Více
    5.8 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    Cestování do Thajska během pandemie covid-19

    Pokud vás zajímá, zda je možné se v současné době vypravit na dovolenou do Thajska, zde najdete potřebné informace. Přečtěte si, co musíte vědět, zařídit a co očekávat po příletu. Upozorňujeme, že pravidla pro cestování se mohou rychle měnit, proto si vždy ověřte aktuální informace.

    Základní informace

    Thajsko zaznamenalo ke 4. únoru 79 úmrtí a více než 20 000 případů nakažení virem covid-19. Země je po většinu času od dubna roku 2020 nepřístupná pro všechny. Výjimku mají samozřejmě vracející se thajští státní příslušníci a osoby s trvalým pobytem. Turisté ovšem nyní mohou požádat o zvláštní turistické vízum (STV).

    Všichni, kdo do země přicestují ze zahraničí podléhají 14denní karanténě ve státem schváleném zařízení.

    Co Thajsko nabízí návštěvníkům

    Dokonalé ostrovy, jak je znáte z katalogů cestovních kanceláří. Pláže se zlatým pískem a kymácejícími se palmami. Nádherně zdobené chrámy a svěží lesy. Skvělou kuchyni. Plno úsměvů místních lidí. Prostě dokonalou destinaci pro dovolenou v tropickém ráji.

    Kdo se tam může vydat

    Vstup do Thajska je omezen na státní příslušníky, osoby s trvalým pobytem a vybraný počet výjimek pro cestování, například manžel/manželka státního příslušníka. Od 8. prosince thajská vláda souhlasila s povolením vstupu turistů, kteří požádají o zvláštní turistické vízum (STV).

    Jaká jsou omezení

    Víza STV, představená v říjnu 2020 umožňují 90denní pobyty a lze je dvakrát obnovit. Původně byla tato víza určena jen pro občany nízko-rizikových zemí. Nyní prý o ně může zažádat občan kterékoli země na světě. O STV musíte požádat prostřednictvím thajského konzulátu nebo velvyslanectví ve vaší zemi. Musíte se také prokázat pojištěním, které pokrývá léčbu onemocnění covid-19 až do výše 100 000 USD (cca 2 120 000 CZK!). Samozřejmě musíte mít i negativní test na covid-19 ne starší než 72 hodin před odletem.

    Po příjezdu do Thajska musí všichni podstoupit PCR test, po kterém nastoupí povinně do 14denní karantény ve státem schváleném zařízení. Mezi tato zařízení patří různé luxusní hotely či letoviska, z nichž některé připravily pro své hosty speciální karanténní balíčky. Celý seznam zúčastněných hotelů a letovisek včetně cen najdete zde.

    I když to ještě nebylo schváleno, vláda údajně zvažuje umožnit vstup cizincům, kteří byli očkováni proti covid-19, bez nutnosti karantény.

    Jaká je v Thajsku situace ohledně covid-19

    Díky přísné karanténě a pravidlům příjezdu Thajsko po celé měsíce hlásilo jen několik lokálních ohnisek nákazy. Avšak prudký nárůst případů v prosinci vedl vládu k opětovnému zpřísnění opatření. Hlavním ohniskem byl tehdy trh s krevetami v Samut Sakhon, provincii jihozápadně od Bangkoku.

    Tato omezení se od té doby ve většině oblastí zmírnila, protože počet případů poklesl – s výjimkou provincie Samut Sakhon – a je povoleno cestování mezi provinciemi.

    Co mohou návštěvníci očekávat

    Je nařízené nosit roušky na veřejnosti, uvnitř i venku, běžná jsou měření tělesné teploty. Bary v Bangkoku zůstávají zavřené, zatímco restaurace mají zkrácenou otevírací dobu a je zakázáno podávat alkohol. Od 1.února byly opět otevřeny bary a zábavní podniky v Chiang Mai. Většina pláží a národních parků zůstává otevřená, ačkoli některé zavedly omezení. Oblasti v dojezdové vzdálenosti od Bangkoku byly schopny těžit z domácích turistů, jiné populární destinace takové štěstí neměly. Proto například na Phuketu nebo Koh Samui najdete liduprázdné pláže a výrazně levnější ubytování, než bývalo zvykem.

    Užitečné odkazy:

    Thajské velvyslanectví v Praze

    Informace o osvědčení o vstupu

    Formulář osvědčení o vstupu

    Speciální turistické vízum

    Turistický úřad Thajska –  novinky

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.