Více
    6.7 C
    Czech
    Středa 24. dubna 2024

    20 nejkrásnějších buddhistických chrámů na světě

    Mezi polovinou šestého a čtvrtého století před naším letopočtem vznikl v severovýchodní Indii buddhismus. Brzy se rozšířil po celém asijském subkontinentu, kde ovlivnil duchovní a kulturní praktiky, umění a architekturu. Tradiční buddhistické chrámy často odrážejí architektonické styly regionu, všechny jsou ale navrženy tak, aby usnadňovaly tichou reflexi a meditaci.

    Dnes asi půl miliardy lidí na celém světě praktikuje buddhismus, který je postaven na principech, jako jsou čtyři vznešené pravdy a snaha o nirvánu. Etiketa v buddhistických chrámech je stejná, ať už navštívíte kteroukoli zemi. Návštěvníci by si měli u dveří sundat boty, nosit oděv zakrývající kolena a ramena a být potichu. Když se mniši modlí, nerušte je zuřivým fotografováním. Těchto 20 buddhistických chrámů rozhodně stojí za návštěvu.

    Bagan, Myanmar

    V někdejším královském městě Bagan se nacházelo odhadem 10 tisíc buddhistických struktur. Dnes zbývá zhruba 2 tisíce chrámů a pagod v různém stupni chátrání. Mezi nimi se vinou prašné stezky a v časných hodinách dokreslují atmosféru desítky horkovzdušných balónů vznášejících se v ranním oparu.

    Wat Benchamabophit, Thajsko

    Chrám Wat Benchamabophit v Bangkoku byl dokončen v roce 1911 a je celý postaven z italského mramoru. Klenuté vitráže zobrazují anděly. Galerie chrámu obsahuje 52 soch Buddhy na jednotlivých sloupech.

    Seiganto-ji, Japonsko

    Seiganto-ji je lesy obklopené útočiště pro Tendai, racionalistickou školu buddhismu, která věří ve stále se měnící existenci. Je také zastávkou na dvou různých poutních cestách: stezka Saigoku s 33 chrámy a starobylá Kumano Kodo, jedna z pouhých dvou poutních stezek na světě zapsaných na seznamu UNESCO.

    Wat Rong Khun, Thajsko

    Wat Rong Khun v severním Thajsku byl navržen a financován výhradně thajským malířem Chalermchai Kositpipatem. Je proslavený díky své sněhově bílé barvě.  Zrcadlové mozaiky pokrývají fasády a vyobrazení Spider Mana, Michaela Jacksona a Hello Kitty zdobí barevný interiér hlavního chrámu.

    Paro Taktsang, Bhután

    Do tohoto chrámu vysoko na útesu se dá dostat pouze po strmém výstupu kolem vodopádů, modlitebních kol a tibetské čajovny s výhledem. Padmasambhava, guru odpovědný za přinesení buddhismu do Bhútánu, údajně meditoval tři roky v jeskyních Paro Taktsang poté, co tam přiletěl na zádech magické tygřice. Chrám má díky tomu přezdívku „Tygří hnízdo“.

    Taung Kalat, Myanmar

    Třicet sedm soch nat (starodávných duchů), vyobrazených v lidské podobě, stojí na úpatí 777 schodů. Ty vedou ke dveřím Taung Kalat, malého chrámu dramaticky posazeného na vrcholu sopečné hory vysoké 557 stop v centrální části Myanmaru.

    Wat Xieng Thong, Laos

    Posvátné místo laoských korunovací a novoročních festivalů. Jméno Wat Xieng Thong lze přeložit jako „zlaté město“ nebo „plamenný strom“. Je elegantně umístěný nad řekou Mekong a zadní stěna chrámu jiskří barevnou mozaikou.

    Man Mo, Hong Kong

    Buddhistický a taoistický chrámu Man Mo byl postaven v roce 1847 na počest boha literatury (Man) a boha války (Mo).

    Trấn Quốc Pagoda, Vietnam

    Pagoda Trấn Quốc ze 6. století se vznáší na malém ostrůvku v jezeře uprostřed města Hanoj. Jedenáctipatrová červená pagoda chrámu je zakončena devítipatrovým kamenným lotosovým květem. Zlaté a bronzové sochy zdobí oltáře v celém chrámu.

