Více
    16.3 C
    Czech
    Středa 1. května 2024

    Hunger Games a „nejkrásnější uhelný důl“ na světě. Neobvyklé turistické atrakce pro náročné

    Porúří, bývalé průmyslové srdce Německa proměnilo uhlí v kulturu. A s velkolepými výsledky. Vydejte se na Cestu průmyslové kultury a objevte tak trochu jiné turistické atrakce.

    S větším množstvím hald strusky než malebných vesnic, továrních komínů než hradů, není německé Porúří zřejmým turistickým cílem – alespoň na první pohled. Bylo po desetiletí průmyslovým srdcem země, než došlo v druhé polovině 20. století k propadu obchodu s uhlím a ocelí.

    V krajině dodnes dominují staré těžební a výrobní areály. Ale díky některým kreativním transformacím se mnohé staly atrakcemi pro návštěvníky.

    Jsou propojeny Cestou průmyslové kultury a sahají od bývalého uhelného dolu zapsaného na seznam UNESCO po místo natáčení Hunger Games a zásobník na plyn, ze kterého se stal výstavní prostor.

    Nejkrásnější uhelný důl na světě

    Na předměstí Essenu najdete Zollverein, bývalý důlní komplex, který je nyní zapsán na seznamu UNESCO a patří mezi nejlepší turistická místa v Porúří.

    Tato dominanta nabízí několik restaurací a víceúčelových míst a také živý kalendář akcí. Je pojmenována jako „nejkrásnější uhelný důl na světě“ pro svou poutavou šachtu 12. Můžete zde také navštívit dvě osobitá muzea. Red Dot Design Museum – největší světovou výstavu současného designu, která sídlí v bývalé kotelně. Muzeum Porúří, umístěné ve staré uhelné myčce, odhaluje, jak se tento kdysi zemědělský region stal předním evropským producentem uhlí a oceli.

    Za účasti hvězdných architektů jako OMA a Normana Fostera je okolí stejně zajímavé jako exponáty. Očekávejte betonové bunkry, červené potrubí, neonové osvětlení a nejdelší volně stojící eskalátor v Německu.

    Essen: Více, než se na první pohled zdá

    Essen byl v roce 2010 Evropským hlavním městem kultury a v roce 2017 Evropským zeleným hlavním městem, jak připomíná server Euronews. Nabízí více než jen svérázný bývalý uhelný důl.

    Zámek Villa Hügel z 19. století a „zahradní město“ Margarethenhöhe plné květin jsou dědictvím průmyslnické rodiny Kruppů. Obojí leží na Cestě průmyslové kultury, 400 km dlouhé silnici, která spojuje nejpůsobivější průmyslové památky v Porúří.

    Můžete také navštívit malebnou roubenou čtvrť Kettwig a otevřené přírodní prostory, jako je Grugapark a jezero Baldeney.

    Oberhausen Gasometer: Originální výstavní místo

    Bývalý plynojem v Oberhausenu je další průmyslovou metamorfózou. Nyní hostí exponáty ve svém obrovském válcovém interiéru.

    Výstavy, jako je současná Fragile Paradise – „hlavní“ obrovskou zavěšenou zeměkoulí, která zobrazuje filmové satelitní snímky – vypadají na tomto temném, vzletném pozadí obzvlášť úchvatně.

    Plynojem nabízí také prohlídky s průvodcem, včetně neobvyklé večerní verze s pochodněmi.

    Landschaftspark Duisburg-Nord: Místo natáčení Hunger Games

    Plynojem, který je nyní potápěčským centrem, zahrady v betonových bunkrech, lanová dráha ve starém odlitku. Lze s jistotou říci, že krajinný park Duisburg-Nord je opravdu „jiný“ park.

    Mezi další prvky patří vyhlídková věž na nepoužívané vysoké peci, večerní osvětlení a náměstí navržené z ocelových plechů ze slévárenských jam. Tato přibližně 180 hektarová lokalita, kde se zelené plochy a rekreační prostory proplétají mezi masivními rezavějícími strukturami, působí dystopicky i dramaticky.

    Není proto divu, že je to místo natáčení „Hunger Games“. Půjčte si kolo, vydejte se na prohlídku s průvodcem nebo si jednoduše užijte toulky v této jedinečné destinaci.

    Sledujte nás na sítích

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.

    Afghánistán jako nová turistická destinace? Studenti cestovního ruchu se učí, jak jednat s cizinkami

    Institut vedený Talibanem školí odborníky na cestovní ruch a pohostinství, aby přilákali do Afghánistánu návštěvníky. Jeho debutovou skupinu studentů tvoří přibližně 30 mužů, kteří se vzdělávají v jedné z kábulských učeben.