Více
    -3.1 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    Nejlepší řeky pro rafting v Evropě

    Pokud máte rádi aktivní dovolenou či adrenalinové sporty, přinášíme vám tipy na nejlepší řeky pro rafting v Evropě. Vydejte se sem mezi květnem a říjnem a užijte si divokou jízdu.

    Řeka Sjoa, Norsko

    Tento název „Sjoa“ se překládá jako „bílá voda“. Vhodné jméno pro řeku ideální pro rafting na světové úrovni. Oblíbená norská řeka Sjoa přitahuje turisty z celého kontinentu. Kromě toho, že je naprosto ohromující, poskytuje všechny úrovně raftingu. Pro rodiny a nováčky i pro ty nejzkušenější vodáky. Najdete tu dokonce úzké kaňony či vodopády.

    Hodnocení obtížnosti: třída II – IV

    Řeka Noce, Itálie

    V malé severovýchodní oblasti Itálie, hraničící s Rakouskem a Švýcarskem, leží region Trentino-Alto Adige. Nádherná krajina, která vypadá spíše jako spořič obrazovky než skutečnost. Díky Dolomitům je v zimě oblíbeným cílem milovníků lyžování. Přijeďte v létě a zažijete úplně jiný příběh. Ve Val di Sole, známém také jako Údolí slunce, se vodáci shromažďují u náročné řeky Noce. Ta je napájena ledovci. Jedná se o jednu z deseti nejlepších řek pro rafting na celém světě. Může se pochlubit úsekem s obtížností IV – V, jehož peřeje celé léto řvou ve velkolepých soutěskách Mostizzolo.

    Horní Rýn, Švýcarsko

     Ve Švýcarských Alpách je mnoho řek, které lákají vodácké dobrodruhy. Vorderrhein, horní tok řeky Rýn od Ilanzu po Reichenau, by měl být na vrcholu seznamu každého vodáka. Modré vody a dramatické stěny kaňonu řeky Ruinaulta, známé také jako „švýcarský Grand Canyon“, nabízejí středně zkušeným vzrušující divoké dobrodružství třídy III-IV na jednom z nejkrásnějších úseků řeky.

    Řeka Inn, Rakousko

    Řeka Inn v Tyrolsku by mohla být považována za epicentrum raftingu v Evropě. Během letních měsíců se do celé oblasti sjíždějí vodáci, aby prověřili své schopnosti. Přesto je to řeka Inn, která často získává uznání jako nejlepší místo pro rafting na divoké vodě v Tyrolsku. Nabízí obtížnost třídy IV-V v soutěsce Landeck, stejně jako zábavnou jízdu na horské dráze třídy III+ v soutěsce Imst.

    Hodnocení obtížnosti: třída III-V

    Řeka Tara, Černá hora

    Řeka Tara není jen jednou z posledních divokých řek v Evropě, je také jedním z nejdelších a nejhlubších říčních kaňonů na světě. Za hranicí Černé Hory je soutěska řeky Tara chráněna jako místo světového dědictví UNESCO a součást národního parku Durmitor.

    Zatímco komerční firmy nabízejí raftingové výlety na různých úsecích řeky s asi 50 peřejemi, ty dobrodružnější láká strmá část řeky Tara z Brstanovice do Scepan Polje. „Adrenalinový“ úsek, jak se mu často říká, nabízí nádherné scenérie, vodopády a 21 peřejí třídy III-IV. Voda je tak čistá a nedotčená, že ji budete chtít ochutnat.

    Řeka Una, Chorvatsko

    Nachází se na hranici Chorvatska a Bosny a svojí krásou vám vyrazí dech. Řeka Una uspokojuje všechny úrovně zkušeností, ale nejvíce vzrušující a technický rafting začíná těsně pod vodopádem Strbacki Buk, jedním z nejvyšších v této části Evropy. Pak řeka vtéká do národního parku Una.

    Řeka Neretva, Bosna a Hercegovina

    Řeka Neretva teče 225 km přes Bosnu a Hercegovinu, pak protéká Chorvatskem, kde nakonec dosáhne Jaderského moře. Blízko města Konjic v severní Hercegovině však smaragdové vody Horní Neretvy nabízejí jedny z nejzajímavějších raftingů na divoké vodě v Evropě. Neretva je považována za jedno z nejlepších jednodenních dobrodružství v regionu, které se může pochlubit jak adrenalinovými okamžiky, tak relaxačními úseky pro vodáky při skákání z útesu a plavání v nedotčené přírodní kráse kaňonu.

    Hodnocení obtížnosti: třída II – IV

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?