Více
    11.3 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Z čeho lze vyrábět alkohol: Průvodce neobvyklými alkoholickými nápoji v Indii

    Je zajímavé, že alkohol vypovídá o indické kultuře a zvycích tolik jako indické tradiční oděvy, jídlo nebo rituály. Zde je úvod do kultury pití v různých částech Indie.

    Existuje několik alkoholických nápojů, které převládaly v Indii od starověku. Nejstarší zmínka o alkoholu se nachází v záznamech o harappské civilizaci z roku 3000 př. n. l.

    Rýžové pivo vyrobené kmeny v Assamu

    Domorodé kmeny v severovýchodní Indii jistě vědí, jak si udržet dobrou náladu. Lidé z kmenů Mising a Adi po staletí vyrábějí rýžové pivo zvané Apong. Je to druh alkoholu, který se vyrábí především během výročních festivalů, svateb a jakýchkoli příležitostí oslav. Rýžové pivo se sskládá z téměř 30 různých druhů listů stromů, popínavých rostlin a trávy. Spolu s rýží se v procesu používá také popel z banánových listů a bambusu.

    Nápoj z rýže a bylin v Jharkhand

    Handia je oblíbený alkoholický nápoj v Jharkhand, Bihar, Orissa a části Bengálska. Alkohol se vyrábí z vařené rýže a bylinných tablet, které se nechají asi týden kvasit. Handia je kmeny považována za prospěšnou a je součástí místní kultury a zvyků již od starověku. Nápoj je dokonce nabízen bohům a konzumován během oslav a slavností.

    Nápoj vyrobený z obilovin v Himáčalpradéši

    Lugdi je alkoholický nápoj tradičně připravovaný z vařených obilných zrn. Obiloviny jsou ponechány v mezofilních podmínkách pro fermentaci a poté konzumovány bez jakékoli destilace. Lugdi se obvykle vyrábí v Himáčalpradéši během léta, protože klima napomáhá procesu fermentace. Nápoj se šetří na zimu, neboť pomáhá udržovat tělo v teple. Místní lidé Lugdi konzumují také při slavnostních příležitostech, jako jsou náboženské festivaly nebo svatby.

    Nápoj vyrobený z květiny v Madhjapradéši

    Různé druhy vařeného alkoholu poskytují zajímavou lekci historie o kulturním dědictví Indie. Zatímco mnoho nápojů a jejich receptů zůstalo nezdokumentováno, Mahua se předávala po generace. Nápoj je pojmenován po květině, ze které je vyroben. Roste na Mahua lingofolia, tropickém indickém stromu. Je obzvláště populární mezi kmeny v Maharashtra, Madhya Pradesh, Orissa a Chhattisgarh.

    Nápoj ochucený šafránem v Rádžasthánu

    Kesar Kasturi má královskou historii. Jak název napovídá, kesar (šafrán) je nejdůležitější složkou tohoto alkoholického nápoje. Spolu s ním je zde více než 20 dalších ingrediencí smíchaných dohromady. Vzhledem k tomu, že šafrán je drahý, existuje v Rádžastánu jen několik rodin, které produkují Kesar Kasturi.

    Nápoj vyrobený z vinné révy v Ladaku

    Arak je ladacký destilovaný alkoholický nápoj vyrobený ze zralé vinné révy, která původně přišla do severní části Indie z Persie. Je to bezbarvý, neslazený nápoj s příchutí anýzu a jeho výroba není moc rozšířena. Listy se nechají tři týdny kvasit, poté se destilují a smíchají s anýzem. Aby cestovatel ochutnal Arak, bude se muset trochu poptávat místních obyvatel.

    Místní likér v Meghalaya

    Kiad um je další alkoholický nápoj na bázi rýže, který chutná sladce. Díky svým léčivým vlastnostem je tomuto likéru přisuzován mocný magický potenciál. Starší v Meghalaya pijí Kiad um během obřadů pojmenování a dětem se také dává několik kapek. Tento rituál vychází z víry, že tím dítě zesílí a bude zdravé. Jeho koncentrovaná verze (se 70% obsahem alkoholu) se prodává nelegálně, protože je zakázaná vládou.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?