Více
    4.4 C
    Czech
    Čtvrtek 4. prosince 2025

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

    Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

    Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

    Klíčem k japonskému jídlu je Go-Kan – všech pět smyslů

    Co považujete u jídla za důležité? Většina lidí by odpověděla: „Je to chuť.“ To je pravda, ale v japonské kuchyni jsou kromě chuti velmi důležité i zvuk, vůně, textura a vzhled.

    Reklama

    Japonci si při přípravě jídla cení vjemů pěti smyslů, tj. chuti, sluchu, čichu, hmatu a zraku.

    Pět smyslů, známých jako „Go-Kan“

    Jednou z myšlenek, které si japonské jídlo cení, je pět smyslů (Go-Kan), tedy chuť, sluch, čich, hmat a zrak. Z tohoto důvodu japonští kuchaři myslí na lidi, kteří jejich jídlo jedí. Vymýšlejí menu, která si mohou vychutnat všemi pěti smysly.

    Slavný japonský šéfkuchař řekl: „Když vidíte a ochutnáte pokrm, můžete prostřednictvím představivosti překonat čas, prostor a vzdálenost. Kuchyně poskytuje tak vynikající sílu. Vychutnávání jídla všemi pěti smysly je podstatou japonské kuchyně.“

    Součástí japonské kultury „Omotenashi“ (pohostinství) je také vaření s ohledem na jedlíka.

    Chuť

    První je chuť. Chuť je nezbytnou součástí jídla. U nás je to samozřejmost, ale i v japonské kuchyni mají na paměti pokrmy, které uspokojí jazýčky strávníků.

    Sluch

    Někteří lidé si mohou myslet, že sluch není na první pohled relevantní, ale ve skutečnosti je to důležitý prvek. Jedli jste někdy například samosu? Co považujete za „chutné“ – křupavý zvuk, nebo vlhký zvuk? Většina lidí by odpověděla, že je to první.

    Nemalý vliv má i prostředí, ve kterém stolujete. Dobré jídlo může chutnat lépe s uklidňující hudbou v pozadí. Na druhou stranu neformálním restauracím může více vyhovovat lehká hudba, která podněcuje konverzaci. A v obou případech zvuk klaksonů aut v restauraci zkazí dobré jídlo.

    Vůně

    Zažili jste někdy následující? Nalákala vás například sladká vůně obchodu u silnice, a než jste se nadáli, objednávali jste si sladké pečivo, i když jste na něj předtím neměli chuť… K tomuto jevu došlo, protože vůně stimulovala vaši chuť k jídlu.

    Když jíte, můžete díky pikantní nebo bohaté vůni mít pocit, že jídlo chutná ještě lépe. A naopak, jsou chvíle, kdy jídlo vypadá lákavě, ale když k němu přivoníte, uvědomíte si, že už vás neláká ho sníst.

    Dotek

    Když slyšíte slovo „hmatový“, pravděpodobně si myslíte, že se týká pocitu dotyku s potravinami. I když je to jistě důležité, důležitější jsou hmatové vjemy v ústech. Pocit jídla na jazyku a textura pokrmu.

    Pokud je zelenina v dušeném pokrmu křupavá, zaujme vás, že? Na druhou stranu, pokud je zelenina v salátu scvrklá, chuť bude méně než poloviční. Pokrm chutná ještě lépe, protože cítíte texturu, která je pro pokrm vhodná.

    Pohled

    Konečně je tu otázka zraku, to je samozřejmé. I když má pokrm stejný recept a stejné koření, existuje velký rozdíl v míře lahodnosti mezi pokrmem podávaným neuspořádaným způsobem a pokrmem podávaným s působivým estetickým dojmem. Chuť pokrmu je také ovlivněna krásou nádobí.

    Zvláště důležitá je barva jídla. Chutnají vám modrá jídla? Většina lidí je považuje za méně chutná. Je to proto, že v přírodě neexistuje žádné přirozeně modré jídlo, ať už je to maso, ryby, zelenina, ovoce nebo obiloviny. Lidé jsou náchylní k váhání nad podivnými věcmi.

    Zkuste vařit jako Japonci a při přípravě pokrmu mít na paměti všech pět smyslů.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

    Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

    Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

    Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

    Malaga je ideální základnou pro výlety do bílých vesnic, hor i k moři

    Španělská Malaga leží uprostřed pobřeží Costa del Sol a v jejím okolí se dá podniknout překvapivé množství zajímavých výletů. Za hodinu jízdy se dostanete k dramatickým soutěskám, horským vesnicím, jeskyním i k méně známým plážím. Stačí auto, trochu času a chuť sjíždět vedlejší silnice místo dálnice.

    Airbus musel kvůli chybě uzemnit 6000 letadel. Většina už je zpátky v provozu

    Airbus během pár dní stáhl tisíce letadel A320 na mimořádnou softwarovou opravu. Globální grounding kvůli chybě v softwaru způsobil zpoždění a rušení letů, ale výrobce tvrdí, že velkou část flotily už technici znovu zprovoznili.

