Více
    13.6 C
    Czech
    Sobota 27. dubna 2024

    5 kostelů v Evropě plných umění, kvůli kterým si budete chtít rezervovat výlet do těchto měst

    Tyto kostely s úchvatnou historií a uměleckými díly se staly nejen posvátnými místy, ale i chrámy kultury. Nepatří mezi nejznámější, ale rozhodně stojí za návštěvu.

    Církevní stavby patří k hlavním turistickým atrakcím evropských měst, včetně baziliky svatého Petra v Římě, Westminsterského opatství v Londýně a kolínské katedrály.

    Zde jsou další nádherné kostely v Evropě, které možná nemáte v hledáčku, ale které vám svou krásou vyrazí dech.

    Obdivujte byzantské mozaiky v Ravenně

    Vzhledem k tomu, že Benátky byly z tras výletních lodí vyškrtnuty, mohou cestující zakotvit v Ravenně, městě s přístavem, které leží asi dvě hodiny na jih. Skromná a uvolněná Ravenna překvapí návštěvníky svou historií hlavního města Západořímské říše v 5. století a fascinujícími byzantskými mozaikami.

    Osm církevních staveb tvoří raně křesťanské památky Ravenny zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Každou z nich zdobí oslnivé dlaždice.

    V bazilice San Vitale mohou návštěvníci obdivovat třpytivé výjevy starozákonních epizod a andělů, zatímco křiklavé mozaiky v bazilice Sant’Apollinare Nuovo zobrazují mudrce ověšené šperky a bohatě oděné dívky.

    Nahlédněte do jeskynních kostelů s freskami v Kappadokii

    Kappadokie je mnohem víc než jen přehlídka horkovzdušných balonů. Tento region středního Turecka je plný starobylých jeskynních komunit, z nichž v některých se můžete stále ubytovat.

    Jedno z nejrozsáhlejších jeskynních měst je dnes muzeem pod širým nebem. Největší atrakcí Göreme jsou kostely a kláštery vyhloubené ve skále a vymalované pestrými barvami.

    V kostele Tokalı Kilise (Kostel spony) jsou fresky z 11. století s biblickými výjevy na zářivě modrém pozadí z lazuritu. V kostele Karanlık Kilise (Temný kostel) jsou zase díky nedostatku slunečního světla jedny z nejzachovalejších byzantských nástěnných maleb v Kapadokii.

    Ponořte se do historie v Durhamské katedrále

    Nad stromy a domy města Durham v severní Anglii se tyčí kolosální věže jeho katedrály. Tato kamenná stavba, postavená mezi 11. a 13. stoletím, je vzorem monumentální románské architektury se stropem lodi, který je nejstarším dochovaným příkladem hrotité žebrové klenby.

    V katedrále jsou uloženy ostatky svatého Cuthberta, patrona Northumbrie, a anglického mnicha a učence Bedy Ctihodného. Spolu s přilehlým rozlehlým hradem získala statut světového dědictví UNESCO jako největší a nejkrásnější příklad normanské architektury.

    Prohlédněte si pozlacené mozaiky v katedrále v Cefalù

    Pobřežní město Cefalù na severu Sicílie je označováno za jednu z nejkrásnějších vesnic v Itálii a je proslulé svou pevnostní normanskou katedrálou.

    Kostel z 12. století je spolu s dalšími stavbami v nedalekém Palermu součástí arabsko-normanského světového dědictví UNESCO. Je lemován mohutnými dvojitými věžemi a zdoben proplétajícími se lomenými oblouky.

    Uvnitř se spodní část apsidy třpytí pozlacenými mozaikami představujícími obřího Krista Pantokratora.

    Prozkoumejte mešitu proměněnou v kostel v Córdobě

    Córdoba leží ve španělské Andalusii. Ve středověku byla významnou římskou osadou a poté významným islámským centrem. Právě v tomto období byla ve městě postavena Mezquita: obrovská mešita s fascinující řadou dvoustupňových, červeně a krémově pruhovaných oblouků.

    Když Córdobu ve 13. století dobyla křesťanská vojska, začala se mešita měnit v katedrálu. Během následujících čtyř století prošla budova významnými přestavbami a přístavbami. Patří mezi ně například honosná královská kaple v mudéjarském stylu a složitě vyřezávaná gotická loď.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.