Více
    16.1 C
    Czech
    Středa 22. října 2025

    Na palubě Air France se nově podává luxusní šampaňské Nicolas Feuillatte

    Francouzské aerolinky rozlévají bublinky, které nesou ducha své země. Na letech Air France se nově podává ikonické šampaňské Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut – symbol elegance i francouzského savoir-vivre.

    Brusel zahájil řízení proti Španělsku kvůli poplatkům za příruční zavazadla

    Evropská komise zahájila řízení proti Španělsku kvůli pokutám, které uložilo nízkonákladovým aerolinkám za účtování příručních zavazadel. Brusel tvrdí, že Madrid porušil unijní pravidla o svobodném stanovování cen.

    Klíčem k japonskému jídlu je Go-Kan – všech pět smyslů

    Co považujete u jídla za důležité? Většina lidí by odpověděla: „Je to chuť.“ To je pravda, ale v japonské kuchyni jsou kromě chuti velmi důležité i zvuk, vůně, textura a vzhled.

    Reklama

    Japonci si při přípravě jídla cení vjemů pěti smyslů, tj. chuti, sluchu, čichu, hmatu a zraku.

    Pět smyslů, známých jako „Go-Kan“

    Jednou z myšlenek, které si japonské jídlo cení, je pět smyslů (Go-Kan), tedy chuť, sluch, čich, hmat a zrak. Z tohoto důvodu japonští kuchaři myslí na lidi, kteří jejich jídlo jedí. Vymýšlejí menu, která si mohou vychutnat všemi pěti smysly.

    Slavný japonský šéfkuchař řekl: „Když vidíte a ochutnáte pokrm, můžete prostřednictvím představivosti překonat čas, prostor a vzdálenost. Kuchyně poskytuje tak vynikající sílu. Vychutnávání jídla všemi pěti smysly je podstatou japonské kuchyně.“

    Součástí japonské kultury „Omotenashi“ (pohostinství) je také vaření s ohledem na jedlíka.

    Chuť

    První je chuť. Chuť je nezbytnou součástí jídla. U nás je to samozřejmost, ale i v japonské kuchyni mají na paměti pokrmy, které uspokojí jazýčky strávníků.

    Sluch

    Někteří lidé si mohou myslet, že sluch není na první pohled relevantní, ale ve skutečnosti je to důležitý prvek. Jedli jste někdy například samosu? Co považujete za „chutné“ – křupavý zvuk, nebo vlhký zvuk? Většina lidí by odpověděla, že je to první.

    Nemalý vliv má i prostředí, ve kterém stolujete. Dobré jídlo může chutnat lépe s uklidňující hudbou v pozadí. Na druhou stranu neformálním restauracím může více vyhovovat lehká hudba, která podněcuje konverzaci. A v obou případech zvuk klaksonů aut v restauraci zkazí dobré jídlo.

    Vůně

    Zažili jste někdy následující? Nalákala vás například sladká vůně obchodu u silnice, a než jste se nadáli, objednávali jste si sladké pečivo, i když jste na něj předtím neměli chuť… K tomuto jevu došlo, protože vůně stimulovala vaši chuť k jídlu.

    Když jíte, můžete díky pikantní nebo bohaté vůni mít pocit, že jídlo chutná ještě lépe. A naopak, jsou chvíle, kdy jídlo vypadá lákavě, ale když k němu přivoníte, uvědomíte si, že už vás neláká ho sníst.

    Dotek

    Když slyšíte slovo „hmatový“, pravděpodobně si myslíte, že se týká pocitu dotyku s potravinami. I když je to jistě důležité, důležitější jsou hmatové vjemy v ústech. Pocit jídla na jazyku a textura pokrmu.

    Pokud je zelenina v dušeném pokrmu křupavá, zaujme vás, že? Na druhou stranu, pokud je zelenina v salátu scvrklá, chuť bude méně než poloviční. Pokrm chutná ještě lépe, protože cítíte texturu, která je pro pokrm vhodná.

    Pohled

    Konečně je tu otázka zraku, to je samozřejmé. I když má pokrm stejný recept a stejné koření, existuje velký rozdíl v míře lahodnosti mezi pokrmem podávaným neuspořádaným způsobem a pokrmem podávaným s působivým estetickým dojmem. Chuť pokrmu je také ovlivněna krásou nádobí.

    Zvláště důležitá je barva jídla. Chutnají vám modrá jídla? Většina lidí je považuje za méně chutná. Je to proto, že v přírodě neexistuje žádné přirozeně modré jídlo, ať už je to maso, ryby, zelenina, ovoce nebo obiloviny. Lidé jsou náchylní k váhání nad podivnými věcmi.

    Zkuste vařit jako Japonci a při přípravě pokrmu mít na paměti všech pět smyslů.

    Reklama
    Reklama

    Sledujte nás na sítích

    Tato oblíbená evropská plážová lokalita oznámila nová přísná pravidla pro rok 2026

    San Sebastián připravuje změny, které mají zlepšit pořádek a atmosféru na plážích. Město plánuje zákaz kouření, regulaci reproduktorů a hudby a úpravu vstupu psů. Cíl je jasný: čistší písek, méně hluku a příjemnější soužití místních s návštěvníky.

    Na palubě Air France se nově podává luxusní šampaňské Nicolas Feuillatte

    Francouzské aerolinky rozlévají bublinky, které nesou ducha své země. Na letech Air France se nově podává ikonické šampaňské Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut – symbol elegance i francouzského savoir-vivre.

    Brusel zahájil řízení proti Španělsku kvůli poplatkům za příruční zavazadla

    Evropská komise zahájila řízení proti Španělsku kvůli pokutám, které uložilo nízkonákladovým aerolinkám za účtování příručních zavazadel. Brusel tvrdí, že Madrid porušil unijní pravidla o svobodném stanovování cen.

