Více
    6.7 C
    Czech
    Středa 24. dubna 2024

    Vítejte v Číně, zemi kulinářských dobrodružství, kde jídlo je silnou součástí kultury a hostina nikdy nekončí

    Čínské jídlo není ta „čína“, co si dáváte na rohu ulice. Přečtěte si o jeho rozmanitosti a jaký význam má jídlo pro Číňany.

    Čína je domovem 1,4 miliardy milovníků jídla. Umění pěstovat, vařit a jíst jídlo je hluboce propojeno s tím, co znamená být Číňanem. V hlavním městě Pekingu se přátelé a sousedé zdraví slovy „Jedli jste?“. Jídlo spojuje všechny Číňany bez ohledu na jejich původ, sociální vrstvu nebo zůstatek na bankovním účtu.

    Jídlo je dobrodružství

    Čína je obrovská, skládá se ze 34 provincií a regionů. Když pěstitelé rýže v jižních oblastech země zasévají, tisíce kilometrů na sever vyřezávají rybáři díry v ledu, aby si zajistili úlovek. Neuvěřitelná rozmanitost podnebí a terénu v Číně znamená téměř nekonečné variace kuchyní a pokrmů.

    Vydejte se na jih do Guangdongu a setkáte se s tradicí napařovaných knedlíčků dim sum k snídani, podávaných ze skřípajících vozíků. V S´-čchuanu se vše od nudlí přes tofu servíruje s chilli. V pobřežním Čching-tao se hromady pražených škeblí zalévají proslulým městským pivem. V Yunnanu klidně ke každému jídlu usrkávejte rýžové nudle a nikdo se nebude divit.

    Jídlo je oslava

    V Číně je hodování způsobem života, a tak se není čemu divit, že prostřené tabule patří k mnoha životním milníkům a zvláštním příležitostem. Každý čínský Nový rok se odehrává největší migrace lidí na světě. Miliony cestují domů, aby oslavovali s blízkými. Večeře na čínský Silvestr je tak jeden z nejoblíbenějších pokrmů roku. Většina jídel se po celý rok v Číně podává v rodinném stylu, kde jsou společná jídla sdílena mezi hosty. Takové stravování je výrazem komunity a sounáležitosti. Oblíbené je huoguo (hotpot), kde si hosté vaří vlastní jídlo opařením syrového masa, zeleniny, tofu a dalších ingrediencí v bublajícím kotli polévky.

    Čínské jídlo je historie

    Mnoho slavných čínských jídel má hluboký vztah k minulosti. Ve 14. století byla pekingská kachna císařským pokrmem. Rozšířila se do restaurací a vznikly populární značky. Bianyifang, slavná pekingská kachna s pobočkami po celém hlavním městě, byla založena v roce 1416. Quanjude, značka založená o čtyři století později, propagovala techniku ​​pečení kachen jejich zavěšením do otevřených pecí nad dřevo ovocných stromů. To dodalo masu aromatickou chuť. Existuje mnoho dalších pokrmů, jejich konzumace je cestou do čínské lidové historie.

    Jídlo je zdraví

    Historicky je jídlo také neoddělitelné od čínské medicíny a zdraví. Během dynastie Tchang (618-907) vzniko mnoho textů o Tao stravování, které se týkaly výživy a potravinové terapie. Tehdy, stejně jako nyní, Číňané věřili, že cesta k celostnímu zdraví a pohodě vede skrz váš žaludek.

    Čínské jídlo je rozmanitost

    Ve světě převládá názor, že všechna čínská jídla chutnají po sójové omáčce. Není tomu tak, čínská kuchyně je stejně rozmanitá, jako jsou kuchyně evropských zemí. V pšeničném pásu suchého a chladnějšího severu dominují hutné chleby, nudle a knedlíky spolu s dušeným masem a konzervovanými potravinami. Na himálajské náhorní plošině je tibetská kuchyně založena na tsampa (pražené ječmenné mouce) a mléčném čaji s jačím máslem. Na jihu dominuje rýže, velké množství mořských plodů a posedlost čerstvými přísadami a kulinářskou dokonalostí.

    V odlehlých oblastech, jako je Yunnan, kde žijí desítky odlišných etnických skupin, jedí místní obyvatelé vše od jedlých květin až po vzácné horské houby. Historicky se čínské jídlo dělí na „osm skvělých kuchyní“, ale v praxi je regionálních rozdílů mnohem více. Každé místo, dokonce i malá města, je proslulé určitými produkty, od vlašských ořechů až po vodní melouny.

    Rozmanitost Číny je viditelná i v její krajině. Tisíce let výroby potravin formovaly samotnou zemi. Pozoruhodné rýžové terasy Kuang-si, po staletí obdělávané, kaskádovitě sestupují z hor.

    Rychlost změn v posledním půlsotoletí v Číně byla závratná. Jedna věc se ale nemění – je to kulturní spojení Číny s jídlem. I když by dnes někteří pamětníci nepoznali své vlastní rodné město, jeho jedinečná identita, co se týče jídla, přetrvává. Týká se to produktů, receptů i typických pokrmů. V rychle se měnící Číně je jídlo jednou z nejdůležitějších kotev pocitu kulturní identity. Láska, uznání a porozumění jídlu definuje, co je to být Číňanem. To se pravděpodobně nikdy nezmění.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?