Více
    11.9 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Indonéský zákaz sexu před svatbou. Co si o něm myslí digitální nomádi na Bali

    Nový zákaz mimomanželského sexu v Indonésii vyvolal šok v komunitě digitálních nomádů. Velká většina z nich žije na Bali, které patří dlouhodobě k oblíbeným destinacím. Průzkum přinesl server Euronews.

    Minulý týden indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který zakazuje sex mimo manželství, soužití nesezdaných párů a kriminalizuje cizoložství.

    Zákony – které vstoupí v platnost za tři roky – se budou vztahovat na místní i turisty s trestem odnětí svobody až na jeden rok.

    Indonésie je již dlouho oblíbenou destinací digitálních nomádů – těch, kteří využívají práci na dálku a žijí v zahraničí. Komunita má na nové zákony smíšené reakce. Zatímco někteří to považují za „útok na tělesnou autonomii“, jiní obviňují média ze senzacechtivosti.

    Vláda by měla řešit vážnější problémy než rodinná dramata

    Lidskoprávní skupiny se obávají, že drakonická legislativa – přezdívaná australskými novinami jako „Bali bonk ban“ – znamená posun ke konzervativnímu fundamentalismu.

    Ani turistický průmysl není nijak zvlášť nadšený. Maulana Yusran, zástupkyně šéfa indonéské rady cestovního ruchu, říká, že kodex je „zcela kontraproduktivní“ a odradí návštěvníky a imigranty od příchodu do země.

    Podle průzkumu, který provedla společnost Euronews Travel v největší skupině na Facebooku s názvem Bali Digital Nomad, mnoho digitálních nomádů sdílí obavy lidskoprávních skupin.

    Zákon „obrací mnoho různých svobod na mnoha různých úrovních,“ říká Vinna, podnikatelka a nomádka. „Mají veřejní zaměstnanci regulovat osobní záležitosti dospělých? Samozřejmě, že ne. Vláda (zejména policejní divize) by měla řešit vážnější problémy než rodinná dramata.“

    Sňatky homosexuálních párů jsou nelegální. Teď spolu nebudou moci ani žít

    Tyto obavy opakuje i Britka Jennifer McGee – zejména pokud jde o místní lidi. „O turisty se nebojím, protože my se vrátíme domů. Spíš mi jde o lidi, kteří tu skutečně žijí. Znám Indonésany tady na Bali a také v Jakartě, kteří nejsou ženatí, ale žijí se svým partnerem už dlouho,“ říká.

    „Znám také lidi z LGBTQ+ komunity. Pro ně to nevěstí nic dobrého, protože sňatky homosexuálů jsou stále nelegální. Tento zákon snižuje tělesnou autonomii. Co dělají dospělí se souhlasem druhého s vlastními těly, by nemělo být záležitostí nikoho jiného, včetně vlád, bez ohledu na kulturu nebo náboženství.“

    Pro místní LGBTQIA+ bude zákon rozhodně na obtíž, protože sňatky osob stejného pohlaví nejsou v zemi legální. To neponechává žádný legální způsob, jak by spolu queer páry mohly žít.

    „Je to děsivé pro všechny tady, nejen zákaz sexu, ale i ostatní zákony,“ říká žena, která na Bali žila 12 let a pracovala na dálku. „Myslím, že to návštěvníky určitě odradí.“

    Otázka vynutitelnosti

    Jiní digitální nomádi si však myslí, že jde o politický zákon, který nebude aktivně prosazován. „Nás (digitální nomády) to tolik neovlivní,“ řekl dlouholetý expat David Carrol. „Zažil jsem podobný zákon o soužití ve Vietnamu, který není vynucován, protože je to příliš náročné. Lidé budou jen diskrétnější Když se chce, tak to jde.“

    Jiní poukazují na to, že zákon vyžaduje, aby přímí rodinní příslušníci vznesli obvinění proti dotčeným jednotlivcům. „A) Obviňovat mohou pouze přímí rodinní příslušníci a B) nový zákon vstoupí v platnost za 3 roky a C) ještě není ani podepsán,“ řekla Indra Devine.

    Bude nový indonéský zákon právně vymáhán?

    Podle zákona lze obvinění zakládat pouze na policejních oznámeních podaných manželem, rodiči nebo dětmi. V praxi to bude těžké prosadit – v Indonésii už spolu žijí miliony nesezdaných párů.

    V platnost vstoupí za tři roky, kdy jej podepíše prezident.

    Jaká další pravidla obsahuje trestní zákoník

    Australská digitální nomádka Sara Clark uvedla, že pozornost, kterou přilákal zákaz sexu, zakrývá nejnebezpečnější části zákona. „Nejde jen o manželství, které bude těžké prosadit, zejména pro turisty,“ řekla. „Spíš jde o to, co to znamená pro indonéskou demokracii.“

    Zákaz mimomanželského sexu není jediným konzervativním pravidlem obsaženým v novém trestním zákoníku. Propagace antikoncepce je nezákonná a interrupce je trestným činem (s výjimkou žen se život ohrožujícím onemocněním a znásilnění, pokud je plod mladší než 12 týdnů). To je v souladu se stávajícím nařízením země.

    Ochráncům lidských práv vadí obnovení zákazu urážení prezidenta a místopředsedy, státních institucí nebo národní ideologie. Tím se obnovuje starý zákon zrušený indonéským nejvyšším soudem v roce 2006 – takové trestné činy se trestají až třemi lety vězení.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?