Více
    13 C
    Czech
    Neděle 19. května 2024

    Kráter Darvaza: střežené pouštní tajemství Sovětů

    Obří hořící jáma, kráter Darvaza, leží v turkmenské poušti a je známý jako „Brána do pekel“. Chrlí oheň po celá desetiletí. Její původ je ovšem považován za přísně tajný.

    Poušť Karakum je obrovské území sluncem rozpálených písečných dun pokrývajících zhruba 70 % Turkmenistánu. Po vyprahlých 350 000 km čtverečních byste se mohli toulat celé dny a vidět jen nekonečné hřebeny dun a pustá údolí divočiny Karakumu. Pokud se však vydáte do severo-centrální části pouště, můžete narazit na skutečně surrealistické místo: kráter Darvaza. Je to jáma plná plynů, která chrlí oheň po celá desetiletí a je známá jako „Brána do pekel“.

    Říká se, že v roce 1971 sovětští geologové těžili ropu v poušti, když zasáhli kapsu zemního plynu. To způsobilo, že se země propadla a vytvořila tři velké závrty. Aby se zabránilo úniku metanu do atmosféry, geologové prý jeden z nich zapálili v domnění, že vyhoří během několika týdnů.

    O vzniku kráteru panují pochybnosti

    Ale poté, co se kanadský průzkumník George Kourounis vydal na svou první expedici v roce 2013, zjistil, že nikdo vlastně neví, jak toto žhavé peklo vzniklo. Podle místních turkmenských geologů se zející kráter o šířce 69 metrů a hloubce 30 metrů vytvořil v šedesátých letech. Hořet začal údajně však až v letech osmdesátých. Přestože plyn a ropa byly během sovětské vlády v Turkmenistánu vysoce ceněné komodity, zdá se, že jakékoli informace a záznamy o vytvoření kráteru jsou přísně tajné.

    Jisté je, že toto hořící metanové peklo se stalo jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v zemi, kterou ročně navštíví jen asi 6 000 návštěvníků. Po většinu uplynulého desetiletí, když slunce klesá za obzor moře písečných dun, přijíždějí na toto unikátní místo cestovatelé z blízka i z daleka.

    Sledujte nás na sítích

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.

    Nejznámější tradiční pokrmy země vycházejícího slunce

    Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.

    Španělsko, Skotsko, Istrie: Tyto nepoužívané železniční tratě byly přeměněny na malebné pěší stezky

    Nepoužívané železniční tratě, které protínají krajinu v délce několika kilometrů, jsou ideálními trasami pro pěší a cyklisty. Zde jsou naše nejlepší tipy na železniční stezky v Evropě, od vysazeného chodníku v centru Paříže až po přeshraniční odyseu.

    1 komentář

    1. A není to místo, kde začaly hořet vrty po výbuchu špatně ukotveného vrtu? Ten se nedařilo uhasit a tak ho nakonec uzavřeli zkušebním podzemním výbuchem a oblast na dlouhá léta uzavřeli?

    Comments are closed.