    Egypt po 20 letech restaurování znovu otevřel hrobku faraona Amenhotepa III.

    V údolí králů se po více než dvaceti letech otevřela jedna z největších hrobek starověkého Egypta. Návštěvníci teď mohou znovu obdivovat výjevy, které přežily tři tisíce let a dvě desetiletí restaurátorských prací.

    V islandské Zlaté stezce otevřeli novou kaskádovou lagunu

    Na jihu Islandu, nedaleko hlavního města Reykjavík, se otevřel nový wellness areál Laugarás Lagoon. Nabízí horké prameny, kaskádovou lagunu i restauraci s menu postaveným na lokálních surovinách. Návštěvníci se zde mohou ponořit do geotermálních bazénů s výhledem na řeku Hvítá, relaxovat v saunách nebo si vychutnat islandskou kuchyni pod vedením uznávaného šéfkuchaře Gísliho Matta.

    Itálie schválila stavbu visutého mostu na Sicílii

    Italská vláda definitivně schválila ambiciózní plán na výstavbu visutého mostu přes Messinskou úžinu, který propojí pevninskou Kalábrii se Sicílií. Stavba má být dokončena mezi lety 2032 a 2033 a po dokončení se stane nejdelším visutým mostem na světě.

    Není to lidská zoo. Jak zodpovědně navštívit kmeny v Namibii

    Namibie láká návštěvníky svojí krajinou i na setkání s původními národy. Zážitek ale stojí za to jen tehdy, když respektujete místní pravidla a hledáte opravdovost. Tady je praktický průvodce, co čekat u Himba, Sanů, Damarů a Hererů a jak si návštěvu naplánovat chytře a citlivě.

    Pět tajných pláží na Sardinii, které stojí za to objevit

    Na Sardinii se stále najdou místa, kde moře šumí jen pro vás. Žádné davy, žádné lehátkové zóny, jen písek, skály a tyrkysová voda. Zde je pět pláží, které dokazují, že i na známém ostrově zůstávají kousky ráje.

    Kamenná náměstí, moře i vinice. Nejhezčí města ve Slovinsku

    Slovinsko je malá země s velkým charakterem. Přímořské uličky voní solí, vnitrozemí střídá hrady, řeky a hory. Vybrali jsme města a vesnice, kde pochopíte, proč se sem lidé znovu a znovu vracejí.

    Tato oblíbená evropská plážová lokalita oznámila nová přísná pravidla pro rok 2026

    San Sebastián připravuje změny, které mají zlepšit pořádek a atmosféru na plážích. Město plánuje zákaz kouření, regulaci reproduktorů a hudby a úpravu vstupu psů. Cíl je jasný: čistší písek, méně hluku a příjemnější soužití místních s návštěvníky.

    Na palubě Air France se nově podává luxusní šampaňské Nicolas Feuillatte

    Francouzské aerolinky rozlévají bublinky, které nesou ducha své země. Na letech Air France se nově podává ikonické šampaňské Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut – symbol elegance i francouzského savoir-vivre.

    Brusel zahájil řízení proti Španělsku kvůli poplatkům za příruční zavazadla

    Evropská komise zahájila řízení proti Španělsku kvůli pokutám, které uložilo nízkonákladovým aerolinkám za účtování příručních zavazadel. Brusel tvrdí, že Madrid porušil unijní pravidla o svobodném stanovování cen.

    Egypt po 20 letech restaurování znovu otevřel hrobku faraona Amenhotepa III.

    V údolí králů se po více než dvaceti letech otevřela jedna z největších hrobek starověkého Egypta. Návštěvníci teď mohou znovu obdivovat výjevy, které přežily tři tisíce let a dvě desetiletí restaurátorských prací.

    V islandské Zlaté stezce otevřeli novou kaskádovou lagunu

    Na jihu Islandu, nedaleko hlavního města Reykjavík, se otevřel nový wellness areál Laugarás Lagoon. Nabízí horké prameny, kaskádovou lagunu i restauraci s menu postaveným na lokálních surovinách. Návštěvníci se zde mohou ponořit do geotermálních bazénů s výhledem na řeku Hvítá, relaxovat v saunách nebo si vychutnat islandskou kuchyni pod vedením uznávaného šéfkuchaře Gísliho Matta.

    Itálie schválila stavbu visutého mostu na Sicílii

    Italská vláda definitivně schválila ambiciózní plán na výstavbu visutého mostu přes Messinskou úžinu, který propojí pevninskou Kalábrii se Sicílií. Stavba má být dokončena mezi lety 2032 a 2033 a po dokončení se stane nejdelším visutým mostem na světě.

    Není to lidská zoo. Jak zodpovědně navštívit kmeny v Namibii

    Namibie láká návštěvníky svojí krajinou i na setkání s původními národy. Zážitek ale stojí za to jen tehdy, když respektujete místní pravidla a hledáte opravdovost. Tady je praktický průvodce, co čekat u Himba, Sanů, Damarů a Hererů a jak si návštěvu naplánovat chytře a citlivě.

    Pět tajných pláží na Sardinii, které stojí za to objevit

    Na Sardinii se stále najdou místa, kde moře šumí jen pro vás. Žádné davy, žádné lehátkové zóny, jen písek, skály a tyrkysová voda. Zde je pět pláží, které dokazují, že i na známém ostrově zůstávají kousky ráje.

    Kamenná náměstí, moře i vinice. Nejhezčí města ve Slovinsku

    Slovinsko je malá země s velkým charakterem. Přímořské uličky voní solí, vnitrozemí střídá hrady, řeky a hory. Vybrali jsme města a vesnice, kde pochopíte, proč se sem lidé znovu a znovu vracejí.
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama