Více
    13 C
    Czech
    Čtvrtek 25. dubna 2024

    10 scénických silnic v Evropě pro road trip jako z filmu

    Dobrodružný road trip známe z amerických filmů. Sbalíte věci do auta, vytvoříte si album hudebních pecek a vyjedete. Výhledy na odpočívadlech a občerstvení podél silnice. Nemusíte ale za oceán, abyste si mohli užít tohle dobrodružství. I v Evropě máme několik silnic, které dokonale naplňují rčení „I cesta je cílem.“

    Od hor až po lávová pole nabízí Evropa opravdu rozmanitou scenérii. Proč se příště nevydat po vedlejších silnicích? Po cestě se můžete zastavit v malých městečkách, vyzkoušet tradiční jídlo a vydat se na výlety po okolní krajině.

    Romantische Strasse v Německu vás dovede na úpatí Alp

    Při projíždění jižním Německem můžete mít pocit, jako byste vstoupili do pohádky. Nádherné hrady a středověké vesnice jsou jen některé z památek připravených vás přenést do jiné doby. Jako by to nestačilo, když se přiblížíte ke konci silnice ve Füssenu, ocitnete se na úpatí Alp. Opravdu romantická jízda.

    Okruh Verdon Gorge ve Francii není pro ty, kteří mají strach z výšek

    Pokud je někdy důvod přemoci svůj strach z výšek, může to být okruh Verdon Gorge. Díky výhledům to stojí za to. Při procházce francouzským regionem Provence budete žasnout z ohromující krajiny a prozkoumávat roztomilá tržní městečka či vesnice postavené za obranným účelem v kopcích.

    Ring Road na Islandu vám umožní vidět trochu ze všeho

    Není žádným tajemstvím, že se Island stal v posledních letech neuvěřitelně oblíbenou destinací. Od ohromujících ledovců až po modré laguny je toho tolik k vidění. Ring Road naštěstí poskytuje dokonalý způsob, jak to všechno zvládnout. Moderní silnice vede kolem celého ostrova a dopřeje vám výhledy na lávová pole, horké prameny, sopky i vodopády.

    Transfagarašská magistrála v Rumunsku

    I když v Evropě existuje mnoho krásných silnic, málokterá má tak zajímavý důvod svého vzniku… Vůdce komunistické éry Nicolae Ceausescu vytvořil tuto serpentinami klikatící se silnici jako únikovou cestu ve strachu, že Sověti vtrhnou přes rumunské jižní Karpaty. I když nikdy nebyla použita ke svému původnímu účelu, dnes je hojně navštěvována všemi, kdo si chtějí užít trochu dobrodružství a výhledy na překrásné rumunské hory.

    Amalfi Coast Drive v Itálii má důvod k proslulosti

    Od zvlněných kopců Toskánska až po zříceniny Říma vás pravděpodobně nezklame žádná jízda po Itálii. Nicméně Amalfi Coast Drive je jedna z nejpůsobivějších. Na cestě ze Sorrenta do Salerna vám přináší výhled na Středozemní moře, jedno okouzlující městečko za druhým a spoustu míst, kde se můžete zastavit a dát si k jídlu něco ze skvělé italské kuchyně.

    Grossglockner Hochalpenstrasse v Rakousku nabízí nepřekonatelné výhledy

    Není to trasa, kterou byste mohli projet v zimě. Přijeďte v dubnu, Grossglockner Hochalpenstrasse je vyčištěná a připravená pro návštěvníky. Alpská silnice, plná informačních značek, je plná výstav, přírodních cest a nádherných výhledů na hory. Je to skvělý způsob, jak si užít evropské léto.

    Thiras-Oias v Řecku

    Cesta z Thiry do Oia na řeckém ostrově Santorini může trvat jen 20 minut, ale vám určitě zabere mnohem déle. Obepíná úbočí útesu a prochází severní částí Santorini na cestě do ohromující oázy Oia. Až k horizontu se táhne Středozemní moře a vy se snažíte nedívat za krajnici, kde příkrý sráz padá dolů hned vedle silnice zaříznuté ve svazích kopců.

    Horská dráha v Norsku

    Atlantic Ocean Road je sice dlouhá jen 5 mil, ale jízda stojí za to. Úzká silnice se zvedá nahoru a dolů, zatímco vás vede z ostrůvku na ostrůvek a nabízí vám názorný příklad krásy norského pobřeží.

    Severní pobřeží Skotska je pro ty, kdo hledají vzrušení

    Udělejte si představu o tom, jaký je život v drsné Skotské vysočině. Pří jízdě North Coast 500 si udělejte zastávky v pašeráckých jeskyních a na mnoha romantických zříceninách hradů. Chcete-li si odpočinout, ochutnejte místní whisky v jedné z palíren, které jsou roztroušeny podél trasy. Navštivte ponuré 5 000 let staré pohřební místo – Šedé mohyly z Camsteru. Odvážní mohou vstoupit dovnitř.

    Chorvatské pobřeží je pro pokročilejší

    Jadranská magistrála vedoucí po celé délce chorvatského pobřeží není pro začínající řidiče. Klesá a stoupá v ostrých zatáčkách, výhledy jsou jak z jiného světa. Díky zatáčkám pojedete pomalu, takže si můžete vychutnat scenérie. Nezapomeňte se ale věnovat řízení.

    Sledujte nás na sítích

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    Tradiční kavárenský život či písečné duny: Za těmito památkami UNESCO stačí vyrazit k sousedům

    Mnoho vášnivých cestovatelů má na svém seznamu "povinných" míst světové ikony, jako je Tádž Mahal, Velký bariérový útes nebo Velká čínská zeď. Za některými klenoty ale stačí dojet přes hranice k sousedům.

    1 komentář

    Comments are closed.