny se valí Tureckem, Řeckem i částmi Francie, evakuace zasáhla tisíce lidí. Co čeká turisty, mířící do těchto zemí na dovolenou?

    Severní Korea otevřela luxusní letovisko pro 20 000 lidí. Kdo sem však bude jezdit?

    Severní Korea slavnostně otevřela nové plážové letovisko Wonsan-Kalma, které má pojmout až 20 000 lidí. Státní média hovoří o „národní chloubě“ a úspěchu Kim Čong-una. Zatím ale není jasné, kdo sem vlastně bude jezdit.

    Objevte 5 málo známých francouzských ostrovů ve Středozemním moři

    Francouzské středomořské pobřeží nabízí víc než jen známá letoviska. Kousek od pevniny čekají malé ostrovy s křišťálově čistou vodou, borovicemi a prázdnými plážemi. Bez davů, zato s atmosférou jako z pohlednice.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama