Více
    9.5 C
    Czech
    Pátek 19. dubna 2024

    Egypt, to nejsou jen pyramidy a Nil. Udělejte si čas na návštěvu těchto míst

    Sfinga, Nil, pyramidy v Gíze. Nemusíte Egypt navštívit, abyste věděli o existenci těchto míst. Jsou to samozřejmě senzační památky, ale v této fascinující zemi najdete mnohem více.

    Vzdálené pouštní kláštery, romantická pobřežní letoviska, kdysi utopené starověké chrámy a mistrovská díla stará tisíciletí.

    Egyptské muzeum

    Toto rozsáhlé muzeum v centru Káhiry, postavené na přelomu 19. a 20. století, ukrývá asi 120 000 artefaktů, největší sbírku faraonských starožitností kdekoli na světě. V přízemí najdete ty největší objekty: tyčící se sochy, celé části kamenných reliéfů a další architektonické skvosty. Mezi menší předměty patří šklebící se mumie, mince a poklady z hrobek faraonů, včetně posmrtné masky Tutanchamona z masivního zlata. Je tu také skvělý obchod se suvenýry, takže se můžete zásobit.

    Naama Bay

    Na okraji této rozsáhlé zátoky v letovisku Sharm El-Sheikh v Rudém moři je jedna z nejlepších pláží v Egyptě, 1,5 km zlatého písku, průzračné vody a palem rozevlátých vánkem. Zátoka obklopená elegantními letovisky je jedním z nejproslulejších míst k pobytu u Rudého moře. A ideální základnou pro výlety lodí ke korálovým útesům. Pokud nechcete strávit den na lodi, vyrazte na mělčinu s vlastním šnorchlem a ploutvemi. Najdete zde moře plné života.

    Chrám Philae

    Zdá se nyní nemyslitelné, že bychom mohli být tak lehkomyslní a vědomě zaplavovat starověké egyptské a římské budovy. Zvláště ty, které se stále třpytily jemnými uměleckými díly. Ale přesně to se stalo, když byla na konci 19. století postavena Asuánská přehrada, která zvedla hladinu Násirova jezera a zároveň potopila ostrov Philae a jeho starověký chrámový komplex. V 60. letech 20. století bylo po více než půlstoletí poškozování vodou rozhodnuto o přestěhování celého chrámového komplexu cihlu po cihle na nedaleký vyšší ostrov Agilkia. Tam bezpečně stojí dodnes. Je to stále mimořádné místo k návštěvě, navzdory letům stráveným pod vodou.

    Sloní ostrov

    Tento nilský ostrov, jeden z největších na asuánském úseku řeky, se stáčí jako sloní kel. Podle starých Egypťanů zde žil bůh Khnum s hlavou berana, který tuto část řeky střežil. Můžete prozkoumat ruiny jeho chrámu na jižním konci, a dokonce se s ním setkat v ostrovním Asuánském muzeu v podobě mumifikovaného berana.

    Káhirská opera

    Káhirská opera (odhalená v roce 1988), postavená jako náhrada za Khedivial Opera House z roku 1870, která byla zničena při požáru v 70. letech, je centrem divadelních umění. Je podstatně větší než její předchůdce, sídlí v ní sedm divadel, hudební knihovna, umělecká galerie a muzeum. Kalendář představení, od promítání filmů a čtení poezie až po živé instrumentální skladby a opery, je ucelený, takže si při návštěvě budete moci vybrat.

    Zádušní chrám Hatšepsut

    Tento chrám, který se vynořuje z tyčících se rozeklaných útesů v Deir el-Bahari, má svěžest a symetrii, která popírá starověk. Ale postaven byl před více než 3000 lety. V mezidobí byl chrám většinou proměněn v trosky vlivem počasí, zemětřesení a záměrného ničení. Polsko-egyptský tým archeologů a památkářů ho ale přivedl zpět k životu.

    Východní poušť

    Tato spalující oblast, sevřená mezi Nilem na západě a Rudým mořem na východě, je jak masivním venkovním hřištěm, tak skanzenem archeologických nalezišť. Pokud ji chcete prozkoumat, což byste měli, budete si muset zarezervovat oficiální prohlídku u licencovaného provozovatele, protože zde nejsou žádné cesty přístupné turistům. Navštívíte důležitá historická místa, jako je klášter svatého Pavla Anchoritského a Wadi Hammamat, starobylá těžební a obchodní cesta, posetá starověkými skalními rytinami a graffiti. Mezi tím si můžete užít adrenalin na safari na čtyřkolkách.

    Memnonovy kolosy

    Tyto dvě gigantické sochy faraona Amenhotepa III. jsou vším, co zbylo z obrovského chrámového komplexu, který ve své době soupeřil s ostatními v Egyptě. Vytvořil ho Amenhotep, aby mohl být zaživa uctíván jako božstvo. Trvalo to krátce, dvě zemětřesení v těsném sledu za sebou spojená se záplavami Nilu chrám zničila. Sochy zrekonstruovali Římané, kteří zjistili, že jedna z nich vydává při východu slunce tajemný zvuk, jako když někdo hraje na lyru. Díky tomu se staly hlavními atrakcemi a jsou jimi dodnes.

    Chrám Kom Ombo

    Egypt nemá nouzi o starověké chrámy, ale kolik jich během archeologických prací nabídlo 300 mumifikovaných krokodýlů? Jedná se o neobvyklý a krásný chrám, přímo u Nilu, postavený na zasvěcení jak krokodýlímu bohu Sobekovi (odtud plazí nálezy), tak sokolímu bohu Horovi (nebo Haroeris). Navzdory sezónním záplavám trvajícím po tisíciletí si Kom Ombo uchovává řadu krásně zachovalých vlysů, reliéfů a řezeb. Najdete zde také shadoof (starověkou studnu) a sochy, některé objevené teprve nedávno.

    Mešita Al-Azhar

    V Káhiře, Městě tisíce minaretů, byl prvním z nich ten v mešitě Al-Azhar, nejstarší ve městě. Je to také druhá nejstarší nepřetržitě provozovaná univerzita na světě, která se specializuje na studium sunnitské teologie a práva šaría. Jedná se o architektonický zázrak, oslnivý se složitě zdobenými kupolemi a nádvořími.

    Sledujte nás na sítích

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Největší evropské destinace pro „konopnou turistiku“

    Konopí je ve skutečnosti v řadě evropských zemí legální. Většinou je však k dispozici pouze pro lékařské použití nebo je dekriminalizováno pro osobní potřebu. Které země jsou známé pro tzv. „konopnou turistiku“?