Více
    5.2 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Na Tenerife nejen za plážemi. Tipy na dovolenou

    Největší z Kanárských ostrovů je také nejnavštěvovanější. A to z dobrých důvodů: rozmanitá krajina od hor po pláže s černým pískem, kulinářská scéna a nekonečně slunečné počasí.

    Zatímco mnoho návštěvníků se nevydává daleko za pláž, na ostrově Tenerife je toho mnohem více, co můžete objevit. Přečtěte si naše tipy.

    Pozorování velryb a delfínů

    Mírné moře obklopující Tenerife je domovem téměř 30 různých druhů velryb a delfínů, které lze pozorovat z paluby lodí vyplouvajících většinu dní z Los Cristianos nebo Los Gigantes. Výlety trvají přibližně tři hodiny a některé lodě jsou vyzdobeny jako pirátské. To se bude zaručeně líbit vašim nejmenším.

    Aquaparky vhodné pro rodiny

    Největší zábavní park na Tenerife, Siam Park s thajskou tematikou, si v posledních letech získal obrovskou oblibu u turistů. Navštivte ho během horkého letního počasí s rodinou a dětmi. Park nabízí vodní skluzavky, míli dlouhou línou řeku a obrovský bazén s vlnami či písečnou pláž. Otestujte svoji odvahu na Tower of Power, 28 m vysoké a téměř svislé skluzavce.

    Tenerife je rájem pro pěší turisty

    Různorodá krajina tohoto ostrova je hřištěm pro návštěvníky, kteří si chtějí nazout sportovní boty a vyrazit do terénu. Národní park Teide, který dominuje obrovské oblasti v centru Tenerife, se rozprostírá kolem stejnojmenné hory s nadmořskou výškou více než 3 700 m. Je nejvyšším bodem ve Španělsku.

    Park nabízí rozmanitou sopečnou krajinu, borové lesy, zelená údolí s úžasnými výhledy a četné turistické trasy.

    Pak je tu Masca Trail. Tato stezka, pojmenovaná po malé vesnici na severozápadě Tenerife, je jednou z nejoblíbenějších túr na ostrově. Začíná ve vesnici a vine se dolů ke skalnaté pláži pod ní. Začátečníci si mohou domluvit výlet s různými místními společnostmi, zkušenější si stezku projdou sami. Nasajte velkolepou scenérii a na konci treku člunem dojeďte k majestátním útesům Los Gigantes. Neuvěřitelně strmé útesy se tyčí do závratných 800 m nad nedalekou černou sopečnou pláží a odlehlými skalnatými zátokami.

    Můžete se zúčastnit okázalého karnevalu

    V týdnu před půstem se na celém ostrově konají karnevalové oslavy. Karneval v Santa Cruz de Tenerife, spojený s Rio de Janeirem, je některými považován za nejslavnější na světě hned po Riu. Oslavy každoročně zahajuje tematický průvod. Konec karnevalu je poznamenán poněkud bizarním rituálem Pohřeb sardinek. Odehrává se na Popeleční středu. Na trůnu sedí obří podobizna sardinky, která je nesena ulicemi hlavního města, následovaná průvodem naříkajících „vdov“. Když sardinka dorazí na Plaza de España, je zapálena.

    Pozorování hvězd

    Poloha Tenerife mezi Saharou a Atlantikem, minimální světelné znečištění, vysoké nadmořské výšky, čistý vzduch a výjimečně jasná noční obloha. Ideální podmínky pro pozorování hvězd. Ostrov byl oficiálně vyhlášený jako Starlight Tourist Destination.

    Kulinářský ráj

    Mnohé může překvapit zjištění, že ostrov je domovem nejméně pěti hvězd Michelin ve čtyřech restauracích. M.B. (Martín Berasategui) je zařízení oceněné dvěma michelinskými hvězdami. Sídlí v Ritz-Carlton, Abama a je pravděpodobně nejlepší na Tenerife.

    Fajnšmekři by také měli ochutnat rodinný El Rincón de Juan Carlos pro některé velkolepé interpretace klasické španělské kuchyně se zaměřením na mořské plody: vyzkoušejte raky zalité srirachou nebo ústřice s jablky.

    Nádherné písečné pláže

    Bude trochu překvapením, že Tenerife má opravdu velkolepé pláže, i když někdy s trochou pomoci dovezeného saharského písku. Jedním z oblíbených úseků pro místní i turisty je Las Teresitas lemovaná borovicemi, pouhých 10 minut jízdy od hlavního města ostrova. Na severním pobřeží je jednou z nejhezčích přírodních pláží ostrova temná sopečná El Bollullo. Dvěma rodinnými favority jsou Playa del Duque a Playa de las Vistas, obě na jižním pobřeží s bezpečnými mělkými vodami.

    Hory a lezení

    Teide není jediná hora na ostrově, kterou stojí za to prozkoumat. Méně známé pohoří Anaga se nachází na nejvzdálenějším severovýchodním bodě Tenerife. Skládá se z několika krásně odlehlých, členitých pobřeží, hlubokých roklí, tradičních vesnic a vlhkých lesů. Vzniklo vulkanickou erupcí asi před osmi miliony let a je nejstarší částí ostrova.

    Pohoří Anaga bylo vyhlášeno biosférickou rezervací s největším počtem endemických druhů v Evropě v roce 2015. I když turistické stezky mohou být náročné, výhledy jsou ohromující.

    Na ty nejlepší vyhlídky se můžete svézt lanovkou

    Nejlepší způsob, jak zažít národní park Teide chráněný UNESCO, je jízda lanovkou. Osmiminutová jízda není levná, ale za neuvěřitelné výhledy na sopečný kráter, ohromující národní park a další Kanárské ostrovy, které jsou za jasného dne vidět přes moře, se to více než vyplatí. Lanovka nevede až na vrchol, ale od horní stanice jsou k dispozici tři pěší trasy. Výlety na vrchol vyžadují zvláštní povolení a nadmořská výška bude náročná i pro ty nejzdatnější. Případně obdivujte výhledy a vydejte se lanovkou zase dolů.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.