    Kye Gompa, India

    Zasazený v Himalájích ve výšce 4166 metrů nad mořem, tento chrám byl založen před více než tisíci lety. Bohatý na nástěnné malby je příkladem vrstvené pasadské architektury, tzv. „tvrz-klášter“. Cizinci sem často jezdí na delší duchovní pobyty.

    Bửu Long Pagoda, Vietnam

    Nachází se čtyřicet pět minut východně od Ho Či Minova města. Tyrkysový bazén odráží bílé zdi chrámu a zlaté věže. V nejvyšší pagodě jsou umístěny slavné památky, včetně śarīra, drobných perel a krystalů, o nichž se říká, že se objevují ve spálených pozůstatcích nejosvícenějších buddhistických učitelů.

    Mahabodhi, Indie

    Chrám Mahabodhi je jedním z nejposvátnějších míst buddhistické pouti a jeho historie sahá více než 2000 let zpátky. Obří strom Bodhi západně od hlavního chrámu je považován za přímého potomka stromu, pod nímž Buddha dosáhl osvícení.

    Byodo-In, Havaj

    Tento chrám je replikou původního chrámu Byodo-In v Kjótu. Byl postaven k oslavě stého výročí prvních japonských přistěhovalců na Havaji. Uvnitř se zlatý Amida Buddha tyčí do výše více než devět stop. Po areálu chrámu se potulují pávi, černé labutě a želvy.

    Angkor Wat, Kambodža

    Angkor Wat je největší náboženská struktura, která byla kdy postavena. Původně byla věnována hinduistickému bohu Višnuovi, koncem 12. století ho ovšem kambodžský lid zasvětil Theravadskému buddhismu. Angkor, rozkládající se na ploše 401 akrů, byl kdysi velkoměstem navštěvovaným poutníky z celého světa.

    Palác Gyeongbokgung, Jižní Korea

    Palác Gyeongbokgung, který byl zasazen do svěžího zeleného útočiště mezi pohořím Bukansan a skleněnými mrakodrapy v Soulu, se kdysi skládal z více než 500 budov. Mnoho budov, pavilonů, chrámů, svatyní, zahrad a rybníků plných lotosových květů se dochovalo dodnes.

    Datsan Gunzechoinei, Rusko

    Rusko je domovem zhruba 1,5 milionu praktikujících buddhistů. V Petrohradě se nachází Datsan Gunzechoinei, jeden z nejsevernějších buddhistických chrámů na světě. Najdeme v něm tradiční tibetské modlitební mlýnky i secesní detaily a vitrážová okna od slavného ruského mystika Nicholase Roericha.

    Klášter Gangtey, Bhután

    Každý listopad se místní obyvatelé scházejí na chrámovém nádvoří, aby tančili v kostýmech černých a bílých jeřábů. Vítají tak jeřábi migrující sem na zimu. Mýtický pták Garuda, buddhistický symbol inteligence, je vytesán do vnějších rohů chrámu.

    Klášter Kopan, Nepál

    Klášter Kopan, který je domovem stovek zpívajících mnichů a zahraničních studentů meditace, se nachází 3,5 míle severovýchodně od Káthmándú. Centrální meditační hala kláštera je zářivě vymalována.

    Borobudur, Indonésie

    Chrámový komplex Borobudur v centrální Jávě je největším buddhistickým chrámem na světě a obsahuje 3000 basreliéfových soch, 72 mřížových stúp a 504 soch Buddhy. Ty jsou uspořádány do tvaru lotosu. Devět úrovní stoupání z východního schodiště Borobuduru na jeho konečnou stúpu měří zhruba tři míle.

    Chrám Thean Hou, Malajsie

    „Nebeská královna“, chrám Thean Hou, se dívá na Kuala Lumpur pod stínem posvátného Bodhi, stejného druhu stromu, pod kterým údajně došlo k osvícení Buddhy. Thean Hou je možná nejpůsobivější za soumraku během čínského Nového roku, kdy je osvětlen tisíci červených luceren.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?