Více
    8.6 C
    Czech
    Úterý 23. dubna 2024

    Jak strávit 48 hodin v Krakově

    S pouhými dvěma dny v samozvaném polském hlavním městě kultury budete muset trochu vybírat, které památky a místa navštívíte. Když k tomu přidáte množství úžasných kaváren, skvělých restaurací, krásných parků a samozřejmě noční život… váš program bude nabitý. Možná pomůže itinerář.

    Den první

    9:00: Snídaně v Cafe Camelot

    Snídaně v Cafe Camelot s nadýchanými míchanými vejci a napěněnou kávou jsou oslavovány jako jedny z nejlepších ve městě. Útulný interiér je obvykle zaplaven povídajícími místními obyvateli a blikajícími svíčkami. Samotný podnik se nachází přímo v srdci půvabné oblasti Starého Města – ideální místo pro začátek vašeho dvoudenního výletu!

    10:00: Bezplatná prohlídka starého města

    Připojte se k uznávané skupině Free Walking Tour, která se každé ráno schází před dvěma věžemi baziliky Panny Marie. Nabízí dvouhodinový úvod do spletitosti historie Krakova, polské kultury a bohatých legend, které obklopují založení města. Je to nejlepší způsob, jak odhalit fascinující příběhy, které se zde spojují.

    12:00: Projděte se po Visle

    Protože Free Walking Tour končí pod hraden Wawel, je to ideální příležitost k procházce podél meandrů řeky Visly. V létě najdete po celém břehu vody trhy se suvenýry a houpající se lodě, které podávají pivo.

    12:30: Hummus Amamamusi

    Na oběd si udělejte rychlý výlet do útulného hummusového podniku, kterým je Hummus Amamamusi. Toto svérázné místo podává tuto lahůdku s mísami chleba, olejů a syrové zeleniny. Obvykle je plné místních obyvatel, kteří si chtějí popovídat.

    14:30: Návštěva Schindlerovy továrny

    Odpoledne prvního dne začíná výletem přes řeku do okresu Podgorze. To je místo, kde stará továrna Oskara Schindlera sedí zasazená mezi ostatní průmyslová skladiště. Nyní je to fascinující muzeum věnované historii Krakova a hrůzám druhé světové války.

    16:30: Káva v BAL

    Tato boho kavárna, která se nachází hned vedle vchodu do Schindlerovy továrny, zabírá svůj vlastní postindustriální prostor. Než se vydáte zpět do hlavního města, ochutnejte místí pivo a dejte si svačinku.

    17:30: Zpět na Tržní náměstí

    Jeďte tramvají 50 až na hlavní vlakové nádraží a 10minutovou chůzí se vrátíte do srdce Starého Města. Vydejte se na Tržní náměstí a projděte se po rozlehlých dlážděných prostorách, které ožívají v letních večerech španělskými kytaristy, beatboxery, break dancery, pouličními baviči a dalšími.

    https://twitter.com/TravelCenter_UK/status/1483413288235020289

    18:30: Podzemí Rynek

    Toto vysoce uznávané muzeum, skryté pod povrchem Tržního náměstí, bývá večer o něco méně rušné. Otevřeno je do 20:00, což by mělo ponechat dostatek času na prozkoumání vykopaných středověkých tržních stánků a seznámení se 700 let starou historií krakovského centra zapsaného na seznamu UNESCO.

    20:00: Tradiční polské jídlo v Morskiem Oku

    Dřevěná krčma Morskie Oko, která nabízí tradiční pierogi, uzené klobásy z grilu na dřevěném uhlí, ovčí sýry z tatranských pastvin či vydatný vývar Zurek, je tím pravým místem, kam zajít na jídlo z polského regionu.

    22:00: Ochutnávka vodky ve Wodce

    Pokud máte po těch rozlehlých talířích polských uzenin a knedlíků ještě místo, pak není lepší způsob, jak zakončit noc v Krakově, než ochutnávkou místní vodky. Nejlepším místem by mohl být bar Wodka na hlavním náměstí, který ve svém arzenálu nabízí vše od malinových panáků až po silnou vodku z bizoní trávy.

    Den druhý

    9:00: Snídaně v Milkbar Tomasza

    Chcete-li zažít nový druh skvělých a svérázných polských mléčných barů, nezapomeňte ráno navštívit Milkbar Tomasza. Levné a veselé menu se může pochlubit i dobrou kávou.

    10:00: Procházka po Plantech

    Zamiřte po silnici od mléčného baru a napojte se na cesty parku Planty. Tento prstenec zeleně se táhne po celém obvodu Starého Města a nabízí úžasné pozorování psů, lidí a relaxování u fontán.

    11:00: Prozkoumejte hrad Wawel

    Procházka po parku Planty nevyhnutelně skončí u úpatí hradu Wawel, který se tyčí na vrcholu vlastního kopce na jižní straně Starého Města. Vydejte se nahoru, projděte pod velkou branou z červených cihel a ponořte se do zdejších síní, abyste se dozvěděli vše o polských králích starověku. Případně se můžete rozhodnout vylézt na věž Wawelské katedrály pro úžasné výhledy.

    13:00: Oběd s výhledem v Pod Wawelem

    Z hradu to není daleko do střešní restaurace hotelu Pod Wawelem. Oblíbené místo, které spojuje chutě Karibiku, Středomoří a tradiční polské kuchyně do zajímavého poledního menu. Nejlepší je ale výhled: Při pohledu na jih obsáhnete v popředí velký Wawel, za jasného dne dokonce i zasněžené štíty Tater na obzoru.

    14:00: Bezplatná prohlídka židovského Krakova

    Prozkoumejte druhu nejznámější krakovskou čtvrť: židovskou čtvrť Kazimierz. Připojte se k bezplatné pěší prohlídce, abyste se dozvěděli vše o synagogách a válečných příbězích a prošli bloky rozpadajících se činžáků s působivým výkladem.

    16:00: Káva v Cheder Café

    Zastavte se v Cheder Café v srdci Kazimierz a ochutnejte v útulném koutku libanonskou kávu s kardamomem a drsnou tureckou kávu. Z reproduktorů se obvykle ozývá levantská hudba a mají zde spoustu příruček o židovské kultuře, do kterých se můžete ponořit.

    17:00: Řemeslné pivo v Tea Time

    Chcete-li ochutnat něco z krakovské řemeslné pivní scény, není snad nic lepšího než malá hospoda Tea Time Brew. Pyšní se záviděníhodnou polohou na břehu řeky Visly.

    18:00: Mezze v Hamse

    Vraťte se do čtvrti Kazimierz a soutěžte o stůl v oblíbené levantské a blízkovýchodní mezze restauraci Hamsa. S mottem, který zní „hummus a štěstí“, podává opravdu skvělý falafel a za’atar, sýry jibneh a tradiční placky. Je to ideální místo pro společenské stravování!

    21:00: Vydejte se na Pub Krawl

    Abyste víkend v Krakově řádně zakončili, vydejte se na tour po nočním Starém městě. Je proslavené obrovským bohatstvím různých hospod, klubů, vodek a míst pro večírky. Možná bude lepší nechat se vést místními znalci během oblíbené Pub Krawl. Seznámíte se s dalšími cestovateli a večer tak dostane jiný rozměr.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?