Více
    1.9 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    Co byste měli vědět před cestou do Albánie

    Albánie je jednou z neprávem opomíjených zemí v Evropě. Je to škoda, protože je to země s přátelskými a pohostinnými obyvateli, která má rozhodně cestovatelům co nabídnout.

    Je to také nejlepší destinace pro labužníky, s cenově dostupnými kulinářskými specialitami a lahodnými místními pokrmy, jako je například dušené maso fëgesë. Nechte se příjemně překvapit plážemi světové úrovně na Riviéře nebo najděte svého vnitřního dobrodruha tím, že si pronajmete auto a vyrazíte do hor. Zde je to, co byste měli vědět, než vyrazíte.

    Albánci jsou neuvěřitelně přátelští

    Jednou z nejlepších věcí na cestování do Země orlů je, že kamkoli se vydáte, od hlavního města po Riviéru, od hor po historická města, místní vás přivítají. Albánie je jednou z nejpřátelštějších zemí, které kdy navštívíte. Nebojte se tedy zeptat na cestu nebo jiné informace, vždy se najde někdo, kdo vám pomůže najít to, co hledáte, ať už jde o ubytování, místo k jídlu nebo dopravu. Mnoho Albánců mluví anglicky a cestovní ruch se v zemi rozvíjí a je vítán jako klíčová součást ekonomiky země.

    Pláže podél Riviéry jsou nádherné

    Existuje dobrý důvod, proč většina turistů navštěvujících Albánii přijíždí na její pláže: Albánská riviéra má jedny z nejkrásnějších úseků pobřeží v Evropě. Toto oblázkové a písečné pobřeží lemují křišťálové vody, které by mohly obstát v soutěži krásy s plážemi Itálie, Řecka nebo Chorvatska. Nejlepší pláže na Riviéře jsou Drymades s čistou vodou, živou hudbou a plážovými bary a Ksamil, která má také průzračně modrou vodu a je součástí národního parku Butrint. Po celém pobřeží však najdete krásné úseky písku. Pláž Palasa, obklopená skalnatými útesy a zelenými kopci, je také skvělým místem k odpočinku, stejně jako pláž Dhermi s její párty atmosférou.

    Albánie není jen o fantastických plážích

    Přestože Albánská riviéra a její úžasné pláže jsou skvělými důvody k návštěvě, tato země nabízí mnohem více. Po její celé délce se táhnou hory, včetně albánských Alp a pohoří Sharr a Pindus. Archeologická naleziště zahrnují prehistorické mohyly, stejně jako starověké řecké a římské chrámy, pevnosti a středověké lázně. Země je také bohatá na jezera a řeky, lesy a starobylá města, která vám vezmou dech.

    Albánie je velmi cenově dostupná

    V porovnání se sousedními národy je cestování v Albánii cenově velmi dostupné. Nejdražší je samozřejmě hlavní město Tirana, ale i tak neutratíte příliš mnoho ve srovnání s jinými východoevropskými destinacemi.

    Pokud jde o aktivity, parky jsou zdarma, vstupy do muzeí jsou většinou velmi levné. Při nakupování mějte na paměti, že mnoho obchodů bere pouze albánské lekë (místní měna), ale hotely berou i eura. Ne všude jsou akceptovány kreditní karty, takže mějte u sebe nějakou hotovost.

    Albánské jídlo je chutné

    Albánie má skvělou kuchyni, jídla jsou cenově dostupná. Vyzkoušejte jich co nejvíce, ochutnávejte vše a nechte se překvapit. Svůj kulinářský zážitek začněte s fëgesë (pomalu vařeným gulášem z paprik, cibule, koření, rajčat a tvarohu). Dále ochutnejte: tavë kosi (jehněčí maso a rýže zapečené s jogurtem a vejci), byrek (pečivo plněné slanými náplněmi), speca me gjize (papriky v tvarohu), baklavu (sladké vrstvené pečivo pokryté sirupem) a trilece (třímléčný koláč).

    Raki je odpověď na všechno

    Špatný den? Pijte raki. Dobrý den? Pijte raki. Necítíte se dobře? Pijte raki. Máte co oslavovat? Pijte raki. Pro Albánce je raki odpovědí na všechno. Ale co to je? Raki je intenzivní aromatický likér, který je velmi podobný grappě, protože se vyrábí z hroznových výlisků. Často se ochucuje anýzem. Najdete ho po celé Albánii a na Balkáně i v Kazachstánu a v Turecku je považován za národní nápoj.

    Předpokládá se, že raki původně vyráběli mniši v Řecku během 14. století. Než ji vypijete, nezapomeňte říct gëzuar (na zdraví).

    Cestování po Albánii je dobrodružství

    Cesta do Albánie je opravdovým dobrodružstvím. Pokud se vám nelíbí cestování mimo vyšlapané cesty, změňte své plány a jděte jinam. Pokud si zde půjčíte auto, pochopíte. Lidé mají tendenci přecházet silnici, kdy chtějí, řidiči si dělají, co chtějí a zvířata milují odpočinek a spánek uprostřed ulic. Netřeba dodávat, že řízení v zemi může být docela zážitek. Další možností, pokud si nechcete půjčovat auto, je cestovat po zemi autobusem. Albánské cestování může být výzvou – neexistují žádné oficiální jízdní řády autobusů, takže buďte trpěliví a zeptejte se místních, kde jsou zastávky. Nicméně doporučujeme půjčit si auto, protože autobusy vás nemusí nutně dostat tam, kam chcete jet.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Od Dolomit po Sicílii: Nejlepší gurmánská místa v neprobádané Itálii

    Ať už milujete slané pochoutky, jako jsou arancini či čerstvé těstoviny, nebo máte raději sladkosti, méně prozkoumané italské destinace nabízejí nečekané kulinářské zážitky. Kam se za nimi vydat?

    2 KOMENTÁŘE

    1. Letos si připomínáme 21. výročí od záhadného zmizení tří Čechů v Albánii. Studenti Lenka Tučková a bratři Jan a Michal Pavelkovi se ztratili v roce 2001 během společné dovolené. Na žádost matky chlapců se po jejich stopách vydal český spisovatel Josef Habas Urban, který má s cestami po Balkáně bohaté zkušenosti. Co bylo dříve jen spekulací, je nyní smutnou realitou. Urbanovi se totiž podařilo vypátrat, že se studenti stali oběťmi obchodu s orgány…

    2. Zapomněli jste napsat, že pokud Vám Google maps ukáže, že cesta autem bude trvat hodinu, musíte počítat s dvoj až trojnásobkem. Cesta k přehradě , 45 km nám trvala tři hodiny. Dobré silnice jsou jen mezi městy.
      Do hor jedině s 4×4, vysoký podvozek nutnost! A někdy ani to nestačí.

    Comments are closed.