    Sochy na hoře Nemrut střeží hrobku starou 2 000 let

    Na jihovýchodě Turecka se tyčí hora Nemrut, na jejímž vrcholu sedí kamenní bohové. Obří sochy byly vztyčeny zhruba před dvěma tisíci lety, aby chránily hrobku vládce Antiocha I. Z kdysi mocného království Commagene zbyly trosky, ale velkolepý monument na vrcholu 2 134 metrů vysoké hory dál vzdoruje času.

    Opilí pasažéři stále narušují lety, řešení chybí

    Opilí cestující nejsou na palubě nic nového. Přesto se nedaří problém vyřešit. Incidenty narůstají, následky nesou posádky i ostatní cestující. Ačkoliv pravidla existují, jejich dodržování a vymáhání v praxi pokulhává.

    Smrtící bouře v Torres del Paine, turisté umírali v bílé tmě, rangeři nikde. Je slavný patagonský park bezpečný?

    Silná bouře zasáhla Torres del Paine a zabila pět turistů na nejobtížnějším úseku O Circuit. Událost odhalila vážné slabiny v systému varování, dozoru i organizace záchrany v jednom z nejnavštěvovanějších parků Patagonie.

    Eva Longoria cestuje po Španělsku a představuje místa, která by milovníci jídla rozhodně neměli vynechat

    Herečka Eva Longoria má nový cestovatelsko-kulinární pořad Eva Longoria: Searching for Spain. Tentokrát neobjevuje Mexiko, ale kuchyně a příběhy napříč Španělskem, od Madridu přes sever až po Andalusii. Seriál navazuje na její předchozí show o Mexiku a opět propojuje jídlo s rodinnou historií i politikou.

    Žhavou lávu jen tak někde nevidíte. Proč navštívit Nikaraguu

    Nikaragua. To jsou černé lávové svahy, karibské pláže i hlučné trhy v koloniálních městech. Cestovatelé tu zažijí sjíždění sopky na prkně, lenošení na palmami lemovaných plážích a výlety lodí mezi ostrůvky na jezerech. Země je levná, poměrně bezpečná a dá se projet „na pohodu“ od severu k jihu.

    Ochutnávejte ostrov po ostrově. Tyto kulinářské speciality si dáte na Kanárech

    Na Kanárských ostrovech nejde jen o pláže a sopky, ale také o talíř plný slaných brambor, čerstvých ryb a voňavých omáček mojo. V každém baru vám naservírují papas arrugadas, vydatné rybí hrnce i sladké dezerty z gofia, které jinde v Evropě neseženete. Stačí si sednout ke stolu a ochutnávat.

    Na lyže do Itálie? Nově musí mít všichni na sjezdovkách helmu

    Italská lyžařská sezona začala s novým bezpečnostním pravidlem. Od 1. listopadu 2025 musí mít helmu úplně každý, kdo vyrazí na tamní sjezdovky. Týká se to místních i turistů, lyžařů, snowboardistů i sáňkařů.

    Malaga je ideální základnou pro výlety do bílých vesnic, hor i k moři

    Španělská Malaga leží uprostřed pobřeží Costa del Sol a v jejím okolí se dá podniknout překvapivé množství zajímavých výletů. Za hodinu jízdy se dostanete k dramatickým soutěskám, horským vesnicím, jeskyním i k méně známým plážím. Stačí auto, trochu času a chuť sjíždět vedlejší silnice místo dálnice.

    Airbus musel kvůli chybě uzemnit 6000 letadel. Většina už je zpátky v provozu

    Airbus během pár dní stáhl tisíce letadel A320 na mimořádnou softwarovou opravu. Globální grounding kvůli chybě v softwaru způsobil zpoždění a rušení letů, ale výrobce tvrdí, že velkou část flotily už technici znovu zprovoznili.

    Sochy na hoře Nemrut střeží hrobku starou 2 000 let

    Na jihovýchodě Turecka se tyčí hora Nemrut, na jejímž vrcholu sedí kamenní bohové. Obří sochy byly vztyčeny zhruba před dvěma tisíci lety, aby chránily hrobku vládce Antiocha I. Z kdysi mocného království Commagene zbyly trosky, ale velkolepý monument na vrcholu 2 134 metrů vysoké hory dál vzdoruje času.

    Opilí pasažéři stále narušují lety, řešení chybí

    Opilí cestující nejsou na palubě nic nového. Přesto se nedaří problém vyřešit. Incidenty narůstají, následky nesou posádky i ostatní cestující. Ačkoliv pravidla existují, jejich dodržování a vymáhání v praxi pokulhává.

    Smrtící bouře v Torres del Paine, turisté umírali v bílé tmě, rangeři nikde. Je slavný patagonský park bezpečný?

    Silná bouře zasáhla Torres del Paine a zabila pět turistů na nejobtížnějším úseku O Circuit. Událost odhalila vážné slabiny v systému varování, dozoru i organizace záchrany v jednom z nejnavštěvovanějších parků Patagonie.

    Eva Longoria cestuje po Španělsku a představuje místa, která by milovníci jídla rozhodně neměli vynechat

    Herečka Eva Longoria má nový cestovatelsko-kulinární pořad Eva Longoria: Searching for Spain. Tentokrát neobjevuje Mexiko, ale kuchyně a příběhy napříč Španělskem, od Madridu přes sever až po Andalusii. Seriál navazuje na její předchozí show o Mexiku a opět propojuje jídlo s rodinnou historií i politikou